eOptika Blog
2023.05.19 14:39

Szemcsepp száraz szemre

Szemcsepp száraz szemre

A szemszárazság egy rendkívül kellemetlen jelenség, aminek millió oka lehet. A tünetek mielőbbi kezelése mindennél fontosabb, hiszen csak így küszöbölhetőek ki az esetleges hosszútávú következmények.

A szemszárazság egy rendkívül kellemetlen jelenség, aminek millió oka lehet. A tünetek mielőbbi kezelése mindennél fontosabb, hiszen csak így küszöbölhetőek ki az esetleges hosszútávú következmények.

De mik a szemszárazság tünetei és hogyan orvosolható a legegyszerűbben a probléma? Mik állhatnak az irritáció hátterében és hogyan válasszunk szemcseppet? Cikkünkből megtudhatod a választ és az is eláruljuk, hogy milyen a jó szemcsepp száraz szemre!

Száraz szem

A szemszárazság egy igen gyakori és kellemetlen jelenség, amely korra és nemre való tekintet nélkül bárkit érinthet. A háttérben számtalan kiváltó ok húzódhat, és mivel ezek a mindennapi életünk szerves részét képezik, nehezen tudjuk elkerülni őket. Nézzük, hogy mik ezek!

Szemcsepp

A száraz szem kialakulásának okai elsősorban olyan mindennapi tevékenységekben keresendők, mint a hosszú órákig tartó monitorhasználat, a légkondicionáló használata vagy a kontaktlencse viselése, de az öregedés és a külső környezet, valamint az aktuális klíma (pl. erős szél) is előidézhetnek szemszárazságot.

A szemszárazság tünetei:

  • szemfájdalom,
  • fejfájás,
  • hunyorgás,
  • homályos látás,
  • a szemek kifáradása,
  • a szemmozgató izmok begörcsölése

Szemcsepp - A megoldás

Mivel a szemhéjakban található Meibom-mirigyek nem megfelelő működése esetén romlik a könnyfilmréteget záró lipidréteg minősége, felgyorsul a szemfelszín párologtatása. Ilyenkor nagyon fontos a szem revitalizálása.

A száraz szem enyhe tüneteinek kezelésére a legjobb megoldás a szemcsepp használata. A szemcsepp segít visszanyerni a szemek optimális nedvességét és a benne található anyagoknak köszönhetően véget vet a szemszárazságnak. Mivel többféle szemcsepp és műkönny kapható, érdemes vásárlás előtt tájékozódni.

Szemcsepp száraz szemre

A szemszárazságnak számos oka lehet. Ha komolyabb, szűnni nem akaró tüneteket tapasztalunk, mindenképp forduljunk orvoshoz, az enyhébb tünetek kezelésére pedig használjunk szemcseppet! De miért jó a szemcsepp száraz szemre és mire figyeljünk?

Szemcsepp száraz szemre

A száraz szemre használható szemcseppek képesek enyhíteni a szemszárazság okozta égő, viszkető érzést és revitalizálni a szemeket. Több fajtája létezik, a probléma forrásától függően lehet sérülés vagy műtét után használható szemcsepp, szemcsepp száraz szemre vagy szemcsepp kontaktlencséhez.

Szemcsepp kontaktlencséhez

A szemcsepp kontaktlencséhez is erősen ajánlott, ugyanis preventíven is alkalmazható. Bár a most kapható kontaktlencsék már kiváló, légáteresztő anyagokból készülnek, időnként előfordulhat szemirritáció.

A kontaktlencse viselése során keletkező szemszárazság legvalószínűbb okai:

  • A kontaktlencse felületére került szennyeződések
  • Az ajánlottnál hosszabb ideig tartó használat
  • Hosszú monitor előtt töltött idő

Szemcsepp allergia

Mint minden gyógyszer használatakor, úgy a szemcsepp esetében is számolni kell azzal, hogy előjöhetnek bizonyos mellékhatások. Ezek a mellékhatások természetesen nem mindenkinél jelentkeznek, azonban aki észleli őket, annak javasolt abbahagyni a szemcsepp használatát és mielőbb szemorvoshoz fordulni.

A leggyakoribb mellékhatások közé sorolható a szemcsepp allergia, amely helyi reakciókban nyilvánul meg, égő, viszkető érzés, a szemkörnyék kivörösödése, duzzanat és fájdalom formájában. Ritkább esetben előfordulhat homályos látás vagy enyhébb kötőhártyagyulladás is. Ha ezeknek a tüneteknek bármelyikét érzékeljük, azonnal forduljunk szemorvoshoz!

Szemcsepp hialuronsavval

Míg van olyan szemcsepp száraz szemre, ami kifejezetten a kontaktlencsét viselők számára ajánlott, addig egyes típusok más eredetű problémák kezelésében segítenek.

A szemcsepp hialuronsavval képes megnyugtatni és hidratálni a környezeti tényezők, például a por, a szél vagy a füst hatására szárazzá vált szemeket. Az ilyen típusú szemcseppek természetes módon segítenek a fáradt és irritált szemek megnyugtatásában.

Szemcsepp vény nélkül

Bár léteznek vényköteles szemcseppek is, sok szemcsepp vény nélkül kapható. Ennek köszönhetően a szemcsepp száraz szemre bármikor és bárhol könnyen elérhető számunkra. Szemcsepp kontaktlencséhez vagy szemcsepp hialuronsavval? Az eOptika webáruházából online is megrendelhetjük!

Látogasson el az eOptika webshopjába és válogasson a száraz szem kezelésére alkalmas szemcseppek közül!