eOptika Blog
2022.06.20 15:21

UV-szűrős kontaktlencse mellé kell napszemüveg?

UV-szűrős kontaktlencse mellé kell napszemüveg?

Ezt jó, ha tudod…

A rutinos lencséseknek valószínűleg nem újdonság, hogy a mai, modern kontaktlencsék egy része UV-szűrővel van ellátva. Sokakban felmerül azonban a kérdés, hogy ha ez így van, akkor az kiváltja-e a napszemüveget, avagy attól még ugyanúgy szükséges annak viselése.

Az eOptikában is lehet kapni ilyen UV szűrővel ellátott lencséket. Azt azonban fontos tudni, hogy ez az UV-szűrési képesség normál, nem túl erős napsugárzási körülmények között állja csak meg a helyét. Az erős nap- és UV-sugárzás kiszűréséhez fontos más módszert (is) használni.

Napszemüveg UV szűrés

UV-szűrős kontaktlencséhez is viselj napszemüveget!

Míg a kontaktlencse csak a szaruhártyádat fedi be, addig a napszemüveg a teljes szemet és a szemkörnyéki területet megóvja - ráadásul jóval erősebb szűrővel van ellátva. És hogy miért is ennyire fontos a védekezés?

Az erős UV sugárzás nem csak a bőrt, a szemet is károsíthatja. Az UV-B általában károsabb, mert nagyobb energiát hordoz, azonban nagy részét a szaruhártya és a szemlencse elnyeli. Az UV-A sugárzás kisebb energiájú, de kevésbé nyelődik el a szem elülső szöveteiben, így olyan károsodásokat tud okozni a szem belsejében, mint az ideiglenes „vakság”, kúszóhályog, szürkehályog, sőt, akár rákot is okozhat a szemhéj bőrén vagy a szemben.

Szóval ne kockáztass, akkor sem, ha UV-szűrős kontaktlencséd van, inkább viselj mellé egy jó minőségű, stílusos napszemüveget!

Kövess minket Facebook-on, Instagramon és YouTube-on, ahol további izgalmas tartalmakkal, akciókkal várunk!