Milyen adatokat érdemes tudni online szemüvegrendelés esetén?

Még mindig sokan tartanak az internetes vásárlástól, különösen, ha olyan „kényes” dolgokról van szó, mint egy cipő, vagy akár a szemüveg. Pedig napjainkban ez a létező legkényelmesebb, legegyszerűbb módja használati tárgyaink beszerzésének és egyáltalán nem kell tőle tartani.

Ahogy cipő-, vagy ruhavásárlás esetén, úgy a megfelelő szemüveg kiválasztásánál is elég tudni néhány alapvető értéket, a többi pedig már gyerekjáték!

A dioptriát, vagy adott esetben a cilindert szemész szakember állapítja meg, de van ezeken felül még egy olyan adat, ami szükséges a tökéletes szemüveg elkészítéséhez és amit mi magunk, saját kezűleg is meghatározhatunk, lemérhetünk: ez a PD érték.

A PD - vagyis Pupillary Distance - a két pupilla közötti távolságot jelzi és kulcsfontosságú szerepet játszik a szemüveg hatékonyságában.

Szemüveg vásárlás

Tippek a PD otthoni leméréséhez:

  • A tükör előtt állva, egy milliméter beosztású vonalzó kezdő jelzését illesszük a bal szemünk pupillájának közepéhez, majd az orrunkon áthaladva határozzuk meg azt az értéket, ahol a vonalzó eléri a jobb pupillánk közepét. A két pont közötti, milliméterben mért eredmény a pupillatávolság.
  • Kérjük egy barát, vagy családtag segítségét, aki a fenti vonalzós módszerrel könnyen és egyszerűen megállapíthatja PD távolságunk értékét.
  • Használjuk az ITT letölthető PD vonalzót, mely kétféleképpen is segítségünkre lehet: az egyik jelzés a tükör használatot megkönnyítendő visszafelé található rajta, míg a másik sor a külső segítséggel történő mérésre alkalmas.
  • Szemüveg PD mérés
  • Pupil Distance Meter alkalmazások telefonra: telefonos alkalmazás segítségével is lemérhetjük a pupilláink közti távolságot, csak egy bankkártyára van hozzá szükség. Tartsuk a kártyát közvetlenül az orrunk alá, vízszintesen, a rajta található fekete csíkot a telefon kamerája felé mutatva. Az alkalmazás ennek köszönhetően képes felmérni a két pupilla közti távolságot. Íme, egy kis videós segítség:

Szemüveg lencse adatai

Szemüveg vásárlás előtt, szemészeti szakemberek által végezett látásvizsgálat történik. A látásvizsgálat során elkészül a szemészeti lelet. A leleten a szemüvegkészítéshez három alapvető értéket kell figyelembe venni: Dioptria (SPH), Cylinder (CYL), és a Tengely (AX). Ezek a paramétereket határozzák meg, milyen lencsét kell készíteni a szemüveghez.

Előfordulhat, hogy a szemészeti lelet értékei és az elkészült szemüveg számláján szereplő értékek nem azonosak. Ez azonban nem hiba és nem jelenti azt, hogy egy másik szemüveglencse került legyártásra.

Ennek a magyarázata nagyon egyszerű. A szemüveglencse negatív vagy pozitív görbületi beállítással készülhet, amelyet a gyártók határoznak meg. A forgalmazott szemüveglencse paraméterei alapján a szemészeti szakemberek egy egyszerű matematikai számítással igazítani tudják az igényt az adott gyártó termékéhez. Így az eltérő adatok ellenére az elkészült szemüveglencse paraméterei megfelelnek a szemészeti leleten szereplő adatokkal.

Az átváltásra időnként azért van szükség, mert a szemüveglencsék gyártása eltérő lehet. Ez a módszer biztosítja a tökéletes látást.

Kalkulátorunk segítségével bármikor ellenőrizheti az átváltás eredményét.

Minőségi szemüvegkeretek széles választékával várjuk!

Amint a szükséges adatokkal tisztában vagyunk, már csak a nekünk tetsző keretet kell megtalálnunk és készülhet is az új szemüveg! A tökéletes szemüveg elkészítéséhez javasoljuk, hogy végeztessen el egy látásvizsgálatot. Az eOptika látásvizsgálatát szakképzett optometristáink végzik, az eOptika vizsgálati rendelőiben (Budapest, Teréz körút 50, a Nyugati pályaudvar és Oktogon között). Ehhez a legmodernebb eszközöket használják fel. Optometristáink mind szemüvegkészítéshez, mind kontaktlencse-használathoz végeznek vizsgálatot.

Látásvizsgálatot minden hétköznap, 11-17 óráig végzünk. A vizsgálathoz időpont foglalás szükséges

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Az eOptika.hu webáruházában többszáz, garantáltan jó minőségű keret közül választhat, így biztosan megtalálja az ízlésének és elvárásainak maximálisan megfelelő darabot!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu