eOptika Blog
2021.08.20 13:12

Gyógynövények – Szemünk barátai 1. rész

Gyógynövények – Szemünk barátai 1. rész

Azt mondják, a természetben mindenre van gyógyír, csak tudni kell, hogy hol keressük.

Azt mondják, a természetben mindenre van gyógyír, csak tudni kell, hogy hol keressük. A legtöbb betegségre találunk például valamilyen hasznos gyógynövényt, akár emésztési gondokról, vérnyomás problémákról, vagy - hogy a kaptafánknál maradjunk - a szemmel kapcsolatos panaszokról van szó.

Fontos, hogy az 1-2 napon belül nem enyhülő tünetekkel mindig orvoshoz kell fordulni, de addig is jó tudni, hogy milyen növények fordulnak elő a természetben, (vagy a herbáriákban, patikákban) amelyek képesek a szemeket például hűsíteni, hidratálni, vagy éppen a gyulladásukat csökkenteni.

Orvosi aloé - Aloe Vera (Aloe barbadensis miller)

Aloe Vera

A nyugtató hatású aloe vera kivonatát széleskörűen alkalmazzák gyógyászati és kozmetikai céllal egyaránt. Sejtregeneráló, immunerősítő hatását már az ókorban is ismerték. Számtalan betegségre, bőrelváltozásra, gyulladásos tünetre jelenthet gyógyírt elsősorban a növény levelébe zárt, kocsonyás anyag.

Szerepe a szem-gyógyászatban Fertőzést gátló, antibakteriális és gyulladáscsökkentő hatása révén az aloe verát gyakran alkalmazzák szemészeti panaszok kezelésére. Kötőhártya-gyulladás esetén hűsíti a vörös, viszkető, égő szemeket. A szemszárazsággal küzdők számára is jó választás, mert kiválóan nedvesít, mérsékelve ezáltal a szárazság okozta könnyezést, irritációt és szemfáradtságot.

Összetétele: Mono- és poliszacharidok, aminosavak, enzimek, karotin, kolin, ásványi anyagok, vitaminok ( A, B1, B2, B3, B6, B9, B12, C, E,)

Édeskömény (Foeniculum vulgare)

Édeskömény

Az édeskömény, amellett, hogy közkedvelt fűszer, egy erős antibakteriális hatással rendelkező gyógynövény is egyben.

Nyákoldó, vizelethajtó, vértisztító, emésztést segítő növény, amely látást javító hatással is rendelkezik. Jelentős szerepet játszik a fogak és a száj ápolásában.

Szerepe a szem-gyógyászatban Az édeskömény népszerű szemborogató alapanyag. Nyugtatja a gyulladt, vörös szemeket és javítja az időskorban jellemző, gyengülő látást. A szemek különböző gyulladására a népi gyógyászatban eredményesen alkalmazzák az édeskömény langyosra hűlt, majd leszűrt főzetét. Szemöblögetőként jó szolgálatot tesz az olyan súlyosabb szempanaszok esetén is, mint a szürkehályog, vagy a glaukóma.

Összetétele: Illóolaj, transzanetol, fenkon, zsíros olaj, cukor, fehérje

Erdei mályva - mórmályva (Malva silvestris)

Erdei mályva

Az erdei mályva, vagy más néven mórmályva egy értékes gyógynövény, amely íze miatt közkedvelt teapótló. Emellett jótékony hatása miatt eredményesen veszi fel a harcot többek közt a savtúltengés, a bélhurut, a légutak gyulladása vagy éppen a torok- és mandulagyulladás ellen.

Szerepe a szem-gyógyászatban Az erdei mályva levelét, virágát és gyökerét is használják gyógyításra. Gyulladáscsökkentő és nyugtató hatása miatt virágfőzete kiválóan alkalmas a kötőhártya-gyulladás kezelésére. A könnycsatorna zavarai esetén optimalizálja a könnytermelést, így hozzájárulhat a szemek megfelelő hidratáltságához is.

Összetétele: Malvin, antocián, flavonoid-szulfát, glikozidok, növényi nyálka, festőanyag, cseranyag

Fehér mályva - orvosi ziliz (Althaea officinalis)

Fehér mályva

Az édeskés, fanyar ízű fehérmályva sokoldalúan felhasználható növény. Zamata miatt szörpként is népszerű, de az egészségre is jó hatással van. Külsőleg és belsőleg egyaránt alkalmazható a legkülönfélébb panaszok esetén, a köhögéstől kezdve a sebgyógyításon és derékfájáson át a savtúltengésig.

Szerepe a szem-gyógyászatban A fehér mályva ingercsillapító és nyugtató tulajdonságának köszönhetően kiváló gyulladáscsökkentő gyógynövény. Virágából előszeretettel készítenek főzetet, amely alkalmas szemborogatás céljára. Az így készült borogatás megoldást kínál a szemek gyulladásos betegségeinek kezelésére. Nyugtatja a nyálkahártyát, mérsékli a váladékozást és csökkenti a szemek pirosságát.

Összetétele: Alanine, aszparagin, betain, béta-karotin, cink, cserző anyagok, efedrin, foszfor, glükóz, herniarin, invertcukor, kalcium, kalciumfoszfát, kalcium-oxalát, kálium, kobalt, koffeinsav, magnézium, mangán, nátrium, nyálkaanyagok, palmitinsav, szelén, vas, B1-, B2-, B3-, C-vitaminok

Kamilla (Matricaira recutita, Chamomilla)

Kamilla

A kamilla az egyik legősibb gyógynövény, melynek gyógyítással kapcsolatos feljegyzései több, mint kétezer éves múltra tekintenek vissza. Szinte teljeskörűen alkalmazható, az egészségügyi panaszok legszélesebb skáláján. Többe között támogatja az emésztőrendszert, csökkenti a gyulladásokat, nyugtatja az idegeket és optimalizálja a méregtelenítő szervek működését.

Szerepe a szem-gyógyászatban A kamilla főzetéből készült borogatás vagy éppen pakolás eredményes módszer a szem gyulladásos tüneteinek kezelésére. Por- vagy allergia okozta irritáció, szemfáradtság esetén is alkalmazható. A váladékozó szemek kamillás bekötése nem javasolt, ellenben a főzetével történő langyos lemosás segít a panaszok mérséklésében, az égő-, szúró érzés csökkentésében.

Összetétele: Illóolaj, bizabolol, flavonoidok, glikozidok, növényi savak, kumarin, növényi nyálka, kolin, keserűanyag, cukor

Hamarosan jelentkezünk a sorozat 2. részével, amelyben további hasznos gyógynövényekkel ismerkedhettek meg. Addig is kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon!