eOptika Blog
2018.06.14 19:43

Miért viselj nyáron napi kontaktlencsét?

Miért viselj nyáron napi kontaktlencsét?

A nyár a strandolás, a nyaralások, a fesztiválok ideje. Ezekre felkészülni egy kontaktlencse viselőnek nem mindig egyszerű.

Hogy melyek egy kontaktlencse előnyei a szemüveggel szemben, az a legtöbbünk számára köztudott, hiszen sokat lehet hallani, olvasni a témában:

  • Kényelmes
  • Nem csúszkál le a melegben
  • Szabadágérzetet biztosít
  • Nem szorítja keretek közé a látóteret
  • Választásra sem kényszerít a szemüveg és a napszemüveg között

Kontaktlencse és kontaktlencse között is van azonban különbség, ezzel viszont már csak a tapasztalt lencse-viselők vannak tisztában. Először is megkülönböztetjük őket anyagaik (kemény, vagy lágy), fajtáik szerint (szferikus, aszferikus, tórikus, színes, stb.), valamint hordási idejük alapján egyaránt. Léteznek egy havi, egy-két hetes, de napi hordhatóságú, vagy más néven eldobható kontaktlencsék is.

Nagyon sokan teszik le voksukat a hosszabb időn át hordható kontaktlencsék mellett, ami általánosságban véve valóban jó döntés, hiszen egy-egy doboz, kiszereléstől függően akár több hónapig is kitart. Viszont az is igaz, hogy a nyári időszakban olyan behatásoknak vannak kitéve a lencsék, melyekkel az év többi részében nem találkozunk, ezeket viszont a kétheti, vagy havi kontaktlencsék nem képesek kivédeni.

Ezért most koncentráljunk kicsit arra, hogy miért sokkal praktikusabb a napi kontaktlencse viselése a meleg hónapokban!

Kevesebb időráfordítás, több szabadság és nagyobb higiénia!

A nyár a strandolás, a nyaralások, a fesztiválok ideje. Ezekre felkészülni egy kontaktlencse viselőnek nem mindig egyszerű. Szükség van a lencse mellett ápolófolyadékra, tároló tokra, illetve minden reggel és este egy higiénikus helyiségre, ahol biztonságban betehetjük, este kivehetjük, megtisztíthatjuk és tárolhatjuk a lencséket. Egy átmulatott éjszaka után, vagy egy kempingben, sátorban megszállva nem biztos, hogy alkalmas környezetet tudunk teremteni a jól megszokott kis szeánsz számára.

Ilyen és hasonló helyzetekben tesz felbecsülhetetlenül jó szolgálatot a napi kontaktlencse viselése:

  • Először is időt spórolunk a használatukkal: nem szükséges reggel-este a tisztítással, ápolással bajlódni. Csak kibontjuk a friss lencséket, behelyezzük a szemekbe, este pedig mindenféle ápolás nélkül kidobhatjuk azokat.
  • Másodsorban pénzt és helyet takaríthatunk meg mind a pénztárcánk, mind a nyaralásra összecsomagolt bőröndünk számára, hiszen nem kell egy nagy ápolófolyadékos flakont beszereznünk és becsomagolnunk. Mind tudjuk, hogy ilyenkor akár egyetlen szabad négyzetcentiméter is számít!
  • Harmadsorban nem szabad elfeledkeznünk a higiéniai szempontokról sem: mivel minden reggel új napi kontaktlencse kerül a szemekbe, kevesebb idő és lehetőség van a szennyeződések lerakódására, csak úgy, mint a baktériumok megtelepedésére. Így a mindig friss és sima lencsefelület sosem irritálja a szemeket, nem szárítja ki azokat, sőt, még az allergiás tünetek megjelenésének lehetőségét is minimalizálja.

Veszélyes vizeken

A medencék vize, de még a természetes vizek is tartalmaznak olyan baktériumokat, parazitákat, melyek károsíthatják a kontaktlencsét, még rosszabb esetben a szemeket is. A klór pedig talán az egyik legveszélyesebb anyag, amivel strandolás közben érintkezünk. Ezt sajnos maradéktalanul nem is lehetséges eltávolítani a kontaktlencsékről, így az egyetlen biztonságos megoldás a napi kontaktlencse használata, melyet aztán probléma nélkül kidobhatunk és frissre cserélhetünk.

nyáron napi kontaklencse

Eldobható kontaktlencse, alkalomszerű viselésre is

A napi kontaktlencse előnyei tehát vitathatatlanok, érdemes beszerezni, még akkor is, ha a hosszabb viselési idejű lencséink mellett, csak egy-egy kirándulás, nyaralás, vagy fesztiválozás alkalmával vetjük be őket. Használatukkal kivédhetjük, hogy egy kellemetlen és fájdalmas szemgyulladás elrontsa a várva várt programot, vakációt.

A napi kontaktlencse kiválasztása előtt ajánlott kikérni kontaktológus, vagy szemész szakorvos tanácsát, segítségükkel ugyanis könnyen megtudhatjuk, hogy melyik a számunkra legideálisabb napi viselésű lencse.

Kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon!