Progresszív lencse

Progresszív szemüveglencse

Progresszív szemüvegre van szüksége?

Jöjjön el belvárosi optikánkba és segítünk kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb progresszív szemüveglencsét és szemüvegkeretet. Kérjen időpontot telefonon vagy jöjjön be személyesen!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

40 éves kor felett szemünk fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Az apró betűk összemosódnak és a könyvet, újságot egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesebben lássuk azt. Ez egy természetes folyamat, amelyet presbyopiának vagy másnéven időskori távollátásnak nevezünk. Erre a problémára nyújt megoldást a progresszív szemüveglencse.

A progresszív lencsék (más néven multifokális) hozzájárulnak a szemfáradtság csökkentéséhez és természetes látásélményt biztosítanak viselőjüknek. Előnye, hogy minden távolságra éles képet biztosít, így egyszerre alkalmas autóvezetéshez, olvasáshoz, számítógép használathoz.

Másik nagyszerű tulajdonsága, hogy nincs benne éles válaszvonal, mint a bifokális lencsék esetében, így esztétikusabb megjelenést biztosít. A látómezők közti átmenet folyamatos, látható választóvonal nélkül, ezért a progresszív lencse szinte észrevétlen.

Mi a különbség a progresszív és a bifokális szemüveglencse között?

A progresszív szemüveglencse vagy más néven multifokális szemüveglencse:

 • A progresszív szemüveg minden távolságra biztosítja az éleslátást annak köszönhetően, hogy lencsén belül felülről lefelé haladva folyamatosan változik a dioptria.
 • Szemüvegcsere nélkül bármilyen körülmények között ugyanolyan látásélményt biztosít
 • A progresszív lencsék esetében nincs zavaró és látható válaszvonal mint a bifokális szemüvegeknél
 • A progresszív szemüveggel úgy láthatunk, mint fiatalabb korunkban

A bifokális szemüveglencse:

 • Éles választóvonal található a közeli és távoli rész között, ami képugrást okoz.
 • A lencse válaszvonala árulkodik viselője életkoráról és nem olyan esztétikus.
 • A bifokális szemüveglencse nem ad megfelelő korrekciót munkatávolságra (60-100 cm). Ez azt jelenti, hogy olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét nem látjuk elég jól.

Progresszív szemüveg használata

Mivel a progresszív lencsék több szemüveget is helyettesítenek egyszerre, így szükség van egy kis időre, amíg megszokja, megtanulja használni a szemünk.

Folyamatosan viselnünk kell új progresszív szemüvegünket, és semmiképp ne cserélgessük régebbi szemüvegeinkkel. Csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát.

A multifokális szemüveg megszokása egyénenként változó lehet. Van akinek elég csupán néhány óra, míg másoknak napokra vagy akár hetekre van is szüksége lehet. Mindenképpen megéri ez a tanulási idő, hiszen ha már sikerült megszokni, ugyanúgy láthat vele, mint 20 évvel ezelőtt!

Az első progresszív (multifokális) szemüveg kiválasztása

Az első legfontosabb kritériuma a jól működő szemüvegnek a helyesen meghatározott fénytörési hiba. Azaz annak megállapítása, hogy milyen dioptriára van szüksége a megfelelő látáshoz.

Mielőtt elkészíttetné az első progresszív szemüvegét, mindenképpen jelentkezzen be látásvizsgálatra, ahol felmérjük, meghatározzuk aktuális paramétereit.

Ezt követően teljesen Önre szabva kiválasztjuk a megfelelő progresszív szemüveglencsét. A vizsgálat eredményei mellett figyelembe vesszük az Ön szokásait, milyen feladatokhoz kell igazodnia új szemüvegének, ennek köszönhetően biztos lehet abban, hogy a legmegfelelőbb progresszív szemüveget készítjük el az Ön számára.

Lencsebevonatok és felületkezelések

A progresszív szemüveglencséket különböző bevonatokkal tehetjük még ellenállóbbá, amellyel megkönnyíthetjük a mindennapi szemüveg ápolást.

 • Felületkeményítés
 • Tükröződéscsökkentő bevonat
 • Karcálló bevonat
 • Lapos (aszférikus) szemüveglencse
 • Párataszító és vízlepergető bevonat
 • Portaszító bevonat
 • UV-védelem

A progresszív lencsék esetében is elérhető a polarizált és a fényre sötétedő lencse is.

Jöjjön el személyesen optikánkba, vagy hívjon és egyeztessünk időpontot!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Reméljük, hogy Ön is örömét leli majd kibővült szolgáltatásunkban és meglátogat minket még ma!

optika budapest

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata eOptika.hu