Információk az új webboltra átállásról: eoptika.hu/atallas.

Hátralévő idő:

Ingyenszemüveg

Hogyan lehet ingyen szemüvegem?

 

 

Egyszerűen: ha munkaadója kifizeti Ön helyett a következő módokon:

1. Munkaadója adja Önnek “képernyő előtti munkavégzés” esetén ingyen, védőeszközként, egy kifejezetten erre kötelező jogszabály alapján. Friss kutatásunkból kiderül, hogy a körülbelül 1 millió érintett magyar munkavállaló 90%-ának fogalma sincs róla, hogy joga van ilyen szemüvegre.

2. Munkaadója adja Önnek “munkavédelmi védőeszközként” akkor, ha veszélyeztetett munkakörben dolgozik. 

3. Munkaadója “munkahelyi szemüveg-támogatást” nyújt szemüvegének költségeihez. Amennyiben az eOptika olcsó szemüvegei közül választ, akkor ez a támogatás teljes egészében képes fedezni a szemüveg árát.

4. Ön elszámolja saját vállalkozásánál védőszemüvegként. 

 

 

Segíthetünk?

Amennyiben kérdése van, vagy szeretné, hogy felvegyük a kapcsolatot az Ön munkahelyén a vezetőkkel vagy HR szakemberekkel, és segítsünk nekik életre kelteni a munkahelyi (védő)szemüveg programot, akkor kérjük, keressen minket a vallalatiertekesites@eopticians.com email címen. (Az Ön adatait nem adjuk meg senkinek a cégnél, csak ha Ön kéri.) A munkahelyi vezetők azért is örülni szoktak megkeresésünknek, mivel ők sem tudják, hogy a munkahelyi szemüveg elszámolható (és így a vállalatnak csak kb. a bolti ár felébe kerül a szemüveg).

 Gyakori kérdések és válaszok 

1. Milyen feltételek teljesülése esetén vagyok jogosult az ingyen szemüvegre?

A "képernyő előtti munkavégzést" szabályzó rendelet alapján Önnek akkor jár ingyen szemüveg, ha:

 • A munkahelyén napi 4 óránál hosszabb időt tölt számítógépes monitor előtt, és 
 • Nem pénztárosi, gépjármű vezetői munkakörben dolgozik, illetve nem mobil eszközt használ munkája során.
 • Szemész szakorvos által felírt szemüveg receptel rendelkeznek.A szemész szakorvoshoz az üzemorvos tud beutalót adni.
 • Az így megvásárolt szemüveg monitorszemüveg, azaz kékfény védő képességgel bír.

"Munkavédelmi szempontok" alapján akkor jár Önnek az ingyen védőszemüveg, ha:

 • Olyan munkakörben dolgozik, ahol látásának romlása a munka jellegéből adódóan fennállhat (pl minőségellenőr, műtős, hegesztő); 
 • Munkaadója munkavédelmi célokból megfelelő megoldásnak minősítette a szemüveg használatát.

Munkaadójánál már működhet vállalati szemüveg-program, amely keretében ingyenes a szemüvege, ha

 • A költségtérítéses keret maximumát nem meghaladó árú szemüveget vesz az eOptikától; 
 • Az elszámolás feltételeinek megfelel (pl vizsgálat, monitorvédő szemüveg, számla-tartalom, stb.)

Végül elszámolhatja saját vállalkozásánál is szemüvegét akkor, ha a fenti kritériumoknak megfelel az Ön helyzete is. Erről kérjük, egyeztessen könyvelőjével.

