Mindent a monitor szemüvegről

Minden, amit a monitor szemüvegről tudni érdemes

Bár már szerte a világon egyre többen ismerik - és használják - a monitor szemüvegeket, azért még gyakran merülnek fel olyan kérdések, hogy mi is ez a speciális szemüveg valójában, mitől véd, mikor érdemes hordani?

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót a monitor szemüveg, vagy más néven kékfény szűrős szemüveg témában, kezdve a veszélyes kék fény fogalmától, a CVS szindrómán át az online monitor szemüveg vásárlásig.

Ráadásul arra is adunk tippeket, hogy hogyan válaszd ki a számodra legmegfelelőbb monitor szemüveg típust!

Mi az a kék fény? / Miért veszélyes a kék fény?

Ha szemeink egészségéről és védelméről van szó, legtöbben az ártalmas UV sugarakra és azok kivédésének módjára, a jó minőségű, megfelelő szűrőréteggel ellátott napszemüvegre gondolnak. Kevesebbet hallani azonban egy másik veszélyforrásról, melynek pedig nap, mint nap kitesszük szemeinket: ez az elektronikus eszközeink által kibocsátott, úgynevezett kékfény, mely az ultraibolya sugárzás és a látható fény határán helyezkedik el. Ez a nagy energiájú, látható ibolyakék fény, vagyis UV-C sugárzás, különösen veszélyes, mivel szinte szűrés nélkül halad át a szemen, egészen a retináig hatolva. A kékfény okozta problémákat gyakorta tapasztaljuk, legfeljebb azzal nem vagyunk tisztában, hogy mi a kiváltó ok. A tünetek lehetnek többek között: szemszárazság, homályos látás, szédülés, vagy akár alvászavar, mindez végső soron a látás romlásához, drasztikus esetben pedig annak elvesztéséhez is vezethet. A jelenség napjainkra olyan szinten elterjedt, hogy a tünetegyüttes önálló megnevezést is kapott: ez a CVS, vagyis a számítógép előtti munkavégzés okozta szindróma (Computer Vision Syndrome).

Mi az a monitor szemüveg és hogyan működik?

A monitor szemüveg - más néven számítógép szemüveg, monitorszűrő szemüveg, vagy kékfény szűrő szemüveg - egy nem hagyományos látásjavító eszköz, melynek különlegessége, hogy lencséje kékfény szűrővel van ellátva. Nulla dioptriás változatát azok is viselhetik, akiknek nincs szüksége látásjavításra, de a dioptriás lencsék is kérhetőek kékfény szűrő réteggel. A monitor szemüveg megszűri és nem engedi a szembe jutni a káros, nagy energiájú ibolyakék fényeket melyekkel nap, mint körül vagyunk véve. Ezt a fényt bocsájtja ki ugyanis a számítógépmonitor, a mobiltelefon kijelzők, a televíziók, de a LED-es világítás is. Ettől segít megóvni a látószervek és a látás egészségét a monitor szemüveg.

Mitől véd a monitorszemüveg?

Monitor szemüveg

Az elektronikus eszközök hosszú órákon át történő nézése kifárasztja a szemeket. Ilyenkor a látás elhomályosodik, a szemek fájnak, szúrnak, égnek. Ráadásként a szemtüneteket gyakran kíséri fej-, nyak-, vagy hátfájás. Ezt a tünetegyüttest összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz Computer Vision Syndrome-nak (röviden CVS-nek) nevezzük. Ennek elkerülése érdekében felbecsülhetetlenül hasznos a monitor szemüveg viselése.

Monitor védőszemüveg használata azonban nem csak fokozott, számítógép előtti munkavégzés esetén javasolt, hiszen a televízió, a tablet és az okostelefon éppúgy nagyobb mennyiségben bocsát ki kék fényt, melyekkel szemben szintén védelmet nyújtanak a monitor szemüvegek.

Miért fontos a monitor szemüveg használata?

A monitor szemüveg egy praktikus eszköz a látás egészségének megóvására. Számítógépes munkavégzés közben a kijelzőből érkező káros kék fény bejut a szemekbe, és ez rövid idő alatt kifárasztja a látószerveket. A szemek könnyezni kezdenek, kiszáradnak, irritáltakká válnak, a látás elhomályosodik. Mindez már rövid távon is megterhelő, hosszabb távon azonban látáskárosodáshoz, sőt, drasztikus esetben a látás elvesztéséhez is vezethet. E veszély elkerülése érdekében fontos a monitor szemüveg használata.

