eOptika Blog
2023.10.27 12:46

Az óraátállítás hatása, amire nem is gondolsz

Az óraátállítás hatása, amire nem is gondolsz

Az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt hatása sokak számára kihívást jelent. Amellett, hogy ez több szempontból is hat ránk, azzal is jár, hogy több kék fény vesz minket körül, aminek még pluszban sok negatív hatása van ránk nézve.

Neked mi jut eszedbe az óraátállításról? Ha a most aktuális őszi verzióját vesszük alapul, valószínűleg millió negatív dolog, és mellette egyetlen pozitív: az, hogy azon az éjjelen egy órával többet alszunk. De emellett megbolygatja a biológiai órát, pár napig azt sem tudod, milyen nap van, és amit a legnehezebb tolerálni, hogy már délután 4-kor sötét van.

Nem csoda, ha így éled meg, hiszen az óraátállítás emberi szervezetre gyakorolt hatása sokak számára kihívást jelent. Amikor a nyári időszámításból téli időszámításba vagy fordítva váltunk, gyakorlatilag csupán annyi történik, hogy az órákat egy órával előre vagy vissza kell állítani. Ez az apró változás azonban jelentős hatást gyakorol az emberek biológiai órájára.

Monitorszemüveg kék-fény

Az alvási szokásaink és cirkadián ritmusunk megzavarodhat, ami alvásproblémákhoz, fáradtsághoz és koncentrációs nehézségekhez vezethet. Az őszi óraátállításhoz általában könnyebben alkalmazkodunk, mivel az óra visszaállításával egy extra órát kapunk alvásra. Ezzel együtt meg kell birkózni a ténnyel, hogy a nap nagy részében, hiába vagyunk ébren - sötét van.

Amellett, hogy ez több szempontból is hat ránk, azzal is jár, hogy több kék fény vesz minket körül, aminek még pluszban sok negatív hatása van ránk nézve.

MEGNÉZEM A KÉK FÉNY SZŰRŐS SZEMÜVEG VÁLASZTÉKOT

Kék fény - Miért káros?

A kék fényről már számos alkalommal írtunk, hiszen fontos, hogy tisztában legyünk vele, miként reagál rá a szervezet. A kék fény az elektronikus eszközeink által kibocsátott fény, mely az ultraibolya sugárzás és a látható fény határán helyezkedik el.

Kékfény szűrős szemüveg

Az általa okozta problémákat gyakorta tapasztaljuk, legfeljebb azzal nem vagyunk tisztában, hogy mi a kiváltó ok. A tünetek lehetnek többek között: szemszárazság, homályos látás, szédülés, de akár olyan egyéb fájdalmak is, mint a fej-, nyak-, vagy hátfájás. Mindez végső soron pedig a látás romlásához, drasztikus esetben pedig annak elvesztéséhez is vezethet.

A jelenség napjainkra olyan szinten elterjedt, hogy a tünetegyüttes önálló megnevezést is kapott: ez a CVS, vagyis a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma (Computer Vision Syndrome).

Mivel az őszi-téli időszakban kevesebbet mozdulunk ki, még többet használjuk az elektronikai kütyüket, a kék fénynek is fokozottabban vagyunk kitéve.

Monitorszemüveg - A megoldás kék fény ellen

Monitorszemüveg

Ha biztosra akarsz menni, viselj monitorszemüveget. Ezek a szemüvegek egy speciális, kékfény szűrő réteget tartalmaznak, amely megakadályozza, hogy az elektronikus eszközök által kibocsátott fények károsítsák szemei egészségét. Monitorszemüveget az is viselhet, akinek nincsen szüksége látásjavításra, ilyen esetben válaszd a nulla dioptriás, kékfény szűrő szemüveget!

Monitorszemüveg eOptika

Az eOptikánál valamennyi keret kérhető kékfény szűrő réteggel ellátott, nulldioptriás lencsével. Látogasd meg belvárosi optikai szaküzletünket, vagy tekintsd meg webáruházunk kínálatát!

ÉRDEKEL A MONITORSZEMÜVEG KÍNÁLAT

Várunk szeretettel optikánkban is!

1066 Budapest, Teréz krt. 50.

+36 30 222 22 75