Mit tehet szemviszketés ellen?

Szemszárazság szemcsepp

Gyakran viszket a szeme?

Ha nem allergia miatt gyötri a kellemetlen tünet, jöjjön el belvárosi optikánkba és segítünk. Foglaljon időpontot online, telefonon vagy jöjjön be személyesen!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Szemviszketés okai

Leggyakrabban valamilyen allergiás reakció miatt viszket a szem, de előfordulhat, hogy akár valamilyen komolyabb betegség húzódik meg a tünet mögött:

  • Allergia: viszonylag könnyen kiszűrhető, mire vagyunk allergiások, és így javulhat a helyzet, ha elkerüljük az allergizáló tényezőket.
  • Kötőhártya-gyulladás: legjellemzőbb tünete a szem bepirosodása, valamint enyhébb-erősebb váladékozás
  • Szemhéjgyulladás: rendszerint szemészorvosok kezelik, de egyes betegségek esetén bőrgyógyászokat is bevonnak
  • Sjögren-szindróma: a szem mellett szájszárazsággal is jár, valamint reumatológiai tünetekkel, fájdalmas, duzzadt ízületekkel hívja föl magára a figyelmet

Mit tehet szemviszketés ellen?

Szemszárazság miatti viszketésre használjunk műkönnyet.

Amennyiben más betegség okozza a viszketést, a szemész szakorvos javasolhat speciális szemcseppet, kenőcsöt.

Ha nem allergia okozza a szemviszketést, és gyanúja van arra, hogy bármi bekerülhetett a szemünkbe érdemes bő vízzel vagy műkönny cseppel jól kimosni. Tilos dörzsölni! Ha nem szűnnek a panaszok, minél hamarabb fel kell keresni a szemészetet, ahol eltávolítják az idegen anyagot.

Miért ne dörzsölje szemét? A dörzsölés hatására még rosszabb állapotba kerülhet a szemünk. Így még több hisztamin szabadulhat fel, és megsérthetjük a szaruhártyát, sőt előfordulhat az is, hogy a kezünkről baktériumok kerülnek a szembe, ez pedig jelentősen megnöveli a felülfertőződés rizikóját!

Szemviszketés allergia szemcsepp

Ha valamilyen allergia okozza a panaszt, akkor az allergiát kiválltó tényezőt érdemes kerülni, illetve javasolt az antihisztamin-tartalmú gyógyszerek, szemcseppek alkalmazása.

Jöjjön el személyesen optikánkba, vagy hívjon és egyeztessünk időpontot. Segítünk!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu