eOptika Blog
2022.02.18 15:10

Síelés szemüvegeseknek

Síelés szemüvegeseknek

Hogyan tudok szemüvegesként is kényelmesen síelni? Most összegyűjtöttük a tudnivalókat.

Sokan kérdezik tőlünk: "hogyan tudok szemüvegesként is kényelmesen síelni?" Most összegyűjtöttük a lehetőségeket és a tudnivalókat az Ön számára.

1. Síelés szemüvegben

Sokan egyszerűen szemüvegben vágnak neki a lejtőknek. A szemüveg kiválóan véd a felpattanó vagy szitáló hótol. Aki tudja, hogy milyen hóesésben, szélben vagy a havat felcsapó vad síelőkkel együtt siklani, az már átélte, hogy ilyenkor milyen jó szemüvegesnek lenni!

Azoknak, akik ezt a módszert választanák a következőket érdemes megfontolniuk:

  • Ez-e a legjobb módszer a felsorolt módszerek közül, vagy érdemes mást is megfontolni.
  • Nem érdemes drága szemüvegünk eltörését kockáztatni. Érdemesebb inkább olcsó szemüveget vinni a lejtőkre.
  • Mindig legyen nálunk pótszemüveg is a síelés alatt. Míg napszemüveget vagy síszemüveget többnyire tud vásárolni a síterepeken, a dioptriás szemüveg pótlása valószínűleg komplikált és drága mulatság.
  • A szemüveges megoldás nem jó hóviharban, erős szélben vagy esőben, mert oldalt "beázik" és így látásunkat korlátozza.
  • A szemüveg szintén nem véd a sípályákat jellemző erős napsütéstől és UV sugárzástól.
  • A szemüveg párásodik. Ennek megelőzésére a legjobb módszer a párásodásgátló spray használata.
  • Mindig vigyünk magunkkal szemüvegtokot és mikroszálas törlőkendőt is, hogy szemüvegünk (is) egészségben vészelje át a vakációt.

2. Síelés szemüvegben és síszemüvegben

Síelés napszemüvegben

Szinte minden nagyobb gyártónak van már olyan síszemüvege, amelyet szemüvegünkre lehet húzni. Így szemüvege védelmet kap bukás, UV- és napsugárzás és sűrű hó ellen.

Azoknak, akik ezt a módszert választanák a következőket érdemes megfontolniuk:

  • Magyarországon nehezen találhatóak meg ezek a speciális síszemüvegek, illetve hamar elfogynak a szezon elején.
  • A szemüveg mérete, formája és szára korlátozhatja, hogy valóban ráillik-e a síszemüveg. Mindig a síelésre szánt szemüveggel együtt kell felpróbálni a síszemüveget.
  • Így jobban párásodik szemüvegünk, ami roppant kényelmetlen lehet. Ennek megelőzésére mindig száraz, meleg helységben vegye fel mind szemüvegét, mind síszemüvegét. (Kiváló helység erre a WC vagy a hütte büféje, étterme is. Ha nem száraz valamelyik szemüveg, akkor hagyja kiszáradni azt. Igény szerint kézszárítóval vagy fűtőtesten is lehet szárítani őket, de vigyázzon, hogy meg ne égjenek. Szemüvege szárítására gyors megoldás még a kis helyen elférő mikroszálas törlőkendő. Amikor a sípályán van, akkor már ne vegye le és újra vissza síszemüvegét, hanem folyamatosan hagyja fent a párásodás elkerülése végett.
  • Igény szerint használhat párásodásgátló spray-t is.

3. Síelés szemüveggel és clip-on védővel

A "clip-on" a normál szemüvegre rácsiptethető (abból gyakorlatilag napszemüveget varázsoló) kiegészítő. Hasznos tudni, hogy:

  • A clip-on messze a legolcsóbb módja a "dioptriás napszemüveg" típusnak.
  • Ez a módszer is magában hordozza a szemüveges síelés hátrányait.
  • A nagyobb márkák szemüvegeihez készít a gyártó olyan clip-on-t, ami tökéletesen illeszkedik a szemüveg formájához és csiptetési lehetőségeihez.
  • Az eOptika árul még olyan "univerzális clip-on-t" is, amely sokféle szemüvegre alkalmas. Érdemes eljönnie budapesti optikánkba, és hozzá próbálnia keretéhez ezt a kiegészítőt.

4. Síelés kontaktlencsével és síszemüveggel

Nagyon sok szemüveges vált kontaktlencsére a síelés alatt. Erre síszemüveget vagy napszemüveget érdemes felhelyezni, hogy védjen a széltől, hótól és napsugárzástól. Ilyenkor érdemes figyelemmel lenni a következőkre:

Sportolás során használjon lehetőleg napi kontaktlencsét, mert higiénikusabb és probléma esetén nem nagy veszteség kidobni a sérült lencsét.

  • Mindig vigyen több lencsét, igény szerint ápolószert, és egy pótszemüveget is magával, hogy sose kerüljön bajba.
  • Hasznos külön neszesszert használni a kontaktlencséknek, így is védve őket a piszoktól. Rövid utak során kis utazószettet is vihet magával.
  • Ha kezdő vagy nem gyakorlott kontaktlencsés, akkor figyeljen oda és kerülje el az alkalmi lencse-használók tipikus hibáit.
  • Vannak UV-védelemmel ellátott kontaktlencsék is. Ezek védelmi szintje viszont nem alkalmas arra, hogy a síterepek extrém UV-sugárzásától önmagában megvédje szemét.

5. Síelés kontaktlencsével és napszemüveggel

Síelés kontaktlencse

Napszemüveggel is lehet kontaktlencsét használni. Ilyenkor érdemes a 4. pontban leírtakra figyelemmel lennie. Ezeken túl még figyeljen oda arra is, hogy milyen napszemüvegben síel. Az ideális napszemüveg:

  • A síelésre alkalmas napszemüveg oldalról is védi arcát a befújó hótól vagy esőtől. A sport-napszemüvegek vagy glecssersí-napszemüvegek kifejezetten ilyen kialakításúak.
  • Garantáltan jó minőségű és megfelelően véd a síelés során gyakori extrém UV sugárzástól (keresse 3-as filetr kategóriájú, UV 400-as minősítésű napszemüvegeket). A gyenge minőségű napszemüveg káros lehet látására azzal, hogy kitágítja pupilláját, de nem védi meg Önt az így könnyen beáramló UV sugarak ellen.
  • Polarizált, azaz csökkenti a tükröződést és így nem hagyja, hogy elvakuljon vagy hunyorogjon lesiklás közben.

6. Síelés dioptriás napszemüvegben

Szintén készíttethet dioptriás napszemüveget. Ilyenkor érdemes figyelemmel lenni a következőkre:

  • Sérülés esetén mindkét védelmi funkcióját elvesztette. Mindig vigyen magával pótszemüveget, mert míg napszemüveget vagy síszemüveget tud vásárolni a síterepeken, a dioptriás szemüveg pótlása valószínűleg költségesebb és komplikáltabb folyamat.
  • Az eOptika nem javasolja, hogy fényre sötétedő lencséjű szemüvegben síeljen: ez a megoldás nem alkalmas a napszemüveg kiváltására. A fényre sötétedő lencse alatt kitágul pupillája, viszont a lencse nem véd az UV sugárzás ellen és így szeme még jobban ki van téve az UV sugárzás káros élettani hatásának.

Érdemes még megemlíteni, hogy:

Síelés közben kiszáradhat szeme. (Hogyan?! Úgy, ahogy például a tengerben fürödve is szomjasak leszünk és kiszáradhat szemünk.) A kiszáradt szem szúró érzéssel jelzi, hogy elfogyott a természetes síkosító anyagként szolgáló könny. Bizonyos életkor felett ez egyébként (síelés nélkül) is gyakori élmény lehet. Ezért vásárolnak nálunk sokan műkönnyet (szemcseppet) ilyen helyzetekre. Extrém szemszárazság esetén az extrém szemszárazságra javasolt szemcseppekből vigyen magával. Egy 10 ml-es szemcsepp egy hétre szokott elég lenni.

Minden, amit tudni szerettél volna a Oakley napszemüvegekről

Vigyázzon a hazaúton. A legtöbb vakációs autóbaleset a fáradtság miatt van, és olyan helyszíneken történik, amikor "már majdnem hazaértünk". Elsősorban pihenjen jól, aludja ki magát, és ne hagyja túl későre a vezetést. Végezetül, lehetőleg legyen Ön mellett valaki, aki segít ébren maradni.:)

Kövess minket Facebook-on, Instagramon és YouTube-on, ahol további izgalmas tartalmakkal, akciókkal várunk!