eOptika Blog
2023.03.01 09:40

Ray-Ban - 2023 trendek

Ray-Ban - 2023 trendek

Ray-Ban szemüvegmárka! Klasszikus darabjaival hosszú évtizedek óta meghatározó résztvevője a szemüveg piacnak.

A menő divatházak már az új szezont megelőző év végén kijönnek a következő időszakot meghatározó trendekkel, amik természetesen nem csak a ruhákra, hanem a kiegészítőkre is vonatkoznak. Léteznek olyan márkák, amik nem követik, hanem teremtik a divatot. Ilyen például a népszerű Ray-Ban szemüvegmárka is, ami klasszikus darabjaival hosszú évtizedek óta meghatározó résztvevője a szemüveg piacnak. Nézzük meg, hogy mik azok a fazonok, amikkel 2023-ban sem lőhet mellé!

Ray-Ban Aviator

A Ray-Ban Aviator napszemüveg a márka egyik legikonikusabb darabja. Nem véletlen, hiszen olyan klasszikus filmek ikonikus kiegészítője, mint a Top Gun, amiben Tom Cruise egy kifejezetten neki készített darabot visel.

Az Aviator, vagy más néven pilóta szemüveg a második világháborúban szolgáló amerikai pilótáknak készült az amerikai hadügy megbízásából. Kialakításában fontos szerepet játszott a funkcionalitás, hiszen a vadászgép pilótáknak a legtökéletesebb védelmet kellett biztosítania a megfelelő biztonság érdekében.

Majd a háborúból visszatérő katonák hatalmas divatot teremtettek, hiszen mindenki csodálta a pilótákat és egy kicsit mindenki szeretett volna hasonlítani rájuk. Így az 1950-es évekre a Ray-Ban Aviator szinte ellepte Amerikát, az őrület pedig azóta is tart, köszönhetően többek között a Top Gun filmeknek is.

Ray-Ban Wayfarer

A megjelenési időt figyelembe véve a márka következő darabja a Ray-Ban Wayfarer napszemüveg, aminek divatra és a hétköznapjainkra gyakorolt hatása nem marad el a korábban piacra dobott Aviator szemüvegek mögött.

Míg az Aviator szemüvegek elsősorban funkciójuk miatt váltak népszerűvé, addig a Wayfarer teljesen átformálta, amit addig a napszemüvegről gondoltunk. A fazon kialakításánál már nem csak a funkcióra figyeltek a dizájnerek, hanem arra is, hogy egy kiváló formatervű, stílusos darabot készítsenek, ami nem mellesleg a szemet is megvédi a káros sugaraktól.

A Ray Ban Wayfarer több generációt átívelő sikere nem véletlen, hiszen megjelenésekor egyből megjelent híres zenészek és színészek ruhatárában, viselését pedig olyan sztárok tették trendivé, mint a The Beatles, James Dean vagy Bob Dylan.

A '60-as évek rocksztárjai után a '80-as évek művészei is magukénak érezték a stílust, legutóbb pedig a '00-es években bukkant fel a boltok polcain. Ezt az analógiát követve épp itt az ideje, hogy a '20-as években ismét mindenki kiegészítői között feltűnjön egy Ray-Ban Wayfarer.

Ray-Ban Clubmaster

Mi magunk is nehezen hisszük el, hogy egy márka képes ennyi ikonikus modellt gyártani. Pedig nagyon úgy tűnik, hogy a Ray-Ban képes volt erre! A Ray-Ban Clubmaster napszemüveg egy 1947-es browliner modell újragondolása, népszerűsége pedig nem meglepő módon szintén egy filmszerephez kapcsolódik.

Ray-Ban Clubmaster

Az újragondolt Clubmaster elterjedése nem másnak, mint Bruce Willisnek köszönhető, aki az 1980-as években egy amerikai sorozatban viselte ezt a fazont. A népszerűség a '90-es évekre kicsit alábbhagyott, majd a 2000-es évek retro hullámának köszönhetően ismét menőnek számít a fazon.

Olyannyira, hogy a Clubmaster elnevezés eredetileg kizárólag a Ray-Ban napszemüveg fazonjára utalt, manapság már szinte minden browline fazont Clubmaster fazonnak nevezünk. Stílusát tekintve a fazon kicsit határozottabb vonalvezetésű, mint a Wayfarer vagy az Aviator, ezért a laza nyári szettek helyett inkább elegánsabb megjelenéshez ajánlott.

Ray-Ban napszemüveg

Ha csak a korábban felsorolt három, ikonikus fazon megjelenését, térhódítását és folyamatos jelenlétét vesszük alapul, bátran mondhatjuk, hogy a Ray-Ban napszemüvegek végigkísérték az elmúlt közel 100 évet és valószínűleg a következő 100-ra is velünk maradnak.

Akár tudunk azonosulni Tom Cruise vagy Bruce Willis stílusával, akár nem, egy biztos, egy Ray-Ban szemüveg állásfoglalás a kortalan stílus és a trendi megjelenés mellett. A divat azonban nem minden! Főleg, ha a szemünk egészségének megőrzéséről van szó és ezt a Ray-Ban is nagyon jól tudja.

A Ray-Ban napszemüvegek jelentős része polarizált lencsével készül, ami a hagyományos, nem polarizált lencsékhez képest sokkal erősebb védelmet biztosít. A nem polarizált lencsék csak az erős fényt szűrik, míg a polarizált lencsék a visszaverődő fénysugarakat is megszűrik, erősebb kontrasztot biztosítanak és csökkentik a káprázást, aminek köszönhetően sokkal lassabban fárad el a szem egy hosszú autóút vagy téli kirándulás során.

Ray-Ban szemüvegkeret

A márka természetesen nem csak napszemüvegeket, hanem optikai szemüvegkereteket is gyárt. A Ray-Ban szemüveg fazonok szintén az időtlen stílus jegyében születnek és megtalálható közöttük például a klasszikus Aviator fazon is.

Ray-Ban szemüveg

A híres napszemüveg fazonok mellett érdemes még megemlíteni a Ray-Ban hexagonal keretét, ami vékony szárának és az izgalmas geometriai formának köszönhetően ma is a legkedveltebb szemüvegkeretek között szerepel.

A felnőttek mellett pedig ma már a gyerekek is élvezhetik a márka előnyeit, így akár az egész családot stílusos és időtálló kiegészítőkbe öltöztetheti. Ehhez pedig nincs is jobb hely, mint az eOptika online kínálata, ahol a gyártó által javasolt fogyasztói árakhoz képest 30-80% kedvezménnyel juthat hozzá a márka leghíresebb modelljeihez.