 

2. Milyen szemüveg-típusok jöhetnek számításba?

  • Dioptria nélküli ("nullás") monitorszemüvegek
  • Éleslátást biztosító ("dioptriás") szemüvegek
  • Éleslátást biztosító ("dioptriás") monitorszemüvegek

 

3. Milyen előzetes vizsgálatokra van szükség? 

Amennyiben éleslátást biztosító ("dioptriás") szemüvegről van szó, a munkavállalónak kötelező először üzemorvosi vizsgálaton részt vennie, amelyet legalább kétévente meg kell ismételni. Amennyiben az üzemorvos úgy ítéli meg, hogy további látásvizsgálatra van szükség, beutalhatja szemészeti vizsgálatra. A vizsgálat költségei a munkáltatót terhelik. A vizsgálatot követően, orvosi indokoltság alapján, kerülhet sor a szükséges szemüveg beszerzésére. Amennyiben kék fény ellen védő, diotria nélküli ("nullás") monitorszemüvegről van szó, akkor is kötelező az üzemorvosi (látás-) vizsgálat, tekintettel arra, hogy ebben az esetben a szemüveg védőeszköznek minősül.

Munkaadójának előzetes kockázatelemzést kell végeznie, amelyben dokumentálja az adott munkakörökre jellemző (látás)rizikókat, és azok megelőzési módjait. Ezt az elemzést a magyar vállalatok jelentős része nem végzi el. A kockázatelemzés fontos része egy vállalati szemüveg-program életre hívásának.

 

4. Milyen maximális értékben kell térítenie a munkaadónak ilyen szemüveget?

A vonatkozó jogszabályok (50/1999. (XI.3.) EüM rendelet és 1995. évi CXVII. törvény (Szja tv.) 1. számú mellékletének 8.8. pontja) egyike sem határoz meg felső értékhatárt az ilyen beszerzések és azok elszámolhatósága tekintetében. A hazai gyakorlat szerint a cégek 10.000 - 30.000 Ft közötti értékben szoktak biztosítani a munkavállalónak szemüveget vagy költségtérítést. A lehetséges felső értékhatárt a vállalat, szervezet belső szabályzata szabályozza, ennek hiányában jellemzően a munkahelyi vezető vagy HR munkatárs hoz döntést.

 

5. Miért kell a kék fény elleni védelem ("monitorszemüveg")?  

Sok ibolyakék fény (HEV) érkezik szemünkbe a mesterséges LED forrásokból, telefonunk és számítógépeink kijelzőiből. A legnagyobb probléma leginkább a hosszantartó monitor-bámulás. Ez károsíthatja látásunkat és akár maradandó egészségügyi problémákat is okozhat.  Az azonnali tünetegyüttes többnyire szemszárazságot, fejfájást, a nap végére homályos látást, kimerültséget és rossz éjszakai alvást jelent. Egyetemek most kutatják a kék fény hosszabb távú káros hatását is.  

 

6.Hogyan igényeljem a munkahelyemen a nekem járó szemüveget?

Ha nagyvállalatnál dolgozik, a legkézenfekvőbb megoldás, ha HR-es (személyzetis) kollégájának jelzi az igényét. Ha olyan kisebb cégnél dolgozik, ahol nincs HR munkatárs, az első számú vezetővel, vagy közvetlen munkahelyi felettesével érdemes beszélnie.  Ha szeretne segítséget kapni a vállalati kommunikációban, akkor keressen bennünket vallalatiertekesites@eopticians.com email címen.

 

7. Hogyan megy a beszerzés? 

A szemüvegek beszerzését a munkaadók kétféle módon intézhetik:

 • Központilag - Ebben az esetben vállalat összegyűjti és összegzi az igényeket, központilag ajánlatot kér, és az adott vállalat/intézmény egyszerre rendeli meg és fizeti ki azokat.
 • Egyénileg - Munkaadója Önre bízza a szemüveg kiválasztását és megvásárlását, adott költségtérítési szabályok mellett.  Ön végeztesse el a megfelelő vizsgálatot (dioptriás szemüveg és dioptria nélküli "nullás" szemüveg esetén), vegye meg a szemüveget, kapja meg a megfelelő számlát, és adja be azt elszámolásra munkaadójánál.