Zöldhályog tünetei, kezelése és okai (glaucoma)

zöldhályog, glaucoma

Mi a zöldhályog és miért alakulhat ki?

Napjainkban világszerte mintegy 70 millió ember érintett a problémában, mely a súlyos mértékű látásromlás második leggyakoribb oka.

A glaucoma a látóideg panaszainak összefoglaló neve, melyek legjellemzőbb következménye a szem belső nyomásának megemelkedése. Magyarul zöldhályog néven ismert a betegség, mely rendkívül összetett és több változata is ismert. Röviden a következőképpen zajlik: a látóideg rostjainak pusztulása eleinte kisebb-nagyobb kieséseket okoz a látótér vonatkozásában, mely folyamat előrehaladott állapotában bekövetkezik először a látótér-szűkület, majd az összes rost elhalásával a vakság.

A glaucoma típusai

Megkülönböztetünk elsődleges és másodlagos glaukómát. E típusokon belül pedig beszélhetünk nyitott-, illetve zárt zugú glaucomáról is.

Az elsődleges nyitott zugú változat nagy valószínűséggel genetikailag meghatározott, míg az elsődleges zárt zugú glaucoma oka az anatómiai eltérésekben keresendő. Akár veleszületett betegség is lehet.

A másodlagos glaukóma egy fennálló szemészeti problémán alapul. A másodlagos nyitott zugú glaukóma a csarnokzug elvezető rendszerének eltömődése, kóros átalakulása, vagy az elvezető vénák magas nyomása okán alakul ki. A másodlagos zárt zugú változat a szivárványhártya-, vagy a csarnokvíz keringésének kóros megváltozására vezethető vissza.

A zöldhályog okai:

A betegség magyarázata szerteágazó. Állhat a háttérben olyan anatómiai téraránytalanság, mint a csarnokzug szűkössége, amely súlyosabb esetben akár el is záródhat. Ennek következtében a szemfolyadék-keringés megszűnik, a csarnokvíz a szemben felgyűlik, a szemnyomás pedig veszélyesen megemelkedik. Emiatt alakul ki az úgynevezett glaukómás roham, mely azonnali beavatkozást igényel.

A glaucoma okai visszavezethetőek a genetikára is, illetve különböző kockázati tényezőkre, úgy, mint:

  • életkor
  • magas vérnyomás
  • cukorbetegség
  • migrénre való hajlam

A zöldhályog tünetei

A zöldhályog sok esetben eleinte észrevehetetlen, éppen ezért nagyon veszélyes. Az elsődleges nyitott zugú glaucoma kezdeti stádiumában nem jár tünetekkel. Ennek okán kulcsfontosságú a rendszeres szűrés. A prevenció hiányában a beteg már csak a nagyfokú látótér-beszűkülésre lesz figyelmes.

Az egyéb típusú glaukómák általános tünetei közé tartozik a fejfájás, a homályos látás, súlyosabb esetben a roham. Ne feledje: a szűrővizsgálat, a szem nyomásának rendszeres mérése látást menthet!

zöldhályog fázisai, tünetei

A zöldhályog kezelése

A glaucoma kezelése többféle módon történhet. A szemnyomást csökkentő cseppek használata megoldás lehet a problémára, de a különböző lézerkezelések szintén elősegítik a javulást. Emellett súlyosabb esetben elkerülhetetlen a műtéti beavatkozás, mely során a glaucoma típusától függően különféle eljárások segítségével orvosolható a betegség. A zöldhályog gyógyítása sajnos maradéktalanul nem lehetséges, azonban egy kezelhető probléma!

A zöldhályog megelőzése

Mint minden egyéb betegség tekintetében, a glaucomát illetően is igaz a mondás, mely szerint könnyebb megelőzni, mint gyógyítani. Az elsődleges glaucoma esetében nincs mód a megelőzésre, lévén genetikai, vagy akár veleszületett probléma is lehet. A másodlagos zöldhályog azonban sok esetben megelőzhető, amennyiben rendszeresen részt veszünk szűrővizsgálatokon és idejében megkezdjük a kezelést. Emellett sokat tehetünk a glaucoma megelőzése érdekében, ha ügyelünk a vércukor-szintünkre, a vérnyomásunkra, ha mérsékeljük a szénhidrátban dús ételek fogyasztását, megtanuljuk kezelni a stresszt és rendszeresen sportolunk.

Jó egészséget kívánunk!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu