eOptika Blog
2022.10.07 15:31

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat

Látásvizsgálat vagy szemvizsgálat

Mi a különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között? A cikkben megtalálod a választ!

A látásvizsgálat egy fontos szűrővizsgálat, amit éppúgy javasolt bizonyos időközönként elvégeztetni, akárcsak a fogászati szűrést, vagy bármilyen más, prevenciós jellegű vizsgálatot. Nem csak akkor fontos, ha már komolyabb látásproblémával küzdesz, hiszen az időben felfedezett panaszokat könnyebb kezelni.

Ha pedig szemüveg vagy kontaktlencse viselésével szükséges korrigálni a látásod, akár félévente is érdemes vizsgálatra menni, hogy kiderüljön, nem romlott, esetleg javult-e a szemed, és hogy biztos lehess benne, hogy mindig a számodra megfelelő dioptriát viseled.

Igen ám, de két különböző megnevezéssel is találsz erre találatokat szép számmal az interneten. Most akkor mire is van szükséged? Szemvizsgálatra vagy látásvizsgálatra? Avagy a kettő ugyanaz? Ennek járunk most utána!

A szemvizsgálat és látásvizsgálat különbségei

Fontos különbség a látásvizsgálat és a szemvizsgálat között, hogy utóbbit ideális esetben szemész szakorvos végzi, és nem merül ki a látás- és látásélesség ellenőrzésében. A szemvizsgálat a szem teljes körű vizsgálatát foglalja magában és arra hivatott, hogy felderítse az olyan szemészeti eltéréseket, betegségeket, mint például a zöldhályog, a szürkehályog, vagy egyéb, a szemfeneket érintő eltérések.

Szemüveges látásvizsgálat

A látásvizsgálatot szintén szakember, úgynevezett optometrista végzi. E vizsgálat során azon van a fókusz, hogy a páciens mennyire lát élesen, van-e szemnek fénytörési hibája, tehát szükséges-e szemüveg vagy éppen kontaktlencse viselése. Ha az optometrista szakember a vizsgálat során bármi rendelleneset tapasztal, tovább irányítja a pácienst teljeskörű szemészeti vizsgálatra.

Szemvizsgálat - kinek ajánlott

A szemvizsgálat lényegében egy jóval összetettebb vizsgálat, melyet a látásvizsgálathoz hasonlóan szintén érdemes időről-időre elvégeztetni, különösen akkor, ha bármi panaszt észlelünk. Ilyen gyanús jel lehet például a túlzott fényérzékenység, a kettős látás vagy a térlátás romlása. E tünetek olyan problémákra utalhatnak, melyeket nem lehet szemüveggel, kontaktlencsével orvosolni, tehát észlelésük esetén mindenképp javasolt szemész szakorvoshoz jelentkezni, teljeskörű szemvizsgálatra.

Látásvizsgálat - kinek ajánlott

Amennyiben nincsen szemészeti panaszod, vagy „csupán” annyi, hogy látásromlást tapasztalsz, érdemes optometristához fordulni, és látásvizsgálatot végeztetni. A látásvizsgálat a következőképpen zajlik:

Első lépésként szakképzett optometrista kollégánk felveszi az adataidat, kikérdez az esetleges kórelőzményekről. Ezt követi az objektív és szubjektív vizsgálat. Előbbi alatt a számítógépes szemvizsgálat értendő, ami gyors, pontos és természetesen fájdalommentes. Utóbbi, a szubjektív vizsgálat során a páciens maga mondhatja meg, hogy mely dioptriájú lencsével lát a legjobban.

Ezeken felül még végzünk egy úgynevezett réslámpás vizsgálatot is, amellyel a szem elülső és hátsó szegmensét térképezzük fel. A vizsgálatok végeztével történik meg a szemüveg felírása és a keretválasztás, mely során szintén számíthatsz szakértő kollégáink segítségére.

Szemüveg akció

FOGLALD LE LÁTÁSVIZSGÁLAT IDŐPONTOD

Ingyenes szemvizsgálat, látásvizsgálat

Gyakran feltett kérdés, hogy létezik-e ingyenes látásvizsgálat, szemvizsgálat. A válasz igen, bizonyos akciók keretében gyakran elvégeztethetőek ezek a vizsgálatok térítésmentesen. Ám amikor díjat számolnak fel értük, sok esetben az összeg akkor is beszámításra kerül a készülő szemüveg árába.

Bizonyos akciók alatt például a Látás Hónapja kezdeményezés is értendő, amely az egyik legnépszerűbb, látásmegőrzéssel kapcsolatos, országos akció, melyhez az eOptika.hu is évről évre csatlakozik.

IDŐPONTOT FOGLALOK INGYENES LÁTÁSVIZSGÁLATRA

Látás Hónapja 2022

A Látás Hónapja egy évente, októberben megrendezésre kerülő kezdeményezés, mely a látás megóvásának fontosságára hívja fel a figyelmet. Keretében az eOptikában egész hónapban ingyenesen lehet jelentkezni szemüveges látásvizsgálatra, de számos egyéb akcióval is várjuk az érdeklődőket.

SZERETNÉK INGYENES LÁTÁSVIZSGÁLATON RÉSZT VENNI

Látásvizsgálati árak

A látásvizsgálat ára optikánként eltérő lehet. Az eOptika.hu esetében minden típusú látásvizsgálat árából jóváírható bizonyos összeg, ha a vizsgálat után 30 napon belül nálunk készítteted el szemüveged vagy vásárolod meg kontaktlencsédet.

A Látás Hónapja alkalmából azonban lehetőség van ingyenes látásvizsgálatra is. Időpontot minden esetben szükséges foglalni!

KÉREK IDŐPONTOT LÁTÁSVIZSGÁLATRA

Látásvizsgálat Budapest

Az optika Budapest belvárosában (1066 Budapest, Teréz krt. 50.) vár szeretettel egész évben látásvizsgálatra, melyre könnyen tudsz időpontot foglalni, online rendszerünkön keresztül.

IDŐPONTOT FOGLALOK LÁTÁSVIZSGÁLATRA

Várunk szeretettel optikánkban!

1066 Budapest, Teréz krt. 50.

+36 30 222 22 75