Utazás száraz szemmel

Utazás száraz szemmel

A szem egészségére fontos, hogy utazás alatt is megfelelő figyelmet fordítsunk. Előnyös tisztában lenni a teendőkkel száraz szemes panaszok, napfény, fertőzések és sérülések esetén. Ezen kívül fontos, hogy ha vényköteles szemcseppeket használunk, mindig legyen nálunk elegendő az utazásra.

Száraz szem

Száraz szemes panaszok könnyen kialakulhatnak olyanoknál is, akik egy egyébként nem szenvednek ilyesmitől. Utazás alatt sokszor töltünk időt olyan környezetben, ahol alacsony a levegő páratartalma vagy nagy a légmozgás és emiatt gyorsabban párolog a könnyfilm. Gondoljunk a különböző járművekre (repülő, vonat, autó), hotelekre, ill. még az úticélunk is lehet olyan hely, ahol kültéren is száraz vagy szeles a levegő (pl. sivatag, magashegység). Érdemes magunkkal vinni és naponta akár több alkalommal használni tartósítószer mentes műkönnyet, akkor is, ha a mindennapokban nem szoktunk ilyet alkalmazni. Figyeljünk a megfelelő folyadékfogyasztásra. A hotelszobában amikor lehet kapcsoljuk ki a klímát és ha szükséges, kérjünk párásítót. Kültéren használjunk napszemüveget, ez a széltől is védi a szemet. Ha kontaktlencsét viselünk az út alatt megfontolható a szemüvegre való váltás.

Napfény

Az UV sugárzás többféle problémát is okozhat a szemben, ezért fontos utazás alatt is a megfelelő UV védelem. Viseljünk napszemüveget, szükség esetén kalapot, kerüljük a közvetlen napfényt 11 és 15 óra között, ill. semmiképpen ne nézzünk közvetlenül a napba. Napszemüveg választásnál fontos, hogy megfelelő UV védelemmel rendelkezzen.

Viszkető szem

Előfordulhat, hogy utazás alatt allergiás reakciót tapasztalunk egy a szervezetünk által ismert vagy esetleg ismeretlen allergén miatt, akkor is, ha otthoni környezetben nem voltunk allergiások. Enyhe allergiás szemtünetek esetén elegendő tartósítószer-mentes műkönny használata, ezzel ki tudjuk mosni az allergéneket a szemből. Ezen kívül sokféle, akár vény nélkül kapható szájon át szedhető antihisztamin érhető el a gyógyszertárakban, súlyosabb tünetek esetére ilyenből is vihetünk magunkkal. Az allergia ellenes szemcseppekről és komoly panaszok esetén érdemes a kezelőorvosunkkal konzultálni.

Kötőhártya gyulladás

Bakteriális, vírusos, ill. allergiás eredetű kötőhártya gyulladást különböztethetünk meg. Az allergiás eredet esetén jellemző: égő, viszkető, könnyező, vörös szemek, duzzadt szemhéjak. Kezeléséről feljebb írtunk. Bakteriális és vírusos eredet esetén fájdalom, váladékozás, vörösség, szemhéjduzzanat jellemző. Mindkét típus fertőző, tehát fontos a megfelelő higiénia betartása, nehogy az útitársak is elkapják. A váladékot mindig tiszta vízzel távolítsuk el, kamillázni nem ajánlott! Az erre használt zsebkendőt, papírvattát, stb-t azonnal dobjuk a szemetesbe. Ha a szemünkhöz nyúltunk, rögtön mossunk kezet. Az ágyneműt és a törülközőt naponta cseréljük. Amíg gyulladt a szem, tilos kontaktlencsét viselni, és szem körüli sminkeléstől is tartózkodjunk. Amennyiben orvosi segítséget kérünk, nagy valószínűséggel antibiotikum tartalmú szemcseppet kapunk. A higiénés szabályokat a csepegtetés ideje alatt is be kell tartani!

Mikor keressünk fel ügyeletet?

Bizonyos esetekben a nagyobb baj elkerülése érdekében kénytelenek vagyunk ügyeleti ellátást keresni. Ilyenek a következők:

  • erős szemfájdalom szemvörösséggel társulva
  • hányinger, fejfájás szem fájdalommal társulva
  • hirtelen változás a látásban: homályos látás, kettőslátás
  • vérzés, vagy egyéb szemből ürülő váladék
  • sérülés, égés, maródás
  • retinaleválás tünetei: hirtelen megjelenő villámlátás, látótérkiesés, úszkáló homályok hirtelen megjelenése

Vissza a Látásunk egészségének megőrzése menübe >>

Irodalom

  1. Traveling with dry eye & MGD takes some preparation. Elérhető: https://dryeyeandmgd.com/traveling-with-dry-eye-takes-some-preparation/
  2. How to keep your eyes healthy when traveling. Elérhető: http://trip.ustia.org/health/articles/1250/how-to-keep-your-eyes-healthy-when-traveling/
  3. Travel Tips For Your Eyes Only. Elérhető: https://www.aao.org/eye-health/tips-prevention/travel-tips-your-eyes-only