Menopauza után


A menopauza környékén a hormonális változásoknak és az életkornak köszönhetően számos nőnél alakulnak ki szemészeti panaszok. Ezek közül fontos megemlíteni a száraz szemes panaszokat, presbyopiát, zöldhályogot, és a szürkehályogot. 

Száraz szem
A menopauza környékén a csökkenő androgén hormon szint a szervezetben bekövetkező egyéb változások mellett a könnymirigyre és a szemhéjak szélén elhelyezkedő Meibom-mirigyekre is hatással van. Androgén hormon a nők szervezetében is termelődik, bár alacsonyabb szinten, mint a férfiakéban. A menopauza időszakában ez a szint tovább csökken, ezzel csökkentve a fent említett mirigyek működését. Ez lehet az egyik oka annak, hogy nőknél gyakoribb a száraz szem kialakulása, mint férfiaknál. Egyéb hormonszint változások is felmerülnek a