Mi történik a szemünkkel 40 év felett

Öregszeműség, presbyopia

Az öregszeműség, avagy a presbyopia jelentése

Ahhoz, hogy megértsük, a presbyopia mit is jelent, egy kis anatómia tudás szükséges: a szemgolyó elülső részén található a szaruhártya (cornea), majd a szemgolyó közepe felé haladva helyezkedik el a lencse. A szem fénytörését (leegyszerűsítve a látást) két tényező aránya határozza meg: a szaruhártya és a szemlencse által képviselt törőerő (dioptria) és a szemgolyó hossza. Normál esetben az ideghártyán (retinán) éles kép alakul ki, azonban bizonyos esetekben (pl. rövidlátó vagy távollátó szem) a kép a retina előtt vagy mögött képződik és homályos látás alakul ki. A szem fénytörése nem állandó, mert eltérő törőerő szükséges a távoli és közeli tárgyak élesen látásához (azaz a retinára vetülő éles kép képzéséhez), amelyet a szemlencse rugalmassága tesz lehetővé. Ez az akkomodáció. A lencse formája optimális esetben gömb alakú, víztartalma magas, szerkezete pedig rugalmas. Az öregszeműség, vagyis presbyopia akkor következik be, amikor a szemlencsének ezen rugalmassága csökken, ezáltal pedig a szem közeli fókuszáló képessége gyengül. Ez egy természetes élettani folyamat, melyet előbb, vagy utóbb, mindenki megtapasztal. Oka a kor előrehaladására vezethető vissza: a szemek ilyen formájú romlása bizonyos életkor után elkerülhetetlen. Az öregszeműség megelőzése éppen ezért nem lehetséges, viszont aggodalomra nincs ok: szövődményektől nem kell tartani.

Miről ismerhetőek fel a presbyopia tünetei? Jellemzően 40-45 éves kor felett figyelhetünk fel először a jelenségre, hogy olvasáskor (eleinte délután, este, majd később egész nap) mintha nehezebben tudnánk fókuszálni a betűkre, és kicsit távolabb kell tartanunk a könyvet, újságot, hogy szemünk alkalmazkodni tudjon a távolsághoz. Alkalmanként kell egy kis idő, míg “fókuszálunk”, de egy idő után már “rövidnek bizonyul” a karunk. A közeli látást igénylő munkát is megnehezítheti, sőt, meg is akadályozhatja azt, és akár fejfájás is felléphet a fókuszprobléma következtében. Fontos tudni, hogy a közeli látás fokozatos gyengülése a távoli látást (pl. autóvezetés) nem érinti. A tünetek az idő előrehaladtával fokozódnak, mígnem körülbelül 60 éves korunkra a szemlencse alkalmazkodóképessége teljesen megszűnik, az egykor rugalmas szemlencse keménnyé válik. Az öregszeműség kezelése: tehetünk-e ellene? Látószervünk öregedése - hasonlóan az összes többi szervünkhöz - egy természetes folyamat, mint olyan, nem tekinthető betegségnek. A presbyopia kezelése ennek ellenére többféle módon is lehetséges:

  • lézeres korrekció
  • szemüveg viselése
  • kontaktlencse viselése
  • a szemlencse műlencsére történő cseréje által

Lézeres korrekció esetén a szaruhártyát kezelik, a törőerőt változtatják, vagyis a korábbi dioptriákat “szüntetik meg” a kezelés során. Az egyik szemet közelre, a másikat távolra “állítják be”, így az agyunk képes lesz korrigálni az éles képet. Ez a mindennapi (egyszerűbb) életvitelhez lehet, hogy alkalmas, de a precíz, aprólékos közeli munkához, vagy a nagyon távoli jól látás igényéhez nem tökéletes. Sőt, mivel a kezelés az öregedési folyamatot nem állítja meg, az évek előrehaladtával a lencse állapota tovább romlik, így újabb korrekcióra vagy a szemlencse cseréjére lehet majd szükség.

Szemüveges korrekció 40 és 45 éves kor között +1,0 dioptriás, 45 és 50 éves kor között +2,0 dioptriás olvasószemüveg szükséges, majd a dioptriaérték ötévenként +0,5 dioptriával növekszik, egészen +3,0-3,5 dioptriáig. (Ha valaki korábban rövidlátó volt, akkor ennél kevesebb, ha távollátó, akkor ennél nagyobb is lehet a közeli dioptria.) Illik megemlíteni, hogy a rövidlátó (mínuszos szemüveget) viselők a távoli szemüveg levételével érik el, hogy közelre jól lássanak. Az olvasószemüveg nem csak az olvasást, de a monitor előtti munkavégzést is megkönnyíti.

Szemüveges korrekció során lehetőség van két- ill. három fókuszú valamint ún. multifokális, azaz több fókuszú, vagy folyamatos átmenetű ún. progresszív szemüveglencsék viselésére is, melyekkel az esetleges távoli fénytörési hiba és az életkor előrehaladtával fellépő presbyopia egyszerre javítható. Fontos kiemelni, hogy az életkor előrehaladtával a közeli korrekció mértéke folyamatosan fog változni, így később újabb szemüvegre lesz majd szükség.

A multifokális kontaktlencse szintén jó választás lehet, ha az öregszeműség javítása a cél: segítségével szemüveg viselése nélkül érheti el, hogy távolra és közelre egyaránt jól lásson, anélkül, hogy kompromisszumokat kellene kötnie. A kontaktlencse a szemüveg mellett alkalomszerűen is kényelmes megoldást jelenthet, akár sportolás közben, vagy kirándulások alkalmával, a maximális szabadságérzet biztosítása mellett. A multifokális kontaktlencsék viselését a tapasztalt lencséseknek is szokniuk, tanulniuk kell, ám ez az esetek jelentős hányadában néhány napnál többet nem vesz igénybe. A folyamat ráadásul lerövidíthető, ha minden nap hordjuk a lencsét!

A lencse cseréje során műtéti körülmények között - hasonlóan, mint egy szürkehályog műtét során - egy műlencsét ültetünk az eltávolított lencse helyére. Fontos, hogy ilyenkor tiszta lencse műtétről beszélünk, ellentétben a szürkehályog műtétek során látható elszürkült lencsékkel. Mivel ebben az esetben - értelemszerűen - elveszítjük az akkomodációs képességünket, szóba jön multifokális műlencse beültetés is. Éppen ezért érdemes tapasztalt operatőr segítségét kérni a kérdésben, aki jártas a presbyop korban lévő (45-60) páciensek kezelésével kapcsolatban.

Az öregszeműség végleges gyógyítása habár nem lehetséges, hiszen egy elkerülhetetlen folyamat eredménye, különböző módszerek alkalmazásával mégis egy jól kezelhető állapot. Sokat olvashatunk arról, hogy szemtornával a folyamat lassítható, azonban ezt bizonyítani nem tudták a kutatók. Annak érdekében, hogy megtalálja az Ön szemének, igényeinek leginkább megfelelő lehetőséget, kérjük, konzultáljon optikusával, szemész szakorvosával!

Vissza a Mi történik a szemünkkel menübe >>

Forrás: Dentone P., Afshari N. Presbyopia. EyeWiki - American Academy of Ophthalmology 2015. https://eyewiki.aao.org/Presbyopia Kép forrása: https://www.health.harvard.edu/a_to_z/presbyopia-a-to-z