PD jelentése, mérése

A PD vagyis Pupillary Distance - a két pupilla közötti távolságot jelzi és kulcsfontosságú szerepet játszik a szemüveg hatékonyságában, amit mi magunk, saját kezűleg is meghatározhatunk, lemérhetünk: ez a PD érték.

Még mindig sokan tartanak az internetes vásárlástól, különösen, ha olyan „kényes” dolgokról van szó, mint egy cipő, vagy akár a szemüveg. Pedig napjainkban ez a létező legkényelmesebb, legegyszerűbb módja használati tárgyaink beszerzésének és egyáltalán nem kell tőle tartani.

Ahogy cipő-, vagy ruhavásárlás esetén, úgy a megfelelő szemüveg kiválasztásánál is elég tudni néhány alapvető értéket, a többi pedig már gyerekjáték!

A dioptriát, vagy adott esetben a cilindert szemész szakember állapítja meg, de van ezeken felül még egy olyan adat, ami szükséges a tökéletes szemüveg elkészítéséhez és amit mi magunk, saját kezűleg is meghatározhatunk, lemérhetünk: ez a PD érték.

A PD - vagyis Pupillary Distance - a két pupilla közötti távolságot jelzi és kulcsfontosságú szerepet játszik a szemüveg hatékonyságában.

Szemészeti lelet

Tippek a PD otthoni leméréséhez:

Szemészeti lelet
 • A tükör előtt állva, egy milliméter beosztású vonalzó kezdő jelzését illesszük a bal szemünk pupillájának közepéhez, majd az orrunkon áthaladva határozzuk meg azt az értéket, ahol a vonalzó eléri a jobb pupillánk közepét. A két pont közötti, milliméterben mért eredmény a pupillatávolság.
 • Kérjük egy barát, vagy családtag segítségét, aki a fenti vonalzós módszerrel könnyen és egyszerűen megállapíthatja PD távolságunk értékét.
 • Pupil Distance Meter alkalmazások telefonra: telefonos alkalmazás segítségével is lemérhetjük a pupilláink közti távolságot, csak egy bankkártyára van hozzá szükség. Tartsuk a kártyát közvetlenül az orrunk alá, vízszintesen, a rajta található fekete csíkot a telefon kamerája felé mutatva. Az alkalmazás ennek köszönhetően képes felmérni a két pupilla közti távolságot. Íme, egy kis videós segítség:
 • Minőségi szemüvegkeretek széles választékával várjuk!

  Amint a szükséges adatokkal tisztában vagyunk, már csak a nekünk tetsző keretet kell megtalálnunk és készülhet is az új szemüveg!

  Az eOptika.hu webáruházában többszáz, garantáltan jó minőségű szemüvegkeret közül választhat, így biztosan megtalálja az ízlésének és elvárásainak maximálisan megfelelő darabot!

  Baráti üdvözlettel:

  az eOptika.hu csapata

  eOptika.hu