eOptika Blog
2022.04.13 15:16

Vigyázz a látásodra: egyél tojást!

Vigyázz a látásodra: egyél tojást!

A tojás szuper hatással van a szemedre. Gondoltad volna?

A tojás hatása a szemre

Itt a húsvét, mindjárt vége a böjtnek. Biztosan nálad is kerül az asztalra egy csomó, ilyenkor jellemző finomság: sonka, kalács és persze tojás! Ez utóbbit nem csak az ünnep vagy az íze miatt érdemes enni, hanem azért is, mert szuper hatással van a szemedre, látásodra. Gondoltad volna?

A tojás már emberemlékezet óta az egyik alapvető fehérjeforrásunk. A kalóriaértéke sem magas, ezért diétás étrendbe is beilleszthető, ugyanakkor a fehérje mellett ásványi anyagokban és vitaminokban is bővelkedik. Rengeteg benne a kalcium, a vas, a foszfor, a cink, a kálium és a nátrium. Van benne emellett jótékony omega-3 zsírsav is, ami nélkülözhetetlen a szervezet optimális működéséhez.

De hogyan is védi a tojás a szemet?

Egyrészt a benne található sok vitamin között (például A, C, D) szerepel az E-vitamin, ami a szem vitaminjaként is ismert. Ugyanígy fontos a látás egészsége szempontjából a cink, aminek hiánya összefüggésbe hozható például a szürkehályog kialakulásával, de jó hír, hogy a tojásban ez a fontos nyomelem is fellelhető. Plusz egy érdekesség, hogy a tojás sárgájának színét adó pigmentek megegyeznek azokkal a pigmentekkel, amik arra hivatottak, hogy megvédjék a szemet a káros sugaraktól.

Egyél hát sok tojást, és pihentesd sokat a szemeid a hosszú hétvégén!

Kellemes húsvéti ünnepeket kívánunk!

Húsvét

Kövess minket Facebook-on, Instagramon és YouTube-on, ahol további izgalmas tartalmakkal, akciókkal várunk!