Van dioptria nélküli monitorszemüveg?

A monitor szemüveg egy speciális, kékfény szűrős lencsével ellátott szemüveg, amely dioptriával és anélkül is kérhető. Új szemüveg készítésekor érdemes kérni, hogy kék fényszűrő réteg kerüljön a lencsékre. Ily módon nem kell választani az éles látás és a szemek káros fényektől való megóvása között.

Hol vegyek monitor szemüveget?

A monitor szemüvegek ma már a legtöbb modern optika kínálatának részét képezik, ám fontos, hogy csakis megbízható, leinformálható helyről vásároljunk. Webboltunk és budapesti optikánk az ország egyik legnagyobb monitor szemüveg kínálatát nyújtja, legyen szó dioptriás, vagy dioptria nélküli szemüvegekről. Szemüvegét szakképzett, tapasztalt optikusaink készítik, akiknek fontos, hogy a legjobb minőségű termékeket kapja kézhez.

Mennyibe kerül a monitor szemüveg?

A monitor szemüveg ára attól függ, milyen szemüveglencsére van szüksége. A dioptria nélküli monitorszűrő szemüvegek már igen kedvező áron kaphatók, hiszen ebben az esetben nincs szükség látáskorrekcióra. Az eOptika kínálatában már 6500 forinttól elérhetőek ezek a modellek. A multifokális és az egyfókuszú szemüvegek árai ettől eltérőek lehetnek. Weboldalunkon részletes tájékoztatást talál a különböző lencsék árairól, de budapesti szaküzletünkben is örömmel állunk rendelkezésére, hogy megtaláljuk az Ön számára megfelelő, nulldioptriás vagy dioptriával ellátott monitor szemüveget.

Hogyan válasszak monitor szemüveget/Milyen monitor szemüveget válasszak?

Monitor szemüveg

Alapvetően kétféle monitor szemüveg típust különböztetünk meg: dioptriásat, és dioptria nélkülit. Amennyiben Önnek nincs szüksége látáskorrekcióra, akkor a dioptria nélküli monitor szemüveg a megfelelő választás. Ebben az esetben csupán a szemüvegkeret színét, fazonját és méretét kell kiválasztania.

Ha azonban Önnek látáskorrekcióra van szüksége, akkor tudnia kell az Ön számára szükséges dioptriát, pupilla távolságot, és ha asztigmatizmus esete áll fenn, akkor a cilinder mértékét is. Ha korábban viselt már szemüveget, akkor méret választáskor a legegyszerűbb, ha leméri egy már meglévő kerete néhány főbb értékét, hogy biztosan az Ön számára legmegfelelőbb keretet válassza.

Ha bizonytalan a keret választást illetően, szakembereink és optikusaink állnak rendelkezésére, keressen minket bizalommal!

Mi a különbség a monitor szemüveg és a kékfény szűrő szemüveg között?

Nincs különbség köztük. A monitor szemüveg és a kékfény szűrő szemüveg ugyanannak a szemüvegtípusnak két különböző megnevezése. Mivel a legtöbben a káros kék fényt a számítógép monitorjához/kijelzőjéhez kötik, és az ezt megszűrő szemüveget a számítógép előtti munkavégzéshez használják, ezért sokan monitor szemüvegként hivatkoznak rá. Fontos tudni azonban, hogy a káros kék fények a telefon, a tablet vagy a tv kijelzőjéből ugyanúgy a szembe jutnak, mint a számítógép vagy a laptop esetében.

Használhatnak-e gyerekek kékfény szűrő szemüveget?

Gyerek monitor szemüveg

Gyermekeknek szintén javasolt a monitor szemüveg használata. Annál is inkább, hiszen az ő szaruhártyájuk még kevésbé képes megszűrni a káros fényeket, mint a felnőtteké. Számítógépezéshez, videójátékozáshoz, tévé nézéshez, okostelefon használatához egyaránt javasolt a kék fényszűrő szemüveg használata, amely segít megóvni a fejlődő látószervek egészségét.

Mikor kell hordani a monitor szemüveget?

Nevével ellentétben a monitor szemüveget nem csak számítógépes munkavégzéshez érdemes hordani. Mivel gyakorlatilag valamennyi elektronikus eszköz kijelzője bocsát ki káros, kék fényt, legyen szó okostelefonról, tabletről, laptopról, vagy tévéről, ezért ezek használata közben is javasolt a monitor szemüveg viselése. Mivel a monitor szemüveg hordása nem jár semmilyen hátránnyal, ezért akár egész nap is viselheti.