eOptika Blog
2024.06.28 12:43

Napvédelem szemüvegesként

Napvédelem szemüvegesként

Mit válasszunk: fényre sötétedő szemüveglencsét, dioptriás napszemüveget vagy Clip-ont?

Ha zavarja a szemünket a nap, mi sem egyszerűbb, mint felkapni egy minőségi napszemüveget és máris orvosoltuk a problémát. Jól látóként ilyen egyszerű a helyzet. De mit tehetnek azok, akik látáskorrekcióra szorulnak? A kontaktlencsések számára szintén kézenfekvő a megoldás, hiszen ugyanúgy fel tudják venni a napszemüveget, mint élesen látó társaik, miközben a lencse biztosítja számukra a megfelelő dioptriát.

De a szemüvegesek mit tegyenek? Választaniuk kell, hogy jól látnak vagy védekeznek a káros fények ellen? Szerencsére nem, sőt, több opció is rendelkezésükre áll. Járjunk utána, hogy melyek ezek, és hogy melyik miért lehet jó választás.

Fényre sötétedő szemüveg

Igazi jolly-joker a fényre sötétedő szemüveg, hiszen kettő az egyben megoldás. Adott egy dioptriás szemüveg, amelynek lencséje az UV fény hatására képes napszemüveggé változni. A lencse besötétedik, mégis megmarad a látásjavító képessége, így két problémát orvosol egyszerre. Amikor a lencse besötétedik, szinte alig lehet megkülönböztetni egy valódi napszemüvegtől.

Fényre sötétedő szemüveglencse

Nagy előnye, hogy kültéren és beltéren egyaránt használható, nem kell két szemüveget tartani magunknál és szinte 100%-os védelmet nyújt a nap sugarai ellen. A sötétedés sebessége nagyon gyors, nagyjából 30 másodperc, és ugyanazt a látásélményt nyújtja, mint egy hagyományos szemüveglencse.

Hátránya azonban, hogy vezetés közben nem feltétlenül sötétedik megfelelően. Az autó üvege ugyanis megszűri azokat az UV sugarakat, melyek hatására a lencse besötétedne. A kivilágosodása sem megy olyan gyorsan, ezért például egy alagútba vezető úton gondot jelenthet a túlzott sötétség.

Kinek való akkor a fényre sötétedő szemüveg? Bárkinek, aki nem vezetéshez használná.

Dioptriás napszemüveg

Az optika egyik nagyszerű vívmánya a dioptriás napszemüveg. Nagy előnye, hogy szinte bármely kiválasztott napszemüveget (akár sportnapszemüveget is) kérhetjük dioptriás lencsével, így nem kell lemondanunk sem a divatos kiegészítőről, sem az éles látásról. Ráadásul választhatjuk tükrözött, polarizált verzióban is, így még komfortosabb lehet a viseletük.

Dioptriás napszemüveg

A dioptriás napszemüveg hátránya viszont, hogy beltéren való viselésre nem alkalmas. Szükséges mellé a sima dioptriás szemüveg is, így mindig két látásjavító eszközt kell magunknál hordanunk, és ez néha bizony zavaró lehet. Az utcáról valahová betérve a napszemüveget le kell venni, a tokjába eltenni. Elővenni a dioptriás szemüveget, feltenni, majd távozásnál a cserét ismét megejteni.

Vezetés közben szintén kevésbé jó megoldás. Napfényben tökéletes a dioptriás napszemüveg, de például egy mélygarázsban, alagútban már túl sötét, akadályoz a jól látásban, ilyenkor pedig nem biztonságos a szemüvegeket cserélgetni.

Kinek való akkor a dioptriás napszemüveg? Bárkinek, akinek nem jelent gondot a két látásjavító eszköz kezelése és nem, vagy nem sokat vezet.

Clip-on szemüveg

A harmadik megoldás az úgynevezett Clip-on szemüveg, amely a fényre sötétedő szemüveghez hasonlatosan két problémát old meg egyszerre, ám mégis másképp teszi azt. Ebben az esetben a dioptriás szemüveghez készül egy méretben, formában ugyanolyan napszemüveg lencse, amely mágnessel rögzíthető a dioptriás fölé.

Attól függően, hogy kültéren vagy beltéren vagyunk éppen, levehetjük, feltehetjük a napszemüveg lencsét, így mindkét helyzetben kiválóan viselhető. Vezetéshez szintén jó választás, hiszen egy egyszerű mozdulattal a fényviszonyoknak megfelelő módozatban viselhetjük. A kettő közötti csere pedig egy mozdulat, így jóval biztonságosabban kivitelezhető, mint a szemüveg-napszemüveg cserélgetése. Ráadásul multifokális verzióban is rendelhető, így a rövid- és távollátás korrekcióját is képes elvégezni.

A Clip-on szemüveg hátránya, hogy nem minden kerettel és dioptria mértékkel lehet elkészíteni, ezt minden esetben az optometrista szakember dönti el. Emellett az előző két opcióhoz képest egy drágább megoldás. A napszemüveg fedőlencsére ügyelni kell, hogy ne vesszen el, bár jó hír, hogy bizonyos típusoknál ez utánrendelhető.

Kinek való akkor a Clip-on szemüveg? Bárkinek, akinek nem probléma, hogy picit többet kell költeni rá, illetve akinek a dioptria mértéke lehetővé teszi.

Segítségre van szükséged a választáshoz?

Az eOptika szaküzletében (Budapest, Teréz krt. 50.) mindhárom fenti verzió elérhető. Többezer optikai kerettel várunk, melyekbe készíthetünk fényre sötétedő lencsét. Óriási napszemüvegkínálatból is válogathatsz, melyekbe tudunk dioptriás lencsét tenni.

hogy esetedben ez lesz-e a jó megoldás, vagy valamelyik másik a felsoroltak közül. Ha pedig úgy érzed, a jelenleg hordott dioptriád sem megfelelő már, mindenképpen várunk először egy korszerű látásvizsgálatra, melyre IDE KATTINTVA tudsz időpontot foglal