Környezeti ártalmak

Száraz szem

Száraz szem panaszokat (irritáció, égő érzés, idegentest érzés, könnyezés, hullámzó látóélesség, stb.) gyakran okoznak, illetve a meglévő panaszokat ronthatják, szabadtéri - éghajlattal kapcsolatos - és beltéri környezeti tényezők.

Szabadtér, természet

A három leggyakoribb tényező, ami a könnyfilmre hatással lehet a páratartalom, hőmérséklet és a légmozgás. A száraz levegő, magas hőmérséklet ill. a szél mind gyorsítják a könnyfilm párolgását a szemfelszínről. Ezt a szem megpróbálja nagyobb mennyiségű könny termeléssel és gyakoribb pislogással kompenzálni, de a meglévő könny minőségétől és mennyiségétől, ill. az említett környezeti tényezők minőségétől függően mégis kialakulhatnak száraz szemes panaszok, illetve a meglévő betegség súlyosbodhat.

A fent említett tényezőkön kívül a légszennyezés is okozhat száraz szemes panaszokat. Városi környezetben folyamatosan ki vagyunk téve a járművek által kibocsátott gázoknak, szmognak, valamint dohányfüstnek is. A légszennyezés hatására a könnyfilm minősége kedvezőtlen irányba változik (alacsonyabb ozmolaritás, alacsonyabb stabilitás), valamint ezek az anyagok a szemfelszínt is irritálják, ezzel súlyosbítva a tüneteket.

Az UV sugárzás szintén káros hatással lehet a szemfelszínre, főleg azoknál, akik hosszú ideig tartózkodnak szabadtéren megfelelő védelem nélkül. A könnyfilmre gyakorolt hatásával kapcsolatban ellentmondásosak az adatok, viszont egyértelműen kúszóhályogot (a kötőhártya a szaruháryára kúszik) okoz, ami viszont egyebek (irritáció, látátsromlás, stb.) mellett a könnyfilm stabilitásának elvesztését is okozza. ezen kívül az erős sugárzás a szaruhártyát is károsíthatja.

Zárt tér (munkahely, lakás, stb.)

A fejlett országok lakói idejük nagy részét légkondicionált vagy fűtött helyiségekben töltik (otthon, munkahely jármű, bevásárlóközpont, stb.). Ezeken a helyeken a levegő alacsony páratartalma, mozgása (klíma!), ill. esetleges magas hőmérséklete (fűtés, meleg idő) mind hatással lehetnek a könnyfilmre (lsd. fent).

A beltéri allergének és légszennyező anyagok egyre nagyobb problémát jelentenek, különösen azért, mert a kültéri légszennyezés direkt hatással van a beltéri levegő minőségére. A beltéri levegő minőségét meghatározó egyik legfontosabb tényező a széndioxid-koncentráció. Amennyiben ez magas, a helyiség rosszul szellőzik, ami azt jelenti, hogy ezek a szennyező anyagok nagyobb koncentrációban vannak jelen a levegőben. Zárt térbe nem csak a kültérből kerülhetnek irritációt okozó szennyező anyagok, hanem itt számolnunk kell az építkezéshez használt anyagokkal, takarító és légfrissítő szerekkel, illetve házi porral és egyéb allergénekkel is. Ezek mind rontják a könnyfilm minőségét és irritálják a szemfelszínt.

Amikor a beltéri környezet szemre gyakorolt hatásáról beszélünk, érdemes kitérni a modern kor egyik hozományára, az ún. számítógépes látás szindrómára (CVS - Computer Vision Syndrome), melyet egy másik cikkünkben részletesen kifejtünk A cikk itt érhető el >> Computer Vision Syndrome

Tengerszint feletti magasság

Az alacsony légnyomás (magas tengerszint feletti magasság) a szervezet folyadék tartalmának csökkenését okozza, és a könnyfilm is gyorsabban párolog. Ez előfordul pl. magashegységekben, vagy akár repülőgépen. Utóbbi esetben a kifejezetten száraz levegő is irritálja a szemet.

Kezelési és megelőzési lehetőségek

A kültéri és beltéri tényezőknek külön-külön vagy akár együttesen kitett páciensek tünetei hasonlóak, de fontos odafigyelni, hogy a kiváltó okoknak megfelelő változtatásokat vezessük be:

  • Erős napfény, szél esetén megfelelő védőeszközt kell választani (napszemüveg, egyéb védőszemüveg).
  • Repülőgéppel való utazáskor érdemes műkönnyet is csomagolni és az út alatt csepegtetni.
  • Alacsony beltéri páratartalom esetén párásító készüléket, ill. szobanövényeket lehet a helyiségben elhelyezni.
  • Figyelni kell a levegőben jelen levő allergizáló anyagokra is, gyakran szellőztessünk és minimalizáljuk a házi por és egyéb szennyeződések mennyiségét.
  • Kerülni kell a szennyezett levegőben, dohányfüstben való hosszadalmas időtöltést is, ez a szervezetünk egyéb funkcióira is jótékony hatással van.
  • Minden környezetben fontos a megfelelő folyadékfogyasztás, ez elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű könny termeléséhez.
  • Ezeken kívül fontos a száraz szem kezelése a szokásos módszerekkel, a szemszárazság típusától függően, valamint oda kell figyelni a megfelelő minőségű és mennyiségű pislogásra is.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. Calonge, M., Pinto-Fraga, J., González-García, M. J., Enríquez-de-Salamanca, A., López-de la Rosa, A., Fernández, I., & López-Miguel, A. (2017). Effects of the External Environment on Dry Eye Disease. Int Ophthalmol Clin. 2017;57(2):23-40.
  2. Alves Monica, Novaes Priscila, Morraye Monica de Andrade, Reinach Peter Sol, Rocha Eduardo Melani. Is dry eye an environmental disease?. Arq. Bras. Oftalmol. [Internet]. 2014 June; 77( 3 ): 193-200.