Amiről még nem esett szó...


A száraz szem betegségre az irodalom szerint többféle faktor hajlamosít. Ezek közül a főbb kockázati tényezőket (idős kor, hormonális változások, kontaktlencse viselés, gyógyszerek, környezet, szemműtétek ) külön cikkekben fejtjük ki. Ezeken kívül nagyobb eséllyel alakulhat ki ez az állapot nőknél és bizonyos irodalmi adatok szerint az ázsiai rasszba tartozóknál, ill. a smink nem megfelelő használata is hajlamosító tényező.


Női nem
A női nem képviselői között sokan küszködnek száraz szem panaszokkal. Ennek hátterében többféle okot is felvet az irodalom. Először is, a nők általánosságban hamarabb keresnek megoldást az egészségügyi problémáikra, mint a férfiak. Másodszor, a menopauza környékén fellépő hormonális változások hajlamosítják őket a száraz szem kialakulására. Harmadszor, bizonyos autoimmun betegségek, amik száraz szemre hajlamosítanak (pl. Sjögren-szindróma), gyakrabban fordulnak elő a női populációban.

Ázsiai rassz
Egyes szerzők azt találták, hogy ebben a népcsoportban gyakoribb az ún. inkomplett pislogás (nem záródik a szem teljesen pislogáskor), így a könnyfilm nem oszlik el rendesen, és könnyebben alakulnak ki a panaszok.

Smink
Manapság a nők igen nagy százaléka sminkeli magát, a legtöbben közülük azonban az ajánlottnál hosszabb ideig használja az adott terméket, vagy nem távolítja el megfelelően. Habár teljesen érthető, hogy mindannyian a legszebb formánkat szeretnénk hozni, nem árt tudnunk, hogy ezek a szerek is okozhatnak száraz szemes panaszokat, ill. erősíthetik a már meglévő tüneteket. A kozmetikumok a szemfelszínre, és ezáltal a könnyfilmbe kerülhetnek, ezzel pedig a könny zsíros komponensét gyengítik, a könny pedig gyorsabban fog párologni, tüneteket okozva. Különösen sokszor lép fel ez a probléma, ha a szemceruzát a szemhéj belső szélén, a pillák mögött (a szemhez közel eső részen) az ún. Meibom-mirigyek kivezető csöveinél alkalmazzuk. Így nem csak azt érjük el, hogy a festék a szemfelszínre kerül, hanem még a mirigyek kivezető csöveit is eldugaszoljuk. Ezen kívül a kozmetikumokban sokféle kórokozó megtelepedhet, amit később felviszünk a szemre, ezért fontos, hogy három hónapnál tovább ne használjuk őket. Okozhatnak még ezek a szerek irritációt és allergiás tüneteket a bennük lévő tartósítószerek és egyéb összetevők miatt. A fentiek miatt javasolt a következőkre figyelmet fordítani:

  • Mindig a pillasoron kívül használjuk a kozmetikumokat.

  • Alvás előtt minden esetben távolítsuk el a sminket, ezzel csökkentve a fertőzésveszélyt, a mirigy kivezető csövek eldugulásának esélyét, és a kozmetikumok szemfelszínre való kerülését.

  • A kontaktlencsét a smink eltávolítása előtt vegyük ki, így elkerüljük, hogy a szemcsék a lencse felszínére tapadjanak és irritációt okozzanak a későbbiekben.

  • Ügyeljünk a higiéniára: ne használjuk a kozmetikumokat másokkal megosztva, ill. 3 hónapnál tovább. Ha valamilyen gyulladás lépett fel a szem környékén, vagy a szemben, a gyógyulásig ne sminkeljünk, az eszközöket pedig cseréljük le. 

 Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. TFOS DEWS II Epidemiology Report. Stapleton F, Alves M, Bunya VY, Jalbert I, Lekhanont K, Malet F, Na KS, Schaumberg D, Uchino M, Vehof J, Viso E, Vitale S, Jones L. Ocul Surf. 2017;15(3):334.

  2. Prevalence of Diagnosed Dry Eye Disease in the United States Among Adults Aged 18 Years and Older. Farrand KF, Fridman M, Stillman IÖ, Schaumberg DA. Am J Ophthalmol. 2017;182:90.

  3. Is dry eye different for women and men? Kendall E. Donaldson. Ophthalmology Times. July 2, 2018. Elérhető: https://www.ophthalmologytimes.com/article/dry-eye-different-women-and-men 

  4. Exploring the Asian ethnic predisposition to dry eye disease in a pediatric population. Kim JS, Wang MTM, Craig JP. Ocul Surf. 2019 Jan;17(1):70-77.

  5. Impact of Makeup on the Ocular Surface and Dry Eye Disease. Tamara Petrosyan. Review of Optometry. Elérhető: https://www.reviewofoptometry.com/wo/editorial/article/impact-of-makeup-on-the-ocular-surface-and-dry-eye-disease/