eOptika Blog
2024.01.10 12:17

Látásvizsgálat - Tudatosan az új évben

Látásvizsgálat - Tudatosan az új évben

A látás az egyik legfontosabb érzékszervünk, amely nagyban befolyásolja az életminőségünket. A látásromlás sok esetben nem jár látható tünetekkel, ezért fontos, hogy rendszeresen ellenőriztessük a szemünket.

Ebben a cikkben bemutatjuk, hogy miért érdemes évente legalább egyszer elmenni látásvizsgálatra, milyen különbség van a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között, mennyibe kerül egy látásvizsgálat, és hogyan foglalhatunk időpontot online.

Látásvizsgálat - Ezért fontos a rendszeresség

A látásvizsgálat nem csak a szemüveg vagy a kontaktlencse kiválasztásához szükséges, hanem a szem egészségének megőrzéséhez is. A vizsgálat során a szakember nem csak a látásélességet, hanem a szemnyomást, a szemgolyó mozgását, a szaruhártya és a szemfenék állapotát is ellenőrzi.

Látásvizsgálat Budapest

Ennek köszönhetően időben felismerhetők olyan betegségek, mint a zöldhályog, a szürkehályog, a makuladegeneráció, vagy a cukorbetegség okozta szemkárosodás. A látásvizsgálat segít megelőzni a látásvesztést, és javítani a látásminőséget.

De milyen gyakran kell elvégezni?

A látásvizsgálat rendszeressége függ a korunktól, az egészségi állapotunktól, és a látással kapcsolatban felmerülő problémáktól. Az általános ajánlás alapján 18 és 40 év között 2-3 évente, 40 és 60 év között évente, 60 év felett pedig félévente érdemes látásvizsgálatra járni.

Természetesen, ha bármilyen változást észlelünk a látásunkban, vagy panaszunk van a szemünkkel kapcsolatban, akkor ne várjunk, hanem minél előbb keressünk fel egy szemészt vagy optikust!

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat

Szemvizsgálat

A látásvizsgálat és a szemvizsgálat között van némi különbség, mégis sokan összekeverik őket. De nézzük, melyik mit takar!

  • Szemvizsgálat: egy olyan, átfogó vizsgálat, amely a szem egészségét és a látásélességet is felméri. A látásvizsgálatot szemész vagy optometrista végezheti, és általában 30-60 percet vesz igénybe. A vizsgálat során a szakember különböző eszközökkel és tesztekkel vizsgálja a szemet, és megállapítja, hogy szükséges-e szemüveg vagy kontaktlencse viselése, illetve, hogy milyen dioptriás lencsére van szükség.
  • Látásvizsgálat: egy egyszerűbb vizsgálat, amely csak a látásélességet méri. A szemvizsgálatot optikus is végezheti, és általában 10-15 percet vesz igénybe. A vizsgálat során a szakember egy táblázatot mutat a páciensnek, akinek meg kell mondania, hogy melyik betűket látja élesen. A szemvizsgálat segít kiválasztani a megfelelő szemüveget vagy kontaktlencsét, de nem pótolja a szemvizsgálatot, amely a szem egészségét is ellenőrzi.

A látásvizsgálat Budapest számos optikai szaküzletében, így az eOptika belvárosi optikájában is elérhető!

Látásvizsgálat árak

A látásvizsgálat árak aszerint alakulnak, hogy hol, milyen szakemberrel, és milyen vizsgálatokat végeztetünk el. A szemüveges látásvizsgálat gyakran ingyenes, ha a vizsgálat után szemüveget vagy kontaktlencsét vásárolunk az adott optikában.

Ha nem vásárolunk semmit, a vizsgálat ára 5000 forint körül alakul. A látásvizsgálat árát befolyásolhatja az is, hogy milyen korszerű eszközökkel és módszerekkel vizsgálják a szemet, illetve, hogy milyen plusz szolgáltatásokat kínálnak.

Látásvizsgálat időpontfoglalás

A látásvizsgálat időpontfoglalás többféleképpen lehetséges:

A legkényelmesebb és legegyszerűbb módja az online időpontfoglalás, amelyet a eOptika weboldalán keresztül tehetsz meg. Itt ki kell választanod, hogy melyik vizsgálatot szeretnéd elvégeztetni Teréz körúti optikánkban, majd kiválaszthatod a számodra megfelelő időpontot. Ezután meg kell adnod a nevedet, telefonszámodat, és e-mail címedet, végül kapsz egy visszaigazolást e-mailben a sikeres foglalásról.

Természetesen, ha nem szeretnél online időpontot foglalni, akkor telefonon is felkereshetsz minket vagy személyesen is ellátogathatsz optikánkba, ahol kollégáinkkal megbeszélhetitek a vizsgálat időpontját.