eOptika Blog
2018.10.04 19:33

Október 15, a Kézmosás Világnapja!

Október 15, a Kézmosás Világnapja!

E jeles alkalomból beszélgessünk kicsit a kézmosás fontosságáról, különösképp, ha kontaktlencsét viselsz a mindennapokban! Az ugyebár nem újdonság, hogy a kezünk a legszennyezettebb testrészünk

E jeles alkalomból beszélgessünk kicsit a kézmosás fontosságáról, különösképp, ha kontaktlencsét viselsz a mindennapokban!

Az ugyebár nem újdonság, hogy a kezünk a legszennyezettebb testrészünk. Egy átlagos ember tenyerén nagyjából 150 különböző baktériumfaj éldegél, amelyek ráadásul extra sebességgel szaporodnak is.

A felmérések szerint ennek ellenére átlagosan mindössze 6(!) másodpercet fordítunk a kézmosásra egy-egy alkalommal és akkor is kimarad a szappan használata… Márpedig, ha nem mosunk eleget és HELYESEN kezet, fokozottan tesszük ki szervezetünket többek közt az E.coli, az influenzavírus, a szalmonella, vagy éppen a norovírus okozta veszélyeknek.

Alapszabály…

…hogy a kontaktlencséhez és a szemeinkhez csak és kizárólag tiszta kézzel nyúlunk, hiszen a baktériumok és a különböző szennyeződések képesek a szem apró sérülésein keresztül kötő-, vagy akár szaruhártya gyulladást is okozni. Ez utóbbi ráadásul vérellátással sem rendelkezik, így még nehezebben tudja kivédeni a kórokozók alattomos támadását, melyek maradandó hegeket, végső soron pedig látásromlást is okozhatnak.

Kontaktlencse higénia

Hogyan csináld helyesen?

A kézmosás helyes technikáját sosem késő elsajátítani és sok-sok problémát előzhetünk meg vele.

  • Használjunk a megnedvesített kezeinkre szappant, majd dörzsöljük össze őket legalább 20-30 másodpercig.
  • Ez idő alatt ne felejtsük ki sem az ujjakat, sem az ujjaink közét, de fordítsunk figyelmet a körmökre, a kézfejekre, sőt a csuklókra is!
  • A bő vizes leöblítés után pedig jöhet a tiszta és SZÁRAZ törülköző.
kéztörlés

Extra tipp:

A kontaktlencse berakása előtti kézmosás után törülköző helyett használj papír alapú kéztörlőt, így elkerülheted, hogy szösz kerüljön az ujjaidra, onnan pedig a kontaktlencsédre!

Kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon!