Idős korban


Számos kutatás bizonyította már, hogy a száraz szem betegség - habár minden korosztályt érinthet - gyakrabban fordul elő idősebb korban. Sőt a nemek közötti különbség (nőknél gyakoribb) csak az életkor előrehaladtával válik kifejezetté. Az alábbiakban összefoglaljuk, melyek azok a tünetek, állapotok, amelyekkel az idősebb korosztály szembenéz. Ismert, hogy a lacrimalis funkcionális egység, azaz a könnymirigy, szaruhártya, kötőhártya, Meibom-mirigyek, szemhéjak, ill. az ezeket összekapcsoló érző- és mozgatóidegek összessége kényes egyensúlyt tart fenn, amelyet - főleg a kor előrehaladtával - számtalan tényező befolyásolhat. Egy súlyos állapotú száraz szem betegség olyan mértékben befolyásolja az életminőséget, mint egy közepes-súlyos angina (mellkasi fájdalom).


Evaporatív száraz szem és Meibom-mirigy diszfunkció
Az idős korban kialakuló száraz szem panaszok hátterében a könny lipidrétegének termeléséért felelős Meibom-mirigyek diszfunkciója (MGD) áll leggyakrabban. Számos kutatási eredmény bizonyítja, hogy a kor előrehaladtával csökken az alsó és felső szemhéjban helyet foglaló Meibom-mirigyek száma, ezáltal romlik a funkciójuk is, így a kor egy fontos rizikófaktora a Meibom-mirigy diszfunkciónak és ennek következtében a száraz szem betegségnek. A mirigyek működésének épségét abból láthatjuk a szemészeti vizsgálatok során, hogy nehezebben exprimálható, sűrűbb meibum ürül, melynek következtében a könnyfilm záró rétege nem lesz megfelelő, ezért hamarabb elpárolog a szemfelszínről a könnyfilm. Az egyik leggyakoribb szemfelszíni betegség, amely jelentősen befolyásolhatja az érintett betegek életminőségét.

Vízhiányos száraz szem
A könnyfilm vizes fázisának csökkenésén alapuló állapot, mely során a nem megfelelő szekréció mellett normál a könny párolgása. A könnymirigy idősebb korban különböző hisztopatológiai változásokon megy keresztül. Leggyakrabban a könnymirigy diszfunkciójával járó Sjögren-szindróma áll a panaszok hátterében.

“Folyik a könnyem”
Csaknem minden idős ember panasza, hogy könnyezik a szeme. Ebben az esetben az a probléma, hogy a könny mennyisége megfelelő, még lehet a minősége is, azonban a könny nem vezetődik el megfelelően a könnycsatornában, így az “lefolyik” az arcon. Ilyen esetekben szükséges lehet antibiotikumos kezelésre is. Sokszor nehéz meggyőzni az idősebbeket, hogy ne törölgessék zsebkendővel a szemüket ezekben az esetekben, mert idősebb korban ráadásul a szemhéjszél is könnyebben “ki tud fordulni”, lazább, így csak fokozzák ezeket a panaszokat, valamint gyakoribbak ilyen esetekben a fertőzések is.

Szemhéjak
Fontos külön is kiemelni, hogy a szemhéjak lazasága, a Meibom-mirigyek és kivezetőcsöveik elváltozásai az idősebb kor velejárója. Nem áll rendelkezésre jelenleg olyan terápia, mely megszünteti ezeket a természetes folyamatokat, ennek ellenére a megfelelő arc és szemhéj környéki higiénia, valamint szemhéjtoalett továbbra is erősen javasolt. 

Gyulladás
A háttérben a kiegyensúlyozatlan lipidszekréció következtében a könnyfilm felszakadozik, melyet követően gyorsabb párolgás alakul ki, nő az ozmolaritás (hyperozmolaritás) és kialakul a száraz szem betegség, valamint az ezt követő szemfelszíni gyulladás. Erről az ördögi körről bővebben írtunk már. A cikk itt olvasható >> A száraz szem és a szemfelszíni gyulladások kapcsolata
Fontos megemlíteni, hogy a száraz szem kialakulása a szemfelszín krónikus gyulladásán keresztül a szemfelszini képletek  változásaihoz is vezethet. A kötőhártya és szaruhártya sejtjeiben változások mennek végbe, a kötőhártya megereszkedhet, kötőhártyaredők alakulhatnak ki, melyek a száraz szem súlyosságával korrelálnak. (Mindezekről és az ún. conjunctivochalasisról jelen cikkben bővebben nem áll módunkban írni.)

