Mindent a napszemüveg vásárlásról

Minden, amit az online napszemüvegvásárlásról tudni érdemes

A jó napszemüveg ismérve elsősorban az, hogy képes megóvni a szemeket a káros napsugaraktól. Másodsorban persze az sem baj, ha divatos és illik az arcformához…

Ezen szempontokat mindenképp érdemes figyelembe venni, amikor napszemüveg-vásárlásra kerül a sor. De milyen egyéb kritériumok játszanak fontos szerepet a megfelelő napszemüveg kiválasztásában és online megvásárlásában?

Ebben a cikkben ezekre a kérdésekre keressük a választ!

Napszemüveg vásárlás

Milyen a jó napszemüveg?

Napszemüveg vásárláskor több szempontot is érdemes figyelembe venni. Fontos, hogy a kiválasztott darab kényelmes legyen, megfelelő minőségű legyen a lencséje, és kellőképpen takarja a védeni kívánt területet.

A keret illeszkedjen az archoz, a lencse pedig mindenképp legyen UV-szűrővel ellátott. A minőségi napszemüvegeken ez minden esetben jelölve van UV400 matricával vagy tanúsítvánnyal.

Napszemüveg online

Mit jelent a napszemüvegen az UV400 jelzés?

Az UV400 jelölés azt jelzi, hogy az adott napszemüveg 100% UV védelemmel van ellátva és megfelel az adott országban érvényes, törvényes előírásoknak. Ezek az előírások határozzák meg, hogy napszemüvegnek mennyi UV fényt kell megszűrnie ahhoz, hogy a viselése biztonságos legyen.

Mit jelent a napszemüveg UV védelem?

Az UV fény hatása a szemre már rövid távon is problémákhoz vezet. Szemünk szaruhártyája nagyrészt megszűri ezeket a káros sugarakat, azonban fontos tudni, hogy a magas-, vagy hosszan tartó UV sugárzás bizony károsodást okoz a szemben. Ha nem gondoskodunk megfelelő védelemről, megnöveljük a gyulladások, a szürkehályog- és végső soron különböző degenerációk kialakulásának lehetőségét.

A megfelelő UV védelemmel ellátott napszemüveg nem engedi a szemekbe jutni a káros sugarakat. Mindig keressük a napszemüvegen az UV400 jelzést!

UV-védelem fontossága

Mennyibe kerül egy napszemüveg?

A napszemüveg tipikusan az a használati eszköz, amely esetében fontos a minőség, ezért érdemes több pénzt szánni rá. A nagyon olcsó változatok sokszor még károsabbak a szemeknek, mintha egyáltalán nem is viselnél napszemüveget. Ugyanakkor az olcsóbb darabok is lehetnek UV-szűrősek, ám gyengébb minőségükből adódóan könnyebben karcolódnak, a sérüléseken át pedig beengedik a szemekbe a káros sugarakat.

akciós napszemüvegeink

Akciós napszemüveg

Miért viseljünk napszemüveget?

A káros UV sugarak veszélyesek a látásra, roncsoló hatással lehetnek a látószervekre. Ha nem védekezzünk ellenük, fokozzák a szürkehályog kialakulásának, a makuladegenerációnak, vagy éppen a kötőhártya bizonyos elváltozásainak esélyét.

A jó minőségű napszemüveg amellett, hogy megszűri a káros sugarakat, segít jól látni éles, vakító fényben, és a szemkörnyék érzékeny bőrét is óvja.

Hogyan válasszunk napszemüveget?

Az első és legfontosabb szempont, hogy a napszemüveg képes legyen hatékonyan megszűrni a káros UV-sugarakat. Másodsorban passzoljon az arcformához, mert ez is szükséges a maximális védelemhez.

E két fontos kritérium mellett már csak az ízlés és a napszemüveg ára befolyásolja a választást.

napszemüveg-kínálatunk

Akciós napszemüvegek

Miért jó a polarizált napszemüveg?

Ha egy napszemüveg polarizált, az röviden annyit tesz: tükröződésmentes. Hosszabban kifejtve több érdekességet is megtudhatunk: a polarizált lencse csak a függőlegesen érkező fényt engedi át, a vakító, egyéb felületekről visszaverődő sugarakkal szemben viszont védelmet biztosít.

Ennek köszönhetően a polarizált napszemüveg élesebb látást biztosít, kiküszöböli a tükröződésből eredő vakító fényeket, és a szemeket is kíméli az erős fények okozta megerőltetéstől. Kiválóan funkcionálnak vezetés vagy éppen szabadtéri sporttevékenységek közben is.

Milyen napszemüveget válasszunk autóvezetéshez?

Vezetés közben elengedhetetlen a megfelelő napszemüveg. A kiválasztásnál fontos figyelembe venni a keret kialakítását: semmiképp sem szabad, hogy akadályozza a perifériás látást.

Másik lényeges szempont a lencse színe. A túl sötét, a túl színes és/vagy tükröződő lencsék zavarhatják a látást és a színek megfelelő érzékelését. Az ideális napszemüveg vezetéshez a barna vagy szürke, polarizált lencsével ellátott napszemüveg.

Mennyibe kerül egy napszemüveg?

A napszemüveg tipikusan az a használati eszköz, amely esetében fontos a minőség, ezért érdemes több pénzt szánni rá. A nagyon olcsó változatok sokszor még károsabbak a szemeknek, mintha egyáltalán nem is viselne napszemüveget.

Ugyanakkor az olcsóbb darabok is lehetnek UV-szűrősek, ám gyengébb minőségükből adódóan könnyebben karcolódnak, a sérüléseken át pedig beengedik a szemekbe a káros sugarakat.

akciós napszemüvegeink

Hol érdemes napszemüveget vásárolni?

Napszemüveget csak és kizárólag megbízható helyről szabad vásárolni. A nem megfelelő minőségű napszemüvegek ugyanis, egyes esetekben nem megvédik a szemeket a káros sugaraktól, hanem még veszélynek is kiteszik. A túl sötét lencsék miatt ugyanis a pupilla kitágul, és megfelelő szűrőréteg nélkül még inkább a szemekbe engedik a káros sugarakat.

Az eOptika.hu garantáltan eredeti, jó minőségű napszemüvegek széles választékával várjuk!

Milyen napszemüveg méretek vannak?

A napszemüvegek a dioptriás szemüvegekhez hasonlóan lencseszélesség, hídszélesség és szárhossz szerint vannak méretezve. Egy meglévő szemüveg, napszemüveg lemérésével könnyen megállapítható a kívánt méret:

A lencseszélesség a lencse vízszintes átmérője annak legszélesebb pontján. A hídszélesség az orr feletti, a két lencsét összekötő részt jelöli. A szárak hosszát pedig az első zsanértól a legvégéig mérjük. A napszemüvegeken, többnyire belül a száron, számsorok jelölik ezeket az értékeket, ugyanebben a sorrendben.

Milyen napszemüveg illik az arcformámhoz?

Az arcforma szerinti napszemüveg választás nem csak esztétikai szempontok miatt fontos. Az archoz nem megfelelően passzoló napszemüveg ugyanis a túl nagy réseken át beengedheti a szemekbe a káros sugarakat.

Ha tudni szeretné, hogy az arcformájához mely napszemüvegek/szemüvegek illenek leginkább, íme egy kis segítség:

Szemüvegkeret arc forma szerint

Van dioptriás napszemüveg?

Természetesen kaphatóak napszemüvegek dioptriás kivitelben is. Fontos, hogy a szemüvegesek éles napsütésben is megfelelően lássanak. Ennek egyik módja, ha ilyenkor a szemüveget kontaktlencsére cserélik, és napszemüveget viselnek felette. Nem minden szemüvegviselő hord azonban kontaktlencsét, számukra tökéletes megoldás a dioptriás napszemüveg.

A legtöbb dioptriás szemüveglencse ugyanis, akár egyfókuszú, akár multifokális, elérhető napszemüvegváltozatban is, érdemes ezzel kapcsolatban kikérnie optometrista szakember véleményét.

Hogyan kell a napszemüveget tisztítani?

A napszemüveget enyhébb szennyeződés esetén párásítás (lehelés) után elegendő áttörölni egy mikroszálas kendővel. A száraz törléstől a lencse karcolódhat, így igyekezzük elkerülni.

A maszatos, zsíros lencséket langyos, mosogatószeres vízzel javasolt megtisztítani, a polarizált lencséket pedig kizárólag langyos vízzel, tisztítószer nélkül.

A napszemüveget minden esetben tároljuk biztonságos helyen, a tokjában!

Kell-e a gyerekeknek napszemüveg?

Gyerek napszemüveg

A gyermekek látását is fontos megvédeni a káros UV-sugaraktól, annál is inkább, mivel az ő szaruhártyájuk még nem képes olyan mértékben megszűrni azokat, mint a felnőtteké.

napszemüveget, amelynek amellett, hogy méretben passzol, a lencséje nehezebben törhető anyagból készül. Egy vidám, színes napszemüveget a legkisebbek is szívesen fognak viselni.

Válasszon garantáltan eredeti napszemüveget!

Az eOptikában kizárólag eredeti, 100%-ban biztonságos napszemüvegek várják. Az egyszerűbb daraboktól a nagy divatházak modelljeiig mindent megtalál, akár a sportos, akár az elegáns vagy éppen a letisztult vonalat képviseli.

További, napszemüvegekkel kapcsolatos kérdéseivel forduljon bátran kollégáinkhoz!

Cikkek:

Nyári UV védelem legjobb módszerei

Szemünk egészsége

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu