Allergiás eredetű kötőhártya gyulladás - Mit érdemes tudni?!

A kötőhártya gyulladás leginkább fertőzéses eredetű (baktériumok vagy vírusok okozzák), ám kialakulásának hátterében egyre gyakrabban nem fertőzéses, ún. allergiás reakció áll. Legfőbb jellegzetessége, hogy szezonális, visszatérő formában fordul elő, és a levegőben előforduló allergének okozzák, de a szembe került por és vegyszer is képes kiváltani a panaszokat. Az allergiás kötőhártya gyulladás tünetei gyakran hasonlítanak a fertőzéses eredetű gyulladásokéhoz, utánozhatják azokat. Az alábbiakban - röviden - összefoglaljuk mit érdemes tudni eme kellemetlen és egyre gyakoribb betegségről.

Allergia kötőhártya gyulladás

A levegőben lévő különböző allergének (pollenek, állatszőr) mellett, a dohányfüst, kozmetikumok összetevői, de még az erős klórtartalmú víz (uszoda) is kiválthatja a kellemetlen szemtüneteket, melyek mindkét szemet érintik. A legfontosabb tünetek: érágas, vörös, duzzadt, viszkető és könnyező szem. Sokan azzal a panasszal keresik fel az orvost, hogy “valamire allergiás vagyok, de nem tudom, hogy mire”. Gyakran a szénanáthához társul allergiás kötőhártya gyulladás, gyakori tüsszögés, orrfolyás, orrdugulás kísérheti ezt a kellemetlen betegséget, mely szezonálisan jelentkezik, és éveken keresztül visszatér(het).

Mit tehetek?

  • A hideg vizes borogatás csökkenti a tüneteket, kamillás borogatás azonban nem ajánlott, mert fokozódhatnak a panaszok.
  • Mindenképpen érdemes naponta legalább 5x alkalommal, sőt akár gyakrabban is tartósítószermentes műkönnyet használni. Mivel szezonálisan fordulnak elő a panaszok leginkább javasolt már a panaszok kialakulása előtt elkezdeni a műkönny terápiát, és a panaszok lecsengése után is legalább néhány hétig tartósítószermentes műkönnyet csepegtetni.
  • A kontaktlencse viselőknek különösen fontos ez utóbbi, hiszen a panaszokat leginkább a szem felszínén lévő allergének okozzák, így azok “kimosása” rendkívül fontos.
  • Alapvető fontosságú a megfelelő kéz és arc higiénia!
  • Amennyiben ismert allergén okozza a panaszokat érdemes kiiktatni az életünkből azt, hiszen akkor megszűnnek a tünetek (pl. parlagfű, stb.)
Allergia szemcsepp

Természetesen súlyosabb esetben mindenképpen keressünk fel szemész szakorvost, aki antiallergiás/antihisztamin hatású készítményt, esetleg kortikoszteroid tartalmú szemcseppet fog javasolni. Előbbivel kapcsolatban fontos megjegyezni, hogy az utóbbi években egyre gyakoribbá vált használatuk, és sokan “műkönnyként” használják ezen termékeket - helytelenül. Hiszen olyan tartósítószert tartalmaz, amely károsítja a szem felszínét és nem kívánatos panaszokat is okozhat. Fontos megjegyezni, hogy visszatérő allergiás eredetű szemészeti panaszok esetén érdemes allergológiai kivizsgálást is megfontolni.