Szemfáradtság tünetei és kezelése

szemfáradtság

Gyakran szemfáradtság gyötri?

Jöjjön el belvárosi optikánkba látásvizsgálatra és segítünk a megoldásban! Foglaljon időpontot online, telefonon vagy jöjjön be személyesen!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

A szemfáradtság érzése nem más, mint egy tünetegyüttes, ami gyakran jelentkezik hosszú és kifejezetten intenzív koncentrálási időszak után. Ilyen lehet például, amikor munka közben, vagy csak nagyon sokáig ülünk a számítógép előtt, vagy annyira belemerülünk egy könyvbe, hogy akár órákon át le sem tesszük.

Szemfáradtság okai

Különféle tevékenységek vezethetnek fáradt szem érzéshez:

 • a hosszú időn át történő számítógépezés, számítógép előtti munkavégzés. Ha sokáig a képernyőt nézzük, illetve egy pontra fókuszálunk, szemünk elfárad
 • „elfelejtünk” rendszeresen pislogni, így az egyébként szemhéjunk lecsukásával és felnyitásával a szaruhártyán szétterülő védő hatású könnyfilm nem tudja időről-időre felfrissíteni a szemünket
 • a rossz megvilágítás,
 • a hosszas autóvezetés
 • ha sokáig olvasunk

A szemfáradtsághoz gyakran társul száraz, égő érzés, a szemek kivörösödhetnek, és állandó idegentest érzés is tapasztalható. A szem könnyezhet. A fent említetteken kívül más oka is lehet a szemfáradtságnak, különböző betegségek tüneteiként is értelmezhető, mint például: reuma, pajzsmirigybetegségek és cukorbetegség. Ha hosszú ideje fennáll a szemszárazsága, forduljon orvoshoz.

Néhány hasznos tipp szemfáradtság ellen

 • Hideg víz, jég, hűthető párna: hideg víz hatékonyan enyhíti az enyhe égető érzést, javítja a vérkeringést, csökkenti a szem körüli duzzanatot.
 • Műkönny használata: A hyaluronsav tartalmú műkönny segít megkötni a szem felszínén lévő nedvességet.
 • A számítógép képernyője szemmagasságban legyen és soha ne helyezzük szembe az ablakkal, így nem kell majd hunyorogva figyelnünk a kijelzőt.
 • A képernyő nagyítása. Minél apróbb a szöveg, annál megterhelőbb olvasni, ezért a számítógépen és az okoseszközökön is érdemes kinagyítani a képet olvasás közben.
 • A villódzó képernyők egyik legrosszabb tulajdonsága, hogy elfelejtünk pislogni, amikor előtte ülünk. Megoldást jelenthet a tudatos pislogás, illetve szemcsepp alkalmazása.
 • Nagyon fontos, hogy a képernyő fényereje ne legyen megterhelő a szem számára. Sem a túl fényes, sem a túl sötét monitor nem tesz jót látásunknak, igyekezzünk megtalálni az arany középutat.
 • A monitor szemüveg is nagyon jó választás! Az elektronikus eszközök kijelzőiből érkező káros, kék fény, szinte szűrés nélkül jut a szemekbe. A speciális szűrővel ellátott monitor szemüvegek azonban ezt megakadályozzák, így óvják meg a látószerveket a kifáradástól, és az olyan kellemetlen tünetektől, mint a szemek szúró-égő érzése, a szemszárazság vagy a könnyezés.

Szemcsepp fáradt szemre

A fáradt szem tüneteit enyhíthetjük szemcsepp használatával is. Válogasson kínálatunkban lévő többféle szemcseppek közül és vásárolja meg kedvenc termékét akár ingyenes kiszállítással.

 • A 20-20-20-as szabály értelmében húszpercnyi munka után szemünket 20 másodpercig egy tőlünk 20 lábra (6 méter) lévő tárgyra szegezzük, hogy a fókuszunk megváltozzon.
 • Fűtési időszakban és légkondicionálás mellett szellőztessünk gyakran és akár párásítót is bevethetünk.

Jöjjön el személyesen optikánkba, vagy hívjon és egyeztessünk időpontot. Segítünk!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Reméljük, hogy Ön is örömét leli majd kibővült szolgáltatásunkban és meglátogat minket még ma!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

optika budapest