Progresszív lencse

Progresszív szemüveglencse

Progresszív szemüvegre van szüksége?

40 éves kor felett szemünk fokozatosan elveszíti természetes alkalmazkodóképességét. Az apró betűk összemosódnak és a könyvet, újságot egyre távolabb kell tartanunk a szemünktől, hogy élesebben lássuk azt. Ez egy természetes folyamat, amelyet presbyopiának vagy másnéven időskori távollátásnak nevezünk. Erre a problémára nyújt megoldást a progresszív szemüveglencse.

A progresszív lencsék (más néven multifokális) hozzájárulnak a szemfáradtság csökkentéséhez és természetes látásélményt biztosítanak viselőjüknek. Előnye, hogy minden távolságra éles képet biztosít, így egyszerre alkalmas autóvezetéshez, olvasáshoz, számítógép használathoz.

Másik nagyszerű tulajdonsága, hogy nincs benne éles válaszvonal, mint a bifokális lencsék esetében, így esztétikusabb megjelenést biztosít. A látómezők közti átmenet folyamatos, látható választóvonal nélkül, ezért a progresszív lencse szinte észrevétlen.


Mi a különbség a progresszív és a bifokális szemüveglencse között?

A progresszív szemüveglencse vagy más néven multifokális szemüveglencse:

 • A progresszív szemüveg minden távolságra biztosítja az éleslátást annak köszönhetően, hogy lencsén belül felülről lefelé haladva folyamatosan változik a dioptria.
 • Szemüvegcsere nélkül bármilyen körülmények között ugyanolyan látásélményt biztosít
 • A progresszív lencsék esetében nincs zavaró és látható válaszvonal mint a bifokális szemüvegeknél
 • A progresszív szemüveggel úgy láthatunk, mint fiatalabb korunkban

A bifokális szemüveglencse:

 • Éles választóvonal található a közeli és távoli rész között, ami képugrást okoz.
 • A lencse válaszvonala árulkodik viselője életkoráról és nem olyan esztétikus.
 • A bifokális szemüveglencse nem ad megfelelő korrekciót munkatávolságra (60-100 cm). Ez azt jelenti, hogy olvasni tudunk vele, de már a számítógép képernyőjét nem látjuk elég jól.

Progresszív szemüveg használata

Mivel a progresszív lencsék több szemüveget is helyettesítenek egyszerre, így szükség van egy kis időre, amíg megszokja, megtanulja használni a szemünk.

Folyamatosan viselnünk kell új progresszív szemüvegünket, és semmiképp ne cserélgessük régebbi szemüvegeinkkel. Csak így van esélye az agyunknak elsajátítani az új szemüvegünk használatát.

A multifokális szemüveg megszokása egyénenként változó lehet. Van akinek elég csupán néhány óra, míg másoknak napokra vagy akár hetekre van is szüksége lehet. Mindenképpen megéri ez a tanulási idő, hiszen ha már sikerült megszokni, ugyanúgy láthat vele, mint 20 évvel ezelőtt!


Az első progresszív (multifokális) szemüveg kiválasztása

Az első legfontosabb kritériuma a jól működő szemüvegnek a helyesen meghatározott fénytörési hiba. Azaz annak megállapítása, hogy milyen dioptriára van szüksége a megfelelő látáshoz.

Mielőtt elkészíttetné az első progresszív szemüvegét, mindenképpen jelentkezzen be látásvizsgálatra, ahol felmérjük, meghatározzuk aktuális paramétereit.

Ezt követően teljesen Önre szabva kiválasztjuk a megfelelő progresszív szemüveglencsét. A vizsgálat eredményei mellett figyelembe vesszük az Ön szokásait, milyen feladatokhoz kell igazodnia új szemüvegének, ennek köszönhetően biztos lehet abban, hogy a legmegfelelőbb progresszív szemüveget készítjük el az Ön számára.


Lencsebevonatok és felületkezelések

A progresszív szemüveglencséket különböző bevonatokkal tehetjük még ellenállóbbá, amellyel megkönnyíthetjük a mindennapi szemüveg ápolást.

 • Felületkeményítés
 • Tükröződéscsökkentő bevonat
 • Karcálló bevonat
 • Lapos (aszférikus) szemüveglencse
 • Párataszító és vízlepergető bevonat
 • Portaszító bevonat
 • UV-védelem

A progresszív lencsék esetében is elérhető a polarizált és a fényre sötétedő lencse is.

szemüveglencsék
szemüveglencse típusok
felületkezelések
szemüveglencse márkák

Baráti üdvözlettel:

 az eOptika.hu csapata
eOptika.hu