Elszámolható szemüveg

Blue light monitor szemüvegek – Kékfény szűrő szemüveg monitor előtti
munkavégzéshez

Mi az a monitor szemüveg és kik számára ajánlott?

A monitor szemüveg – más néven számítógép szemüveg, monitorszűrő szemüveg, vagy kékfény szűrő szemüveg – nem egy hagyományos szemüveg. Különlegessége az, hogy ez egy kékfény szűrővel ellátott, nulla dioptriás szemüveg azok számára, akiknek nincs szüksége látásjavításra, azonban munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a számítógép előtt tölteni. Ilyenkor a látás elhomályosodik, a szemek fájnak, szúrnak, égnek. Ráadásként a szemtüneteket gyakran kíséri fej-, nyak-, vagy hátfájás. Ezt a tünetegyüttest összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz Computer Vision Syndrome-nak (röviden CVS-nek) nevezzük. Ennek elkerülése érdekében felbecsülhetetlenül hasznos a monitor előtti szemüveg, kék fény szemüveg viselése.
Monitor védőszemüveg használata azonban nem csak fokozott számítógép használat esetén hasznos, a televízió, a tablet és az okostelefon éppúgy nagyobb mennyiségben bocsát ki kék fényt, melyekkel szemben szintén védelmet nyújtanak a monitor szemüvegek.

Kérdések és válaszok az elszámolható szemüvegek körében

1. Kik jogosultak az Ön cégénél elszámolható szemüvegre?

Az Ön cégénél azon munkavállalók jogosultak elszámolható szemüvegre, akik az alábbi kritériumoknak megfelelnek:

  • A munkahelyükön napi 4 óránál hosszabb időt töltenek számítógép előtt
  • Nem pénztárosi, gépjármű vezetői munkakörben vannak foglalkoztatva, illetve nem mobil eszközt használnak többségében munkájuk során
  • Nem hordanak kontaktlencséket, bifokális, progresszív, vagy munkaprogresszív lencsékkel ellátott szemüvegeket, illetve a fényre sötétedő többfókuszú lencsével ellátott szemüvegeket
  • Szemész szakorvos által felírt szemüveg receptel rendelkeznek. 

2. Milyen szemüveg típusokat kell a munkaadónak díjmentesen biztosítania a Munka törvénykönyve alapján munkavállalói számára (az 1. pontban felsoroltak teljesülése esetén)?

  • Éleslátást biztosító szemüvegek
  • Munkavédelmi védőeszköznek minősülő 0-ás monitorszemüvegek
  • Éleslátást biztosító szemüvegek kék fény védettséggel

 3. Mit kell az Önnek, mint munkaadó kifizetnie, ha a munkavállaló ilyen szemüveget igényel?

Amennyiben az éleslátást biztosító szemüvegről van szó, a munkavállalónak kötelező először üzemorvosi vizsgálaton részt vennie, amelyet legalább kétévente meg kell ismételni. Amennyiben az üzemorvos úgy ítéli meg, hogy további látásvizsgálatra van szükség, beutalhatja szemészeti vizsgálatra. A vizsgálat költségei a munkáltatót terhelik. 

A vizsgálatot követően kerülhet sor a szükséges szemüveg beszerzésére.  A munkáltató köteles megtéríteni a képernyőhöz szükséges szemüveg árát. Ezt a szemüveget az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.8.pontja alapján adómentesen térítheti meg, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a szemüveg védőeszköznek minősül.

Amennyiben kék fény védettségű, 0-ás monitorszemüvegről van szó, nem kötelező az üzemorvosi, vagy látásvizsgálat.  A munkáltató köteles megtéríteni a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveg árát. Ezt a szemüveget az Szja tv. 1. számú mellékletének 8.8.pontja alapján adómentesen térítheti meg, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a szemüveg védőeszköznek minősül.

Éleslátást biztosító szemüvegek kék fény védettséggel erről is írjunk

 

4. Mi az a felső érték, amit a munkaadónak térítenie kell, ilyen szemüveg beszerzése esetén?

A fenti kérdéskört szabályzó rendeletek és törvények (50/1999. (XI.3.) EüM rendelet és 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.8. pontja) egyike sem határoz meg felső értékhatárt az ilyen beszerzések és azok elszámolhatósága tekintetében.

A lehetséges beszerzések felső értékhatárát általában az adott cég belső szabályzata szabályozza, ennek hiányában pedig jellemzően az adott munkahelyi elöljáró, vagy HR munkatárs hoz döntést.

A hazai vállalati és közigazgatási szférában általánosnak tekinthető a 30.000- Ft-os beszerzési értékhatár, de találtunk példákat ennél alacsonyabb és jelentősen magasabb értékhatárokra is.

 

 5. Miért van szüksége a munkavállalóknak kék fény elleni védelemmel ellátott monitor szemüvegre?  Milyen negatív hatásai vannak a számítógépes képernyő előtti munkaóráknak?

Az ibolyakék fény (HEV), mely nagy mértékben érkezik a mesterséges LED forrásokból, valamint telefonunk és számítógépeink kijelzőiből, nem csak a látásunkat károsíthatja, de maradandó egészségügyi problémákat okozhat.  A számítógépes-látás szindróma fő okozója a hosszantartó monitor bámulás. Ez a tünetegyüttes többnyire szemszárazságból, fejfájásból és fáradékonyságból áll.  

 

6. Mik a szemüveg igénylés jellemző módjai különböző vállalat típusoknál?

Ha az Ön cége a nagyvállalati kategóriába tartozik, a legkézenfekvőbb megoldás, ha a HR osztály (munkatárs) gyűjti össze a felmerülő igényeket.

Közép, vagy kisebb méretű cégeknél, ahol nincs HR osztály, vagy munkatárs, az első számú vezetőnek, vagy a cégen belüli dedikált munkatársnak érdemes az igényeket összegyűjtenie.

Ha szeretne segítséget kapni a megfelelő információk begyűjtésében és az igények felmérésében, vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben és mi elvégezzük ezt a feladatot Ön helyett. Igény esetén összegyűjtjük és továbbítjuk a megfelelő és releváns információkat, amik segíthetik az Önt rendeletekkel kompatibilis döntés meghozatalában.

 7. Hogyan érdemes kezelnünk a szemüvegek beszerzési folyamatát?

A szemüvegek beszerzését a munkaadók jellemzően kétféle módon intézik:

  • Központilag szervezik meg a szemüvegek beszerzését.  Ebben az esetben valaki a vállalaton belül összegyűjti és összegzi az igényeket és az adott vállalat/intézmény egyszerre rendeli meg és fizeti ki azokat.
  • Az adott munkaadó a szemüveget igénylő munkavállalóra bízza a szemüveg kiválasztását és megvásárlását.  Ebben az esetben a munkavállaló online, vagy szaküzletben személyesen vásárolhatja meg a szemüvegét, amely ellenérétékét a munkaadó megtéríti számára.  Az összeg visszatérítésére abban az esetben van lehetőség, ha a munkavállaló a vásárlás során számlát állíttat ki a munkaadó nevére és címére, amire külön fel kell hívni a munkavállalók figyelmét és meg kell kapniuk a helyes számlázási adatokat.

Ha szeretne segítséget kapni az egyedi, vagy az összes szemüveg beszerzésében, vegye fel velünk a kapcsolatot telefonon vagy e-mailben és mi megszervezzük és kezelni fogjuk a teljes folyamatot. Igény esetén összegyűjtjük az Önök munkatársainak jogos igényeit és ajánlatot teszünk a megfelelő szemüvegek elkészítésére és kiszállítására.