A szürke hályog tünetei és kezelése

A szürke hályog tünetei és kezelése

Mi is az a szürke hályog? - A cataracta jelentése

A szürke hályog a szemen ijesztő lehet, éppen ezért fontos, hogy tisztában legyünk e jelenség természetével. A szemlencsében felfedezhető homály következtében a szürke hályoggal küzdő beteg fokozatosan egyre inkább úgy érzékeli, mintha egy vízfüggönyön keresztül látná a világot. Innen ered a görög cataracta elnevezés, amely magyarul vízesést jelent. A betegség előrehaladtával a pupilla szürkévé válik, ennek következtében vált ismert a probléma szürke hályog néven.

A szürke hályog okai?

Jellemzően az idősebb generációk érintettek a betegségben, azon belül is a 65 év felettiek. Az időskori szürke hályog egy természetes velejárója az öregedésnek, míg a szürke hályog fiatal korban történő megjelenése veleszületett panasz, vagy éppen egy másik betegség következménye. Szintén a szürke hályog kialakulásának okai közé sorolható a túl sok napfény, a szegényes, nem megfelelő étrend és a dohányzás is. Emellett fontos megemlítenünk, hogy az időskori cataracta sok esetben a cukorbetegségre vezethető vissza.

A szürke hályog kialakulása

A szürke hályog kialakulása egy visszafordíthatatlan folyamat, melynek következtében a szemlencse fokozatosan elhomályosul. A kezdődő szürkehályog nincs hatással a pupilla működésére és a látótérre sem, vagy csak minimális mértékben. Éppen ezért fontos, hogy a kezdetleges, enyhébb tüneteket is komolyan vegyük!

Szürke hályog vizsgálat

A szürke hályog tünetei

A cataracta sok esetben nem észlelhető a kezdeti fázisban. Arra figyelhet fel a beteg, hogy a szokásosnál jobban zavarja az erős napsütés, a szembejövő autók reflektora, vagy éppen máshogy érzékeli a színeket, mint korábban. Megváltozik a szemlencse fénytörése, fokozatosan romlik a látás, azonban nem jár fájdalommal. Ha mégis fájdalmat érzünk, akkor inkább gyulladásra, fertőzésre gyanakodhatunk.

A szürkehályog gyógyítása - A szürke hályog kezelése

A szürke hályog egy viszonylag jól kezelhető szemészeti probléma. Kezdeti fázisában korrigálható szemüveggel, illetve a fényérzékenység ellen sokat segíthet egy jó minőségű napszemüveg. A szürke hályog gyógyítása azonban sok esetben csak műtét segítségével lehetséges. A rendszerint altatás nélkül végzett beavatkozás során a szemlencse eltávolításra kerül, a helyére pedig műanyag-, vagy szilikon anyagú lencsét helyeznek.

A szürke hályog megelőzése

Amerikai kutatások szerint az alacsony folsav- és B12 vitamin szinttel rendelkező emberek esetében ötször nagyobb a szürkehályog kialakulásának esélye, mint azoknál, akiknél ezek az értékek rendben vannak. Mindez nem bizonyítja 100%-ig, hogy ezen vitaminok rendszeres bevitelével megakadályozhatjuk a cataracta kialakulását, de nagy eséllyel csökkenthetjük a kockázatát.

Fogyasszunk húst, halakat, tejtermékeket, kagylót, vagy májat és nem csak a szürkehályog megelőzése ellen tettünk valamit, de elkerülhetjük a memóriazavart, a fáradékonyságot és a vérszegénységet is!

Szemcsepp szürkehályog kezelésére

A szürkehályog terápiájában nincs olyan hatékony szemcsepp vagy egyéb terápiás módszer, amivel le lehetne lassítani vagy állítani ezt a folyamatot. Az egyetlen nemzetközileg elismert és a gyakorlatban is alkalmazott kezelési mód a műtét.
A szürkehályog műtéti megoldása az egyik leggyakrabban és egyben legeredményesebben végzett sebészeti beavatkozás. Ma már nem várják meg a vakság kialakulását, szemészeti protokollok alapján - a pácienssel együttműködve - egy meghatározott időpontban, elektív műtétre kerül sor. Mivel a cataracta műtétek egynapos sebészet keretében is történhetnek, a betegek aznap délután haza is mehetnek. A műtétnek kevés kontraindikációja van, szinte bármely életkorban elvégezhető, helyi érzéstelenítésben megoldható, ill. a gyerekek kivételével altatásra sincs szükség. A szürkehályog műtétek több, mint 95%-a komplikációmentes, szinte azonnali eredményt mutat.