UV védelem, avagy a jó napszemüveg nem csak divatos!

A napszemüvegek hosszú évek óta öltözetünk részét képezik. Stílusos kiegészítőként gondolunk rájuk, melyek passzolnak a ruhánkhoz, egyéniségünkhöz és jótékonyan eltakarnak egy átmulatott éjszaka után. Üdvös dolog, hogy különböző, nagy nevű tervezők, divatházak időt és energiát nem kímélve álmodnak meg újabb és újabb kollekciókat az aktuális trendeknek megfelelően, hiszen így lehet egy napszemüveg valóban az önkifejezés egy eszköze. Ám nem szabad megfeledkeznünk a legfontosabb funkciójáról, ami pedig nem más, mint a látásunk védelme.


szem uv védelme

Ismételjük át, mi is az az UV sugárzás!

Az UV a napfény egy meghatározott, a szem számára láthatatlan hullámtartománya. Három legismertebb típusa az UVA, az UVB és az UVC. Ezek közül a B verzióról hallunk legtöbbet, hiszen ez okozza a bőr leégését és a bőrrák kialakulásáért is az UVB-t tesszük felelőssé. Az UV sugárzás káros hatásai hosszan sorolhatók, a bőrünk mellett pedig a látásunk van leginkább veszélynek kitéve.

Miért fontos az UV védelem szemünk számára?

Az UV sugárzás hatása a szemre már rövid távon is problémákhoz vezet. Szemünk szaruhártyája nagyrészt megszűri ezeket a káros sugarakat, azonban fontos tudni, hogy a magas-, vagy hosszan tartó UV sugárzás bizony károsodást okoz a szemben. Ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről, megnöveljük a gyulladások, a szürkehályog- és végső soron különböző degenerációk kialakulásának lehetőségét.

A megoldás a jó minőségű, UV szűrős napszemüveg

A kockázatok minimalizálása érdekében igyekezhetünk elkerülni a napsugárzást a 10 és 15 óra közötti napszakokban, hordhatunk ellenzős sapkát, kalapot, de a legbiztosabb védelmet kétségtelenül az UV napszemüveg viselése jelenti. És hogy mely szempontokat érdemes figyelembe venni a kiválasztásnál?

  • Mindenképpen feleljen meg az adott ország előírásainak!
  • A lehető legnagyobb mértékben passzoljon arcformánkhoz, ezzel biztosítva a maximális fedést!
  • Kizárólag 100 % UV védelemmel ellátott napszemüveget válasszunk!
  • UV 400 napszemüveg: keressük mindig az UV 400 jelzést!
  • Fontos a jó minőség: a gyengébb minőségű szemüvegek is lehetnek UV szűrővel ellátottak, ám ezek könnyen karcolódnak, a felületi sérüléseken át pedig szabad utat kapnak a káros sugarak!

Plusz egy jó tanács:
Amennyiben van rá lehetőség, már meglévő napszemüvegünkre kérjünk optikában UV vizsgálatot!

szem uv védelme

Nem csak a felnőttek, a gyermekek védelme is fontos!

A gyermekek fokozottabban vannak kitéve az UV sugarak káros hatásainak, mivel az ő szaruhártyájuk még nem képes olyan mértékben megszűrni azokat, mint a felnőtteké, valamint a pupillájuk is nagyobb. Éppen ezért az ő esetükben is éppen olyan fontos a maximális védelem és a megfelelő napszemüveg kiválasztása.

Ha biztosra akar menni…

…tekintse meg az eOptika széles napszemüveg kínálatát. Webáruházunkban minden napszemüveg garantáltan 100% UV védelemmel ellátott, ráadásul a legnagyobb márkák kollekcióiból válogathat, akár 10-70 % kedvezménnyel!