eOptika Blog
2022.02.25 20:18

5+1 tévhit a kontaktlencse használattal kapcsolatban

5+1 tévhit a kontaktlencse használattal kapcsolatban

Jó, ha tudod, hogy mely mendemondák azok, amelyeknek nem szabad bedőlni.

Rutinos kontaktlencse viselő vagy? Szuper! Akkor valószínűleg jót fogsz mosolyogni az alábbi hiedelmeken, de még az is lehet, hogy számodra is tudunk újat mondani! Viszont, ha még csak most ismerkedsz a kontaktlencse használattal, vagy egyáltalán csak fontolgatod, hogy elmész egy alkalmassági vizsgálatra, akkor jó, ha tudod, hogy mely mendemondák keringenek akár az interneten, akár szájhagyomány útján, amelyeknek nem szabad bedőlni.

Kontaktlencse

A kontaktlencse egy nagyon hatékony kis eszköz, amely sokakat segít a mindennapokban élesen látni. Akár életvitelszerűen hordod, akár csak bizonyos alkalmakkor használod, rengeteget tesz hozzá a kényelemhez. A szemüveggel ellentétben nem izzadsz alá, nem kell állandóan keresgélni hol tetted le, és nem akadályozza a perifériás látásod sem, ami például autóvezetés közben fontos szempont.

A mai lencsék már modern anyagokból készülnek, korszerű eljárásokkal, össze sem lehet hasonlítani a viselésüket az elődjeikével. Mégis sok tévhit kering a világban a hordásukkal kapcsolatban, amiket érdemes tisztázni. Lássuk, melyek a leggyakoribbak!

1. Nem vagy képes belenyúlni a szemedbe

Kontaktlencse behelyezés

Az egyik legalapvetőbb félelmük azoknak, akiknek még nem volt kontaktlencséjük, hogy nem tudják majd betenni azt, mert nem képesek arra, hogy hozzáérjenek a saját szemükhöz. Nos, valójában ez egy természetes aggály, mert bizony a legtöbb embernek kívül esik a komfortzónáján a saját szemgolyójuk megérintése. A jó hír viszont, hogy

  • egyrészt a szakember megtanít rá, hogy hogyan kell biztonságosan betenni és kivenni a lencséket
  • másrészt rövid idő alatt megszokható, ezáltal hamar megszűnik a dolog mumusnak lenni!

2. Kiesik a kontaktlencse a szemből

A kontaktlencse NEM eshet ki a szemből, már amennyiben:

  • kontaktológus, vagy szemész szakorvos állapította meg, hogy melyik kontaktlencse a számodra ideális választás
  • mindig az általa felírt típust vásárolod meg, a megfelelő görbületi értékekkel
  • Így a lencse tökéletesen illeszkedik majd a szemgolyóra és nem tud onnan csak úgy se szó, se beszéd, kipotyogni!

3. Gyulladást okoz

Kontaktlencse folyadék
Itt egy picit térjünk ki a kontaktlencse használat megfelelő higiéniás körülményeire, hogy lásd, mely szabályokat kell feltétlenül betartani:
  • Mielőtt beteszed, vagy kiveszed a lencsét, mindig moss kezet!
  • Kézmosás után lehetőleg szöszmentes törülközőt, vagy papírtörlőt használj kézszárításra!
  • Minden esetben használj jó minőségű kontaktlencse folyadékot!
  • Mindig legyen kéznél a tároló tok!
  • A tokot legalább hetente egyszer fertőtlenítsd forró vízzel!
  • Ne lépd túl az ajánlott hordási időt!
  • Ne tisztítsd vízzel, vagy nyállal a lencséket!
  • Ha olyan helyre készülsz, ahol tudod, hogy nem lesz lehetőség megfelelő higiéniai körülményeket teremteni (például fesztiválok idején), arra az időre válts át napi kontaktlencse használatára!
  • Hidd el, ezek mind-mind maguktól értetődő dolgok, nem igényel különösebb odafigyelést a betartásuk, de ha nem feledkezel meg róluk, akkor sokat tettél a kellemetlen szemgyulladások elkerülése érdekében!

4. A kontaktlencse kényelmetlen

Kontaktlencse kényelem

Ennél a tévhitnél hadd utaljunk vissza a kettes pontra: ha olyan kontaktlencsét viselsz, amit szakember írt fel számodra egy alapos vizsgálat után, akkor a kontaktlencse nem hogy nem kényelmetlen, nem is érzed, hogy a szemeiden vannak! Ráadásul a mai lencsék olyan modern eljárásokkal készülnek, olyan minőségi anyagokból, hogy a hordásuk még sosem volt ennyire komfortos!

5. A lencse „el tud tűnni” a szemekben

Nem tud: a szemeket egy olyan hártya fedi, amely a szemhéj belső felszínéhez kapcsolódik, tehát „lezárja” a szemgolyó mögötti területeket. Így oda sem a lencse, sem más tárgy nem tud hátra csúszni.

6. A kontaktlencse ki tud esni a szemből? El tud tűnni benne?

Ha a kontaktlencse adatait szakember állapította meg egyénre szabottan, akkor nem tud kiesni a szemekből. Az első vizsgálat alkalmával ugyanis meghatározásra kerül a szaruhártya görbülete, amelyhez tökéletesen passzoló görbületű kontaktlencsét fog felírni a kontaktológus szakember. Így annak az esélye, hogy a kontaktlencse külső behatás nélkül kiesik a szemből, minimális. A kontaktlencse nem tud eltűnni a szemben, vagy hátra csúszni a szemgolyó mögé, mivel az anatómiája ezt nem teszi lehetővé. Könnyezés vagy dörzsölés hatására azonban elmozdulhat, erre érdemes ügyelni a viselésük közben.

+1. A kontaktlencse luxuscikk

Napjainkra a kontaktlencse már egy könnyen elérhető eszköz, ideje levetkőzni azt az előítéletet, mely szerint csak a kiváltságosok élvezhetik számtalan előnyét. A megfelelő adatok birtokában webáruházunkból is egyszerűen megrendelheted. Egy dologra viszont mindig figyelj: ha váltani szeretnél a megszokott kontaktlencsédről egy másik fajtára, mindig kérd ki előbb a kontaktológusod, vagy szemészed véleményét!

Kövess minket Facebook-on, Instagramon és YouTube-on, ahol további izgalmas tartalmakkal, akciókkal várunk!