Hormonális változások
Ismert, hogy a száraz szem betegség gyakrabban alakul ki nőkben, ennek oka a különböző hormonális változások: az androgén stimulálja, míg az ösztrogén csökkenti a Meibom-mirigy szekréciót. A menopauza környékén kialakuló panaszokról egy korábbi átfogó cikkben írtunk már. A cikk itt olvasható >> Menopauza után kialakuló szemészeti panaszok

Műtétek
Az egyik leggyakrabban végzett szemészeti műtétre (szürkehályogműtét), valamint szemhéjműtétekre általában idősebb korban kerül sor. Minden műtéti beavatkozás valamilyen hatással van a szemfelszíni könnyfilmrétegre is, ezért kiemelten fontos a műtét előtt és után a megfelelő szemhéjtoalett.

Egyéb okok
Nem szabad elfelejtenünk, hogy a szervezet egészét befolyásoló szisztémás betegségek (pl. cukorbetegség, kardiovaszkuláris betegségek, depresszió, stb.) ugyanúgy befolyásolják a szemfelszínt is. Példaként a diabeteses betegeknél gyakran a reflexes könny termelődésének csökkenésének következtében alakulnak ki a panaszok, de érintett lehet a könnymirigy is, mely végül száraz szem betegséghez vezet. Idősebb korban egyéb szemészeti betegségek (pl. zöldhályog) miatt sokan valamilyen tartósítószer tartalmú cseppeket is használnak, amelyek ugyancsak panaszokat okozhatnak. A száraz szem betegség szisztémás gyógyszert szedő időseknél gyakoribb, mint egészséges, rendszeresen sportoló időseknél.

Tünetek
A következőkben leírunk néhány olyan általánosságot, mely segíthet a száraz szem típusának elkülönítésében. Amennyiben estére, vagy valamilyen tevékenység végzése során fordul elő szárazság- vagy idegentest érzés, akkor vízhiányos típusú száraz szem állhat a háttérben. Ha szeles vagy hideg időben fordulnak elő a panaszok, ill. könnyezik (ha a könnyelvezetés megfelelő) is a szemünk evaporatív típusú száraz szem állhat a háttérben. Fentebb említettük, hogy az idősebbeknél az egyik leggyakoribb panasz, hogy “folyik a könny” az arcukon. Ennek ellenére számos olyan tünet van, amelyek jelezhetik a száraz szem fennállását:

 • szúró, égő szem

 • homályos látás

 • idegentest-érzés

 • szempirosság

 • enyhe viszketés

 • fokozott pislogás

 • mucinózus (nyákos) váladék

Kezelés
Sajnálatos módon nagyon kevés olyan terápiás lehetőség áll rendelkezésre, melyek meg tudják akadályozni az idősebb korban kialakuló panaszokat, azonban a szemhéjtoalett és a megfelelő táplálkozás kiemelendő.

A fentiekben röviden foglaltuk össze a legfontosabb idősebb korban előforduló eseteket, melyek száraz szem betegséghez vezethetnek. Mindezekről bővebben korábbi cikkeinkben olvashatnak.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Forrás:

 1. Arita R et al.: New insights into the morphology and function of meibomian glands. Exp Eye Res. 2017;163:64-71.

 2. Berta András; Tóth-Molnár Edit; Csutak Adrienne: Új nemzetközi konszenzusnyilatkozat a száraz szem definíciójáról, felosztásáról, etiológiájáról, diagnosztikájáról és terápiájáról. Orvosi Hetilap. 2018;159(20):775-785.

 3. Ferrand KF et al.: Prevalence of Diagnosed Dry Eye Disease in the United States Among Adults Aged 18 Years and older. Am J Ophthalmol 2017;182:90-98.

 4. de Paiva CS.: Effects of Aging in Dry Eye. Int Ophthalmol Clin. 2017;Spring;57(2):47-64.