Látásjavító műtétek után

Látásjavító műtétek

A PRK (photorefractive keratectomy) és a LASIK (laser in situ keratomileusis) a két leggyakrabban végzett szaruhártyát érintő látásjavító műtét. A bevezetésük óta folyamatosan a fejlődő technológia és módszerek miatt ezek a beavatkozások a legbiztonságosabb elektív beavatkozások közé tartoznak, magas betegelégedettségi aránnyal. A mindezek ellenére előforduló komplikációk közül a száraz szem a leggyakoribb, amely jelentősen ronthatja a páciens életminőségét. A krónikus száraz szem betegség fénytörési hibát is okozhat, ami különösen kellemetlen egy látásjavító műtét után. A száraz szem tünetei sokfélék lehetnek: irritáció, égő érzés, idegentest érzés, könnyezés, hullámzó látóélesség. A PRK és LASIK után előforduló száraz szem panaszok előfordulási gyakorisága hasonló.

A látásjavító műtét után minden páciensnek van esélye a száraz szemes panaszok kialakulására, azonban bizonyos kockázati tényezők fennállása esetén a rizikó nagyobb. Ilyenek pl.: műtét előtt fennálló száraz szem, kontaktlencse viselés, idősebb életkor, autoimmun betegségek (Sjögren-szindróma, rheumatoid arthritis, systemás lupus erythematosus, stb.).

A panaszok az idő múlásával leggyakrabban enyhülnek, panaszmentesség általában a műtét után 6-12 hónappal várható, a betegek kis részénél azonban krónikus száraz szem szindróma is kialakulhat.

A beavatkozás utáni szaruhártya gyógyulásához elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű és minőségű könnyfilm megléte, ezért a száraz szem kezelése kifejezetten fontos.

Kezelés

Amíg a tünetek fennállnak, mindenképp szükséges a száraz szem kezelése, a kezelőorvossal egyeztetve. Elsőként tartósítószer mentes műkönnyet szoktak javasolni. Amennyiben ún. Meibom-mirigy elégtelenség is fennáll, a műkönny használatot ki lehet egészíteni szemhéjtoalettel. Az omega-3 zsírsavakban gazdag táplálkozást is előnyösnek találták a terápiában.

A száraz szem egyéb kezelési lehetőségeiről (pl. vényköteles gyógyszerek, könnypontdugó, saját savóból készült szemcsepp, stb.) a kezelőorvossal egyeztessünk! A műtét előtt esetlegesen fennálló száraz szem, ill. egyéb szemfelszíni betegségek kezelése kiemelt fontosságú a megelőzés szempontjából.

Összefoglalva, a száraz szem a látásjavító műtétek leggyakoribb komplikációja, mely az esetek zömében a műtét utáni első év végére elmúlik. A legfontosabb kockázati tényező a műtét előtt fennálló száraz szem betegség, ezért ennek a kezelése a beavatkozás előtt kiemelt fontossággal bír. A műtét után szintén elengedhetetlen a száraz szemes tünetek kezelése a szemfelszín gyógyulása érdekében.

Vissza a Száraz szem menübe >>