eOptika Blog
2022.08.08 15:24

UV-védelem: A 10 legpraktikusabb módszer

UV-védelem: A 10 legpraktikusabb módszer

Hasznos tippek és trükkök a megfelelő UV-védelem érdekében!

Nem lehet elégszer beszélni arról, hogy mennyire fontos a megfelelő UV-védelem, vagyis a védekezés a káros UV-sugárzás ellen, és ez messzemenően túlmutat csak az egyes testrészek megóvásán.

Nem elég csupán a szemedre, vagy csak a bőrödre vigyázni, komplexen kell kezelned ezt a problémát. Létfontosságú, hogy tisztában legyél vele, milyen egészségre ártalmas következményei lehetnek, ha nem vigyázol, és hogy mi mindent tehetsz a lehető legnagyobb biztonság érdekében.

Az UV-védelem hiányának veszélyei

Ilyen és ehhez hasonló veszélyeknek vagy kitéve, ha nem védekezel a káros sugarak ellen:

  • Allergia
  • Bőröregedés
  • Bőrelváltozások (köztük rosszindulatú megbetegedések)
  • Kötőhártya-gyulladás
  • Szürkehályog
  • Különböző daganatok a szemhéjon
  • Járulékos következmények: pl. korai ráncosodás a túl sok hunyorgás következtében

A kockázat tehát nem kicsi, így mindent meg kell tenned annak érdekében, hogy minimalizáld az ezen problémák kialakulásának lehetőségét. Ehhez adunk most néhány hasznos tippet!

Napszemüveg UV védelem

Mi az UV-védelem lényege?

Ahhoz, hogy tudd, mit kell tenned, először azt kell tisztáznunk, hogy mi jelent az UV-védelem, és hogy mi az az UV-sugárzás valójában.

Az UV a napfény egy meghatározott, a szem számára láthatatlan hullámtartománya. Három legismertebb típusa az UVA, az UVB és az UVC. Ezek közül a B verzióról hallhatsz legtöbbet, hiszen ez okozza a bőr leégését és a bőrrák kialakulásáért is az UVB-t teszik felelőssé. Az UV sugárzás káros hatásai hosszan sorolhatók, a teljes szervezetre kihat, a legnagyobb veszélynek ezen belül is a bőröd és a látásod van kitéve.

A téma akkor teljes, ha megemlítjük, hogy az egészségedhez nélkülözhetetlen D-vitamin termelődéséhez is szükség van UV sugárzásra, azonban ehhez napi 15-20 perc teljes testtel történő napozásra lenne szükség. Ez az időtartam biztosítaná a megfelelő mennyiségű D-vitamin termelést, viszont ennyi idő alatt sajnos mind a bőrt, mind a látást több káros hatás éri, mint hasznos.

UV védelem: Miért fontos a szemed számára?

Az UV fény hatása a szemre már rövid távon is problémákhoz vezet. Szemed szaruhártyája nagyrészt megszűri ezeket a káros sugarakat, azonban fontos tudni, hogy a magas-, vagy hosszan tartó UV sugárzás bizony károsodást okoz a szemben. Ha nem gondoskodsz megfelelő védelemről, megnövelheted a gyulladások, a szürkehályog- és végső soron különböző degenerációk kialakulásának lehetőségét.

Az UV-védelem 10 leghasznosabb formája

1. Erősítsd meg a szervezeted!

A bőrt és a belső szerveket nem csupán kívülről, fizikailag óvhatod, de belülről is felkészítheted a káros sugarak elleni védekezésre. Különböző antioxidánsokkal, a színes növények hatóanyagaival előkészítheted magad a nyári, napsütéses órákban gazdag időszakra. A piros, vagy más élénk színű gyümölcsök, zöldségek például bőségesen tartalmaznak karotint, de ugyanilyen fontos vegyület lehet a likopén is. Ami lényeges, hogy a belső felkészítést idejekorán meg kell kezdeni, mert a védekező mechanizmus kialakulása hetekbe telik.

2. Viselj jó minőségű napszemüveget!

A napszemüveg valószínűleg hosszú évek óta öltözeted részét képezi. Stílusos kiegészítőként gondolsz rá, amely passzol a ruháidhoz, egyéniségedhez és jótékonyan eltakarnak egy átmulatott éjszaka után. Üdvös dolog, hogy különböző, nagy nevű tervezők, divatházak időt és energiát nem kímélve álmodnak meg újabb és újabb kollekciókat az aktuális trendeknek megfelelően, hiszen így lehet egy napszemüveg valóban az önkifejezés egy eszköze. Ám nem szabad megfeledkezned a legfontosabb funkciójáról, ami pedig nem más, mint a látásod védelme.

A külcsín mellett tehát a következő szempontokat is vedd figyelembe, ha napszemüveg vásárlás előtt állsz:

  • Mindenképpen feleljen meg az adott ország biztonsági és minőségi előírásainak!
  • A lehető legnagyobb mértékben passzoljon arcformádhoz, ezzel biztosítva a maximális fedést!
  • Kizárólag 100 % UV védelemmel ellátott napszemüveget válassz!
  • UV 400 napszemüveg: keresd mindig az UV 400 jelzést!

Fontos a jó minőség: a gyengébb minőségű szemüvegek is lehetnek UV szűrővel ellátottak, ám ezek könnyen karcolódnak, a felületi sérüléseken át pedig szabad utat kapnak a káros sugarak!

Férfi napszemüveg

Milyen napszemüvegek közül választhatsz?

A napszemüvegek piacán számos megoldás közül válogathatsz, melyek mind arra hivatottak, hogy tovább fokozzák a káros sugarak elleni védekezést.

Polarizált napszemüveg: a tükrös lencséjű szemüveg csökkenti a szembe jutó fény mennyiségét és egyúttal a visszatükröződést is minimalizálja. Ezáltal különösen jó választás autóvezetés, vagy vízi sportok közben.

Fényre sötétedő szemüveg: dioptriás szemüveget viselőknek jelenthet megoldást a fényre sötétedő lencse, amely zárt terekben normál szemüvegként, az utcára lépve napszemüvegként funkcionál. Ez a speciális szemüveglencse leköveti az UV-sugárzás erősségét és ennek megfelelően szabályozza a sötétedést, vagy éppen világosodást.

Dioptriás napszemüveg: ha a szemüveg-viselők szeretnének mégis külön napszemüveget hordani, erre is van lehetőség, hiszen fixen színezett napszemüveg lencséből is lehet dioptriás változatot vásárolni.

Monitorszemüveg: az eOptikában kapható saját márkás (valamint másik gyártók által készített), úgynevezett nulla dioptriás kék fényszűrős szemüvegek is UV-védelemmel ellátottak. Így - habár nem sötét lencséjük van - mégis védik a szemet a káros sugarak ellen. Ugyanez a verzió természetesen dioptriával is elérhető.

3. Válassz UV-szűrős szemüveget és kontaktlencsét!

Ha látásjavításra van szükséged, akkor válassz UV-szűrővel ellátott szemüveget, vagy kontaktlencsét, és már ezzel is tettél valamit a védelmed érdekében.

Az üveg- és műanyag lencsék csak az UVB tartományban megbízhatóak, a jóval károsabb UVA sugarak ellen tehát nem jelentenek megoldást. A vékonyított, magas törésmutatójú műanyaglencsék azonban már kellőképp megóvnak a sugárzás ellen, azonban csak a frontálisan érkező sugarakkal szemben hatásosak.

A lencse viselők számára az UV-szűrős kontaktlencse szintén jó választás, de ne várj sem a lencsétől, sem a szemüvegtől 100%-os védelmet. Amikor teheted, mindig viselj napszemüveget!

4. Hordj kalapot!

Fontos tudni, hogy még a legjobb minőségű szemüvegek, napszemüvegek sem tudnak maximális védelmet nyújtani, mivel a szélük mentén óhatatlanul eljutnak a szemig az ártó sugarak.

Így, ha biztosra akarsz menni, viselj széles karimájú kalapot, szemellenzőt, vagy baseball sapkát, amely amellett, hogy kiegészíti a szemüvegek adta védelmet, még a fejedet, és a bőrödet is elrejti a káros fények ellen.

Egy mostanában divatos, óriás karimájú kalap így a szemed mellett a vállaidat, a nyakad és a mellkasod is képes árnyékban tartani.

5. Figyeld az órád!

Sokat tehetsz a szemeid és bőröd megóvása érdekében, ha a legkritikusabb órákban elkerülöd a napsugárzást. Délelőtt 10 és 15 óra között lehetőleg ne tartózkodj a napon.

Ez akkor is igaz, ha felhős az ég, mert a káros sugarak még így is jelen vannak és bizony sok problémát okozhatnak, ha azt gondolod, hogy csak azért, mert nem süt a nap, máris biztonságban vagy.

6. Válaszd a napernyőt!

A strandokon, tengerparton sok esetben nincs lehetőség egy fa árnyékába letelepedni, mégis nagyon fontos, hogy ne legyél egész nap a tűző napon.

Amíg a vízben vagy, úgysem tudod elkerülni a napsugarakat, de a parton mindenképp legyen árnyék, ahová visszahúzódhatsz. Erre tökéletes megoldás a napernyő, amelyet meg is vásárolhatsz és viheted magaddal a nyaralásokra, de a legtöbb strandon bérlésre is van lehetőség napi párszáz forintért.

7. UV-védelem a bőrödnek is

Elengedhetetlen a bőrtípusodnak megfelelő napvédő készítmények használata. Ez fokozottan igaz, ha világos, leégésre hajlamos a bőröd, vagy ha sok anyajegyed van.

Amennyiben nem vagy magabiztos azt illetően, hogy a Te bőröd számára mely fokú védelem a leginkább ideális, kérd ki bőrgyógyász tanácsát!

+ 1 tipp: A barnítókrémek használatával bánj óvatosan: habár szép színt érhetsz el velük anélkül, hogy kitennéd magad az UV-sugárzásnak, az így szerzett barnaság a szabadban nem ad védelmet a káros sugarakkal szemben!

8. Viselj speciális UV-szűrős ruházatot

A közhiedelemmel ellentétben egy sima, fehér színű póló nem véd meg a káros sugaraktól. Így a magasabb kockázatú helyeken, mint például vízparton, vagy a hegyekben érdemes plusz egy fegyvert a bevetni, UV-szűrős ruhák viselésével. A rajtuk található UPF jelzés az UV-védelmet jelöli, minél magasabb az UPF szám, annál magasabb védelmet biztosít.

A speciális, UV-védelemmel ellátott textilanyag az UVB-sugarak legalább 98%-át, míg az UVB-sugarak 95%-át megszűri, ez pedig 50+ faktoros védelmet jelent.

9. Nem csak a felnőttek, a gyermekek UV-védelme is fontos!

A gyermekek fokozottabban vannak kitéve az UV sugarak káros hatásainak, mivel az ő szaruhártyájuk még nem képes olyan mértékben megszűrni azokat, mint a felnőtteké, valamint a pupillájuk is nagyobb. Éppen ezért az ő esetükben is éppen olyan fontos a maximális védelem és a megfelelő napszemüveg kiválasztása.

Gyerek napszemüveg

10. Vesd alá napszemüveged UV-vizsgálatnak

Ha nem szeretnél semmit a véletlenre bízni, a már meglévő napszemüvegedre kérj optikai szaküzletben UV ellenőrzést!