Asztigmia

Astigmia

Az astigmia egy igen gyakori fénytörési hiba, ami gyakran fordul elő rövidlátással vagy távollátással együtt. Akkor alakul ki, ha a szaruhártya alakja nem teljesen szabályos (úgy lehet elképzelni, mint egy amerikai focilabdát), hanem egy bizonyos tengelyben másként görbül, ezért a fényt nem egyenletesen fókuszálja az ideghártyán az éleslátás helyére. Astigmiát okozhat még, hogy a szemlencse, ugyanezen logika mentén, nem mindenhol görbül egyenletesen.

Astigmia gyakorlatilag bárkinél előfordulhat, és nagyon gyakori állapot. A gyermekek szemészeti vizsgálata emiatt - is - fontos, hiszen bennük még nem tudatosul, hogy a látásuk esetleg a normálistól eltér. Ha enyhe fokban van jelen, előfordul, hogy az illető nem vesz észre problémát a látásában, ekkor nem szükséges korrigálni. Mint az egyéb fénytörési hibák, ez is öröklődhet családon belül.

Ritkán fény derülhet keratoconus betegségre, ami azt jelenti, hogy a szaruhártya folyamatosan egyre domborúbbá és vékonyabbá válik. Ennek következtében olyan mértékű astigmia alakul ki, amit már nem lehet szemüveggel korrigálni. Mivel ez egy folyamatosan romló betegség, amelynek az előrehaladását szerencsére a megfelelő kezeléssel meg lehet állítani, fontos, hogy amennyiben diagnosztizálták szemészeti vizsgálat alkalmával, az előírt kontroll vizsgálatokra rendszeresen járjunk.

Astigmia kialakulhat egyes szembetegségek, műtétek, vagy sérülések után is. Az azonban tévhit, hogy félhomályban való olvasástól, vagy közelről történő TV nézéstől kialakul/romlik.A tünetek a következők lehetnek: homályos látás (közelre és távolra), kettőslátás, fejfájás, szemfáradtság. Gyakran előfordul, hogy olvasáskor a betűk olyanok, mintha félkövérek lennének, ill. a szélük elmosottnak tűnik. A diagnózis szemészeti vizsgálat alkalmával történik. Ha enyhe fokban van jelen, előfordul, hogy az illető nem vesz észre problémát a látásában, ekkor nem szükséges korrigálni. Az astigmiát leggyakrabban ún. cilinderes szemüveggel vagy kontaktlencsével korrigáljuk. Ezen kívül, a kockázatok gondos mérlegelése után a látásjavító műtét is szóba jöhet

Vissza a Látáskorrekció menübe >>

Irodalom

  1. Facts About Astigmatism. National Eye Institute. Elérhető: https://nei.nih.gov/health/errors/astigmatism
  2. Astigmatism. The Canadian Association of Optometrists. Elérhető: https://opto.ca/health-library/astigmatism
  3. What Is Astigmatism? American Academy of Ophthalmology. Elérhető: https://www.aao.org/eye-health/diseases/what-is-astigmatism

Jó egészséget kívánunk!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu