Információk az új webboltra átállásról: eoptika.hu/atallas.

Hátralévő idő:

Gyógyszermellékhatások

Gyógyszermellékhatások

A száraz szem kialakulásában különböző vényköteles vagy akár vény nélkül kapható gyógyszerek is szerepet játszhatnak. Sokféle mechanizmus állhat ennek a hátterében, ezek között szerepel a könny összetételének vagy mennyiségének a változ(tat)ása. Ilyen gyógyszerek lehetnek a következők:

Acne ellenes készítmények

Az isotretionin hatóanyag a bőrben levő mirigyek olajtermelését hivatott csökkenteni, ám ezzel párhuzamosan csökkenti a szemhéjszéli Meibom-mirigyek olajtermelését is, ami miatt száraz szemes panaszok alakulhatnak ki.

Antidepresszánsok, antipszichotikumok, és Parkinson-kór ellenes gyógyszerek

A skizofrénia kezelésében használatos fenotiazinok a könny vizes fázisának termelődését csökkentik.

Az amitriptilin és thioridazin tartalmú gyógyszerek (antikolinerg szerek) az idegi ingerület átvitelt akadályozzák, így a szaruhártya idegei, amik a szemszárazságok is érzékelik és ingerületet küldenek abból a célból, hogy könny termelődjön, lassabban kommunikálnak, így a szemfelszín szárazabbá válik. Ugyanezzel a mechanizmussal működik a trihexifenidil ami a Parkinson-kór kezelésében használatos.

A triciklikus antidepresszánsokat és a szelektív szerotonin visszavétel gátlókat (SSRI) szintén összefüggésbe hozták száraz szemes panaszok kialakulásával.

Antihisztaminok

Bizonyos allergia elleni készítmények, mint pl. a loratadine (pl. Claritine), cetirizine (pl. Zyrtec), fexofenadine (pl. Allegra), a könny víz- és nyáktartalmának csökkentésével járulnak hozzá a száraz szem kialakulásához.

Dekongesztánsok (érösszehúzók)

Ezek a szerek gyakran tartalmaznak érösszehúzó hatású oxymetazolint, xylometazolint, pszeudoefedrint, vagy fenilefrint. Leggyakrabban orrcsepp vagy orrspray formában használatosak. Érösszehúzó hatásuk miatt csökkentik a duzzadt orrnyálkahártya véráramlását, ami a légzést könnyebbé teszi, sajnos azonban a könnytermelést is csökkentik.

Fogamzásgátlók és egyéb nemi hormon pótló készítménye

Azoknak a nőknek, akik hosszabb ideig akár fogamzásgátló gyógyszert, akár a menopauza környékén hormonpótló gyógyszert szednek, nagyobb az esélyük a száraz szem kialakulására. Egyelőre a pontos mechanizmus nem ismert, ám valószínűsítik, hogy az ösztrogén csökkenti a könny vizes és olajos rétegeinek termelődését.

Antihipertenzív (magas vérnyomás elleni) gyógyszerek

A béta-blokkolók csökkenthetik a szaruhártya érzékenységét, ezáltal kisebb az inger a könnytermelésre, tehát kevesebb fog termelődni, valamint a könny vizes rétegének termelődését közvetlenül is csökkentik. Bizonyos vízhajtó szerek (pl. hydrochlorothiazid, furosemid) a szervezetből a folyadékot távolítanak el, emellett csökkentik a könnytermelést, és ezáltal a szemet is szárítják.

Fájdalomcsillapítók

A nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) ritkán, de okozhatnak száraz szemes panaszokat.

Gyomorsav csökkentő gyógyszerek

A proton pumpa gátlók (pl. pantoprazol, omeprazol, lansoprazol, esomeprazol), , ill. a H2 receptor blokkolók (pl. famotidine) is száríthatják a szemfelszínt.

Szemcseppek

Habár szokatlanul hangzik, bizonyos szemcseppek is száríthatják a szemfelszínt. Ilyenek pl. azok a cseppek, amiket vörös szem elleni készítményként hirdetnek (pl. tetrahydrozoline - Visine). Ezek érösszehúzó hatásuk miatt időlegesen csökkentik a szem vörösségét, viszont a vörösség okát nem szüntetik meg, és szemszárazságot okoznak. Érdemes ezek helyett a vörös szem okát kezelni.

Az olyan szemcseppek, amik bizonyos tartósítószereket (benzalkónium-klorid) tartalmaznak, különösen akkor, ha hosszú távon kell őket alkalmazni (pl. zöldhályog ellenes cseppek), szintén szárítják a szemet. Szerencsére ma már rendelkezésre állnak tartósítószer mentes zöldhályog ellenes szerek is, ezek használatáról a kezelőorvossal egyeztessünk. A zöldhályog ellenes szemcseppeket nem javasolt önkényesen elhagyni!

A fentieken kívül egyes altatók, kemoterápiás szerek, szintetikus ópiátok is okozhatnak száraz szemes panaszokat.

Habár a fenti készítmények a leggyakoribbak, amelyeket összefüggésbe hoztak száraz szem panaszok kialakulásával, ezeken kívül még számos egyéb szer is okozhat ilyen panaszokat.

Ha olyan gyógyszerekre van szükségünk, amelyek száraz szem panaszokat okoznak, vagy a meglévő panaszokat súlyosbítják, érdemes beszélni a kezelőorvosunkkal, hátha van lehetőség a gyógyszerváltásra. Előfordulhat azonban, hogy a betegségünk miatt másfajta gyógyszer alkalmazása nem jön szóba, és a meglévő terápia létfontosságú. Ilyen esetben muszáj tovább szedni az adott gyógyszert és a száraz szemet megfelelően kezelni. Ha van lehetőség a váltásra, a tünetek az azokat okozó gyógyszer elhagyása után általában javulnak, de előfordulhat, hogy ez a javulás heteket, vagy akár hónapokat vesz igénybe.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. Ernie Bowling, O.D., M.S.Which Oral Meds Cause Dry Eye?. Review of Cornea and Contact Lenses. June 2011.
  2. Vanessa Caceres. Managing dry eye in glaucoma, retinal patients. EyeWorld April 2013. https://www.eyeworld.org/article-managing-dry-eye-in