BlueShield lencsék

A világ megváltozott: egyre több időt töltünk olyan digitális eszközökkel, mint például tablet, okostelefon vagy laptop. A digitális eszközök által megváltoztak a vizuális szokásaink. A mai modern korban - természetesen - a számítógépes munka elkerülhetetlen, ám gyakran “túlerőltetjük” a szemünket azzal, hogy huzamosabb ideig közelre fókuszálunk. Egyre gyakrabban fordulnak elő a digitális életformából adódó egészségügyi panaszok, melyek többsége érinti látásunkat is. 

Számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome, CVS, Digital Eye Strain)
A monitor előtt dolgozók gyakori problémájával kapcsolatos összefoglaló diagnózis a számítógépes látás szindróma (CVS), megnevezésével kapcsolatban a szakma nem egységes, mivel jelenleg kevés kutatás született a témában. Általában az optometristák, látszerészek között, mintsem a szemész orvosok között terjedt el ez a fajta megnevezése a monitorok, telefonok, kijelzők előtt eltöltött órák következtében kialakuló szemészeti és mozgásszervi (nyak-, és vállfájdalom) problémáknak. A betegség hasonlít az ún. carpal alagút szindrómához és más ismétlődő mozgássérülésekhez, amelyeket általában az irodai munkahelyeken szerezhetünk.
Az Amerikai Optikusok Szövetsége hívta fel leginkább a figyelmet arra, hogy komoly népegészségügyi problémát jelent a különböző képernyők előtt eltöltött idő, mely akár napi 6-9 óra is lehet.Okok és tünetek

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint a képernyő előtt dolgozók 64−90 százalékánál jelentkezik a CVS egy vagy több tünete. Számítógép vagy az okostelefon használata közben a képernyőre fókuszálva „elfelejtünk” pislogni. A fő probléma, hogy a ritkább pislogás (normál esetben 22 pislogás/perc helyett 7 pislogás/perc) következtében elpárolog a szem felszínét borító és védő könnyfilm, ami károsítja a szaruhártyát alkotó sejteket, melynek nyomán diszkomfortérzés és gyulladás is felléphet. A problémát súlyosbítja, hogy ennek következtében száraz szem vagy szemhéjgyulladás (blepharitis) is kialakulhat. Ismert tény, hogy 40 éves kor fölött a szemlencsénk rugalmassága csökken, kialakul a presbyopia (öregszeműség), ezáltal pedig a szem közeli fókuszáló képessége gyengül, így a panaszok fokozódhatnak is.
Leggyakrabban a helytelen megvilágítás, a monitor csillogása, tükröződése, a rossz kontraszt, a monitor nem megfelelő távolsága, magassága, a helytelen testtartás, a korrigálatlan fénytörési hibák, légkondicionálók használata miatti szárazabb levegő, valamint ezek kombinációja okozhatja a tüneteket, melyek a következők lehetnek: szemszárazság, vörös szem, homályos látás, égő, diszkomfort érzés a szemben, szemeink megerőltetése miatti szemfájdalom, fejfájás, nyak-, és vállfájdalom, kimerültség.

Hogyan csökkenthető a kékfény hatása?

  • Korlátozza a képernyő idejének használatát, amikor nem dolgozik
  • Használjon kék fényszűrő alkalmazást, ha eszközt éjjel használja
  • Folyamatosan pislogjon, hogy elkerülje a száraz szem-szindrómát
  • Vegyen részt rendszeres, átfogó szemvizsgálaton
  • Viseljen kék fényszűrővel ellátott számítógép szemüveget - Novelve a szem kényelmét, ha hosszabb ideig néz digitális eszközöket.

Kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüveg tulajdonságai

A kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüvegek egyedi lencsékkel rendelkeznek, amelyek elősegítik a digitális képernyők által kibocsátott nagy energiájú (HEV) kékfény blokkolását. Ezek a monitor szemüvegek kiszűrik az UV és a kék-ibolya fénysugarakat, csökkentve ezzel a képernyő vakító fényét és megakadályozva annak szemre gyakorolt káros hatását. Megőrzik a szem általános állapotát azáltal, hogy nem engedik át az alapvető kék-türkiz fényt (jó kékfény), és csökkentik a vizuális fáradtságot.

Bárki használhatja a monitorszemüveget, akár látáskorrekcióra szorul (dioptriás) vagy normál szemüvegként (0 dioptriás) is.

Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy az idővel felhalmozódott hatás veszélyes és ezt meg kell akadályozni. Korai megelőző intézkedéseket kell hozni, és hosszú távúaknak kell lenniük. Ezenkívül kiemelt figyelem érinti a  gyermekeket, mivel ők jobban ki vannak téve a kékfénynek. A természetes szemvédőképességük még nem fejlődik ki.  A veszélyeztetett idősebb csoportok számára is fontos a védelem: azok az  emberek, akik szürkehályog műtétben részesültek, különösen akkor, ha nem kapott sárga implantátumokat, és azokat, akiket az életkorral összefüggő makuladegeneráció szenvednek.

Az eOptika.hu monitorszemüveg kínálata

Az eOptika.hu monitorszemüvegeit 0 dioptriás és dioptriás változatban is el tudja készíteni a legkedvezőbb áron. Minden, a weboldalunkon látható keret mostantól kékfény szűrővel ellátott monitorszemüvegként is megrendelhető.

Emellett már előre elkészített szemüvegek közül is tud válogatni. amelyeket optikusaink kék fényszűrő lencsékkel készítettek. Tartósak (napi használat esetén legalább 2-3 év élettartammal), ajándékként szemüvegtokot és törlőt is kínálunk, ami növeli a szemüveg várható élettartamát. A vevő teljes szemüveget kap (keret, lencse, csiszolás). Ez a szemüvegek nulla dioptriás lencsékkel rendelkeznek, amely már benne van az árban.

Gyárilag kész szemüvegeket is forgalmazunk, azonban rövidebb élettartamuk és sokkal rosszabb felhasználói élményük miatt nem javasoljuk az ilyen szemüvegek használatát.

A kék fény elleni védelemnek hármas hatása van:

  • Jobb látás - A képernyőn lévő kékfény kimerültséget és hosszú távú látási problémákat okozhat;
  • A hatékonyabb munkavégzés - sok embernek fejfájása, szúrása és homályos látása van az intenzív monitor használata miatt;
  • Jobb pihenés - A kékfény gátolja az agy melatonintermelését, ami jó éjszakai alvást eredményez.


Az eOptika.hu BleuShield lencséiről

Speciális kékfény szűrő lencséinket az Essilor cég egyik leányvállalata gyártja kizárólag az eOptika.hu részére.

Az eOptika.hu által forgalmazott a „BlueShield 1.56 UV420 SHMC kék bevonatú optikai lencse” (röviden a BlueShield 1.56), a kék fény elleni védelemre szolgáló lencse. Jelenleg a piacon a legjobb árban elérhető  kékfény-szűrő lencsék, melyek az alábbi felületvédelemmel rendelkeznek: karcállóság, víztaszító, porriasztó és antisztatikus, tükröződésmentes, könnyen tisztítható; együttesen SHMC néven ismert, UV-szűrés (100%) és kék fényvédelem.

Termék jellemző Érték Leírás Illusztráció
Lencse vastagság
(refractive index)
1.56 Vékonyított lencse (0 dioptria számára kiváló), amely tökéletes minden szemüvegkerethez
(még vékony fémkerethez).
vizu1
UV szűrő képesség 400-500 nm                            

A fény legalább 90% -át kiszűri a 400–450 nm („ibolya”) és a 450–500 nm („kék”) tartományban, csökkentve a szemnyomást.
A 100% -os szűrés nem ajánlott, mivel ez a hullámhossz már a látható fény tartományában van.

vizu2
Lencsetípus                                            SHMC

Ez a legjobb (optikában használt) védőfelületkezelés. A védelem típusai:
- Karcolásvédelem
- Nem tükröződik
- Antisztatikus képesség, por
- Víz- és zsírtaszító, könnyen tisztítható
A mások által kínált HMC vagy HC (vagy nem védett) verzió gyengébb, mint az általunk kínált SHMC lencse típus.

vizu3
Felület szín Kék A lencse külső részén kékes színű
Gyártó Essilor leányvállalata

Garanciák
Az eOptika.hu 1 éves garanciát és termékgaranciát kínál a gyártott monitor szemüvegekre és alkatrészekre.


Vissza a szemüveglencsék fő menübe >>> 
Vissza a szemüveglencse típusok menübe >>>
Vissza a felületkezelések menübe >>>
Vissza a szemüveglencse márkák menübe >>>