Kontaktlencse viselés

A kontaktlencse viselők igen nagy része szenved krónikus szemszárazságban. A tünetek az egészen enyhe szúró érzéstől kontaktlencse viselési képtelenségig terjedhetnek.

Kontaktlencse viseléskor fontos, hogy a szemfelszínre helyezett lencse megfelelő minőségű és mennyiségű könnyfilmen “ússzon”. Amennyiben ez nem történik meg, a lencse dörzsöli a szaruhártya felszínét, ami azon túl, hogy idegentest érzéssel, ill. adott esetben szúró jellegű fájdalommal járhat, az okozott apró sérüléseknek köszönhetően a kórokozóknak is zöld utat biztosít; ezért akár súlyos szaruhártya gyulladáshoz is vezethet. Az előbb említett dörzsölés a szemfelszínt irritálhatja, amely miatt gyulladásos sejtek áramlanak be és krónikus gyulladás alakulhat ki.

A fentiekből láthatjuk, hogy kontaktlencse viselőként különösen fontos a megfelelő könnyfilm fenntartása. Érdemes ennek érdekében panaszmentesen is naponta többször tartósítószer-mentes műkönnyet használni. Olyan műkönnyet válasszunk, amelyet a gyártó kontaktlencse viselőknek is ajánl, ill. tartósítószer mentesek. Az ilyen műkönnyek akár óránként is használhatók (száraz szem esetén), de panaszmentes pácienseknek is javasolt minimum (de inkább naponta több alkalommal) a lencse betétele, és különösen a kivétele előtt cseppenteni! A lencse kivétele előtti cseppentés által a lencse könnyebben úszik a szemfelszínen, nem tapad a szaruhártyára, így az eltávolítással okozott hámsérülés esélye kisebb.

Amennyiben száraz szem szindróma is fennáll, a száraz szem típusának megfelelő kezelést kell választani. Ha nem ismerjük, melyik típusról van szó, érdemes szemészeti vizsgálaton részt venni. Addig is használhatunk a piacon elérhető, a könnyfilm réteg mindhárom rétegét pótló műkönny készítményeket, ezek az esetek nagy részében enyhülést hoznak.

Szintén fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pislogásra való odafigyelés. A mai modern életmód (monitor, okostelefon, televízió) miatt mindannyian hajlamosak vagyunk a szükségesnél kevesebbet pislogni, ám kontaktlencse használóknál megfigyelték, hogy az átlagnál még kevesebbet pislognak, ill. pislogáskor nem zárják teljesen a szemrést, ami miatt a könny eloszlása a szemfelszínen nem lesz megfelelő¹. Egyéntől függően átlagosan percenként kb. 15 alkalommal kell pislognunk, úgy, hogy a szemrést közben teljesen zárjuk. Ezt úgy tudjuk ellenőrizni, hogy ha a mutatóujjunkat vízszintesen a járomcsontunkra fektetjük a szemünk alatt, a felső szempilláknak pislogáskor érintenie kell az ujjunkat. Ha ez megtörténik, biztosan korrektül zártuk a szemrést.

Az életmódbeli változtatásokon kívül a megfelelő kontaktlencse kiválasztása is segíthet a tünetek enyhítésében.

Életmódbeli javaslatok, összefoglalva:

  • A száraz szem kezelése. A megfelelő mennyiségű és minőségű pislogáson túl fontos - a száraz szem típusától függően - a gyakori és megfelelő típusú műkönny használata, megfelelő étrend, ill. amennyiben szükséges, szemhéj toalett alkalmazása.
  • Gyakori lencsecsere. Számos páciens enyhébb tünetekről számol be, ha - akár a javasoltnál is - gyakrabban cseréli a lencséjét frissen bontottra. Ezzel megelőzhető, hogy az esetleges allergének visszakerüljenek a szemfelszínre.
  • A kontaktlencse megfelelő tisztítása.

Irritálhatja a szemet a kontaktlencse?

A mai, modern kontaktlencsék olyan légáteresztő anyagból készülnek, amelyek a legritkább esetben irritálják a szemet. Képesek a szemeket sokáig nedvesen tartani, így kevesebb az esélye a szemszárazságnak is. Ettől függetlenül kontaktlencsésként javasolt a megfelelő szemcsepp használata, amely szükség esetén pillanatok alatt képes pótolni a nedvességet.

A kontaktlencse jellemzően akkor tud gyulladást okozni a szemekben, ha szennyeződés kerül rá, vagy túlhordás történt. Mindig ügyeljünk arra, hogy a lencse használata megfelelő higiéniai szempontok szerint történjen, illetve, hogy ne hordjuk tovább az ajánlottnál.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom:

  1. McMonnies CW. Incomplete blinking: exposure keratopathy, lid wiper epitheliopathy, dry eye, refractive surgery, and dry contact lenses. Cont Lens Anterior Eye. 2007; 30: 37-51.

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu