eOptika Blog
2018.05.07 13:05

A sikeres állásinterjú 5+5 titka

A sikeres állásinterjú 5+5 titka

Min múlik a siker? Nem árt hozzá tisztában lennünk néhány dologgal, hogy a legnagyobb eséllyel kápráztathassuk el munkaadónkat.

Az iskolapadból kikerülve azt gondolnánk, hogy „hurrá, soha többé dolgozat, viszlát felelés”! Azonban a bizonyítvány, diploma megszerzésével nem ér véget a vizsgák sora, a felnőtt élet éppúgy teli van kihívásokkal, mint a suli. Nem is kell messzire mennünk a diplomaosztó után, hiszen máris a kapujába értünk egy következő fejezetnek: állást kell keresnünk, hogy a hosszú évek kemény munkájával megszerzett tudásunkat kamatoztathassuk és megkezdhessük karrierünk egyengetését. Csakhogy ehhez a legtöbbünknek előbb át kell esni 1-2 (vagy sok) állásinterjún, ami azonban egy külön műfaj és nem árt hozzá tisztában lennünk néhány dologgal, hogy a legnagyobb eséllyel kápráztathassuk el leendő munkaadónkat.

Min múlik hát a siker? Soroljuk:

1. Megfelelő önéletrajz és motivációs levél

Az interneten egész irodalmat találunk CV témában, így nem nehéz olyan anyagot összerakni saját magunkról, amelyet nem dobnak azonnal félre a HR szakemberek. Nem is mennénk bele mélyebben, tájékozódjatok és törekedjetek arra, hogy az önéletrajzotok legyen átlátható, letisztult, sallangoktól (és természetesen helyesírási hibáktól!) mentes, a motivációs levél pedig minden egyes benyújtott pályázat során az adott cégre, munkakörre szabott! Az önéletrajzod szerves részét képezi a CV fotó. Ha nincs profi fotós a környezetedben, kérd meg egy barátodat, hogy készítsen rólad egy arcképet, lehetőleg semleges háttér előtt. Semmiképp ne kerüljön szelfi a pályázati anyagodba!

+1 tipp:

Viselj szemüveget a CV fotódon! Hogy miért, az a következő pontból kiderül!

Állásinterjú szemüveg
2. Első benyomás

Ez a legkézenfekvőbb, ám mégis hangsúlyos tényezője minden állásinterjúnak, így beszéljünk róla kicsit hosszabban:

Azt mondanunk sem kell, hogy a külsőd legyen ápolt, a ruházatod tiszta és az alkalomhoz illő. Nem kell kiskosztümben, vagy szmokingban megjelenni, de a hölgyek számára a blúz+blézer kombó, míg az uraknak az ing és zakó összeállítás ajánlott, a betöltendő munkakörtől függetlenül! A ruha mellett ugyanilyen fontos a tiszta, igényes cipő viselete és a jól megválasztott kiegészítőké is.

Az álláskeresők jelentős része például felismerte azt a tényt, hogy nagyobb eséllyel pályáznak a vágyott munkakörre, ha az interjún szemüveget viselnek. És hogy van-e ennek a feltételezésnek létjogosultsága? Kétség kívül!

Egy felmérés szerint az embereknek több, mint 40 %-a társítja a szemüveg viselése mellé az intelligenciát, német tudósok pedig egyenesen azt állítják, hogy okosabbak a szemüvegesek, mint azok, akiknek jó a látása. Persze, nem szabad általánosítani, ám ha valóban több potenciált látnak bennünk az interjú során szemüveget viselve, akkor miért ne élnénk a lehetőséggel?

Akinek a látása indokolja és egyébként is szemüveges, annak nyert ügye van. A kontaktlencsét viselők szintén szemüvegre cserélhetik azt az interjúk erejéig. De mi a helyzet azokkal, akiknek tökéletes a látása? Nekik kedvez napjaink divatja, mely szerint a szemüveget nem csupán látásjavításra lehet használni: ma már alapvető részét képezheti öltözetünknek egy jól megválasztott, arcformánkhoz illő keret, melybe kérhetünk nulla dioptriás lencséket, de akár olyan szűrővel ellátottat is, mely megvédi a szemet az elektronikai eszközök által kibocsátott, káros sugaraktól. Két legyet egy csapásra!

Tehát, ha nem akarsz semmit a véletlenre bízni öltözz csinosan, de visszafogottan és dobj fel egy menő szemüveget!

+1 tipp:

Az eOptika.hu webáruházában található valamennyi szemüvegkeretet kérheted nulla dioptriás lencsével és kékfény szűrő réteggel is! /kategoriak/divatszemuvegek.html

3. Magabiztosság

Bármennyire is közhelyesen hangzik, ez az alapja mindennek. Azonban nem összekeverendő a rátermettség eljátszásával, vagy a „rizsázással”, sokkal inkább a valós tudásunk és kvalitásaink hozadéka. Tudjuk mire vagyunk képesek, bízunk a saját tudásunkban és ez adja meg azt az egészséges önbizalmat, mely kifelé is jól látszik, és amit a munkaadók, vagy HR-esek abszolút pozitívumként könyvelnek el.

+1 tipp:

Mosolyogj a bemutatkozásnál, a kézfogásod pedig legyen határozott!

4. Felkészültség

Kulcsfontosságú, hogy minden egyes interjú előtt utánanézzünk az adott cég történetének:

  • Mivel foglalkoznak pontosan?
  • Mióta működnek?
  • Mi a hitvallásuk?

Ezek az információk kis utánajárással könnyedén kideríthetőek és higgyétek el, az interjúztatók értékelni fogják az igyekezeted!

+1 tipp:

Ha esetleg nem kérdeznek rá, hozd magadtól szóba egy alkalmas pillanatban, hogy miket olvastál a cégről!

5. Motiváció

Biztos lehetsz abban, hogy az interjú során meg fogják kérdezni tőled, hogy miért akarsz pont ennél a cégnél dolgozni? Az a válasz, hogy „mert ki kell fizetni a lakbért” nem lesz befutó szöveg, így mindenképp gondold át, hogy mit felelsz. Mondhatod, hogy tetszik a vállalat filozófiája, vagy hogy úgy érzed, egy ilyen feltörekvő társaságnál tudnád igazán kamatoztatni a képességeidet. Bármit, amiből érzik, hogy nem a „mindegy hová, csak vegyenek fel” gondolat vezérel.

+1 tipp:

Higgy magadban és abban, hogy képes vagy elnyerni leendő munkaadóid bizalmát! Mert képes vagy rá!

Sikeres állásinterjút kívánunk mindenkinek!

Kövessetek minket Facebook és Instagram oldalainkon!