Blog cikkek
2022.09.30 15:29

Ingyenes látásvizsgálat, nem mindegy mit értünk alatta

Ingyenes látásvizsgálat, nem mindegy mit értünk alatta

Az emberek nagy része hajlamos a halogatásra, főleg ha az egészségünkről van szó. A szemvizsgálatot is gyakran addig halogatjuk, míg nem okoz életminőségbeli változást a szemünk romlása.

Az emberek nagy része hajlamos a halogatásra, főleg ha az egészségünkről van szó. A szemvizsgálatot is gyakran addig halogatjuk, míg nem okoz életminőségbeli változást a szemünk romlása. A rendszeres látásvizsgálat segít kiszűrni a lehetséges elváltozásokat, ezért is érdemes időről-időre megnézetni a szemünket. Az ingyenes látásvizsgálat erre remek lehetőség, ehhez adunk most hasznos tippeket.

Ingyenes látásvizsgálatok típusai

Szemüveges látásvizsgálat, szemvizsgálat szemüvegkészitéshez

Amennyiben korábban még nem volt szemüvege, viszont úgy érzi, hogy romlott a látása, esetleg megelőző jelleggel szeretne látásvizsgálaton részt venni, mindenképpen ezt a vizsgálatot javasoljuk. Tapasztalt optometristáinknak és a fejlett technológiának hála gyorsan és fájdalommentes vizsgálat során megállapítható a szem állapota.

Új kontaktlencsés szemvizsgálat

Az új kontaktlencsét vagy ismét lencsét hordani kívánóknak javasoljuk. Ez a szemvizsgálat 2 alkalomból áll, az első 30 perces találkozó során zajlik maga a szemvizsgálat, majd a következő 60 perces alkalommal megtanítjuk a kontaktlencse beillesztését, hogy aztán otthon már zökkenőmentesen mehessen a kontaktlencse használata.

Kontaktlencse kontroll

Ezt a szolgáltatás kizárólag már kontaktlencsével rendelkező pácienseknek kínáljuk, akik úgy érzik, hogy a jelenlegi lencséjük valamilyen okból kifolyólag már nem megfelelő. A kontroll vizsgálat során ellenőrizzük a csere okait és a vizsgálat alatt kiválasztjuk az új kontaktlencsét. A vizsgálatra kérjük, hogy 3-4 óra viselés után kontaktlencsében érkezzen és hozza el vizsgálati papírjait, ha a korábbi vizsgálatokat nem az eOptikában végezték. Hozza magával kérjük szemüvegét is, hogy ha bármilyen okból ki kell vennie a kontaktlencsét akkor is jól lásson.

Szemüveges látásvizsgálat és kontaktlencse kontroll kombinált vizsgálat

Ezt a vizsgálat típust csak aktívan szemüveget és kontaktlencsét hordóknak ajánljuk, hiszen a cél itt is a már meglévő szemüveg és lencse felülvizsgálata a kielégítő látás érdekében. A vizsgálatra minden esetben hozza el korábbi szemüvegét és kontaktlencséjét is. Amennyiben még nem volt szemüvege és/vagy kontaktlencséje javasoljuk, hogy szemüveges látásvizsgálatra, esetleg új kontaktlencsés látásvizsgálatra foglaljon időpontot optikánkban.

Újra kontaktlencsés vizsgálat

Ez a szolgáltatás azoknak szól, akik korábban már hordtak kontaktlencsét, de jelenleg nem aktív használók és szeretnének ismét kontaktlencsét hordani, esetleg úgy érzik, hogy a jelenlegi lencséjük nem megfelelő és ezért szeretnének váltani. A vizsgálat két személyes alkalomból, egy 30 perces vizsgálatból és egy következő, 15 perces alkalomból áll, ahol a beillesztést ellenőrizzük közösen.

Szemüvegkészítés meglévő szemüveg alapján

Abban az esetben, ha elégedett a jelenlegi szemüvegével és úgy érzi, hogy nincs szüksége látásvizsgálatra, örömmel bemérjük jelenlegi szemüvegét és a mért adatok alapján elkészítjük önnek az újat. Ebben az esetben nem szükséges időpontot foglalnia, optikánk nyitvatartási idejében bármikor szívesen látjuk.

Teljes látásvizsgálat

A teljes látásvizsgálat során a szem minden szegmensét alaposan megvizsgáljuk, hogy a lehető legátfogóbb képet kapjuk a szem állapotáról. Az optometrista, először felveszi az anamnézist az előzményeket és panaszokat. Ezután számítógépes szemvizsgálat következik ami természetesen teljesen fájdalom mentes. Utána jön a próbakeretes vizsgálat, itt külön-külön vizsgálja a két szemen a távoli látást, majd együtt a kettőt. Ha itt minden rendben, áttér az olvasó szemüveg vizsgálatára, és utána a speciális kéréseket is megnézik. A vizsgálat 25-30 percet vesz igénybe.

Látásélesség ellenőrzés

Szemünk “ablak a világra”, hiszen érzékelésünk 80%-a a szemünkön keresztül jut el hozzánk. A homályos, életlen látás a szemünk romlását jelzi, ezért a látásélesség ellenőrzése minden bizonnyal az egyik legfontosabb optikai vizsgálatok közé tartozik.

A vizsgálat első része a mindenki számára jól ismert számokból és jelekből álló tábla olvasásával kezdődik,majd az optometrista különböző dioptriájú lencséket rak egy próbakeretbe, ön pedig eldönti, hogy melyik lencsével lát a legjobban.

Ingyenes látásvizsgálati lehetőségek

A Látás Hónapja akció keretein belül idén októberben is lehetőséget biztosítunk ingyenes szemüveges látásvizsgálatra új szemüveg készítéséhez budapesti optikáinkban. A vizsgálat során mindig egy beszélgetéssel kezdünk, ahol körüljárjuk, hogy milyen tapasztalatai, tünetei, esetleges panaszai vannak.

Ezután kitérünk arra is, hogy esetleg a családban előfordult-e bármilyen betegség, ami azért fontos, hogy tudjuk, a vizsgálat során kell-e valamire kifejezetten figyelni. Az eOptikánál a Látás hónapja alatt kínált ingyenes szemüveges látásvizsgálat teljes látásvizsgálatot takar, nem csak látásélesség ellenőrzést!

Amennyiben ön multifokális szemüveg készítésével bizza meg optikánkat, úgy a szemüveges látásvizsgálat Önnek egész évben ingyenes.

A szemüveg, illetve kontaktlencse készítéshez optometristáink minden esetben végeznek látásvizsgálatot, amihez időpontfoglalás szükséges. Kérjük, hogy a látásvizsgálatra minden esetben időben érkezzen!