Információk az új webboltra átállásról: eoptika.hu/atallas.

Hátralévő idő:

Természetes gyógymódok, szemtorna


Amikor valamilyen probléma adódik a szemünkkel, természetes, hogy minden lehetséges módszert szeretnénk használni a gyógyulás érdekében. A páciensek gyakran szeretnének alternatív gyógymóddal, esetleg szemtornával próbálkozni a hagyományos vényköteles gyógyszerek helyett. Habár ezek között vannak olyanok, amelyek hasznosak lehetnek megelőzésként vagy a kezelés kiegészítéseként, fontos tudni, hogy nem helyettesítik az orvos által előírt terápiát.


Természetes gyógymódok
A mai modern korban online szinte bármilyen információt megtalálunk, számos helyen találunk alternatív vagy természetes terápiás módszerekkel foglalkozó cikkeket, amelyek sokak számára vonzónak tűnhetnek. Bizonyos esetekben tudományosan is bizonyították, hogy bizonyos természetes gyógymódok megelőzésként vagy kiegészítő terápiaként megállják a helyüket. Ilyenek például: 

  • Megfelelő diéta tartása: sok zöldség (különösen a zöld levelű zöldségek) és gyümölcs fogyasztása, omega-3 zsírsavban gazdag táplálkozás, ill. megfelelő mennyiségű vitamin, ásványianyag és nyomelem bevitele

  • Megfelelő mennyiségű testmozgás

A köztudatban elterjedt, hogy a kötőhártya-gyulladást, ill. egyéb gyulladásokat kamillával kell kezelni, ezt azonban a szemorvosok nem javasolják, mert további irritációt okozhat. Ilyen esetekben elegendő a váladék tiszta vízzel való lemosása és az orvos által felírt terápia alkalmazása. 
Fontos tudni, hogy a homeopátia hatásosságára nincs tudományos bizonyíték. A kezelőorvos által javasolt kezelést semmilyen esetben nem szabad alternatív gyógymódra vagy homeopátiára cserélni, mert az maradandó károsodással, és bizonyos betegségek esetén (pl. zöldhályog) vaksággal járhat!

Szemtorna
A szemen belül és kívül sokféle izom található, melyeknek mind más a funkciója. Ezeket csak bizonyos állapotok esetén van értelme tornáztatni, a feladatok nem megoldások arra, hogy a szemüvegtől megszabaduljunk, elkerüljük az olvasó szemüveget, a rossz látást javítsuk, vagy gyógyítsuk a gyermekek tanulási nehézségeit. Sajnos sok helyen ajánlják a szemtornát megoldásként olyan állapotokra, amelyekben egyáltalán nem hasznos. 

Bizonyos állapotokban viszont hasznosak lehetnek különböző feladatok, ezek a következők:

  • Kancsalság bizonyos típusai esetén (különösen gyermekkorban) hasznosak lehetnek egyes  gyakorlatok, amelyek célja, hogy a két szem együtt dolgozzon. Ezt sokszor egyéb terápiával is kiegészítik (takarás, szemüveg, adott esetben műtét). Az adott páciensnek legmegfelelőbb terápiáról kancsalsággal foglalkozó szemorvos véleményét kell kérdezni.

  • Ún. számítógépes látás szindróma (computer vision syndrome - CVS) esetén néhány gyakorlattal, ill. ergonómiai változtatással segíthetünk, hogy minél kevésbé legyen megerőltető a monitor előtti munka, ezeket lsd.: Computer Vision Syndrome 

  • A megfelelő mennyiségű és minőségű pislogásra fontos odafigyelni. A pislogás nedvesíti a szemfelszínt, segít a könnyfilm eloszlatásában. Sokan (különösen számítógép használatkor, olvasáskor, vezetéskor, stb.) nem zárják teljesen a szemüket pislogáskor, ill. az átlagnál kevesebbszer is pislognak (az átlag kb. 15 pislogás percenként), emiatt pedig a szemfelszín irritálttá válhat, és száraz szemes panaszok alakulhatnak ki. Érdemes napi rendszerességgel, óránként többször 5x egymás után a megfelelő módon pislogni. Köthetjük ezt olyasmihez, amit egyébként is rendszeresen csinálunk, így biztosan nem felejtődik el. Ezen kívül, ha tudunk, figyeljünk, hogy percenként kb 15x pislogjunk. Figyeljünk oda, hogy a szemet teljesen zárjuk minden pislogáskor, de szorítani nem szükséges. 

 Vissza a Látásunk egészségének megőrzése menübe >>


Irodalom

  1. Astbury N. Alternative eye care p. British Journal of Ophthalmology 2001;85:767-768.

  2. Vision Training Not Proven To Make Vision Sharper. American Academy of Ophthalmology. Elérhető: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/vision-training-not-proven-to-make-vision-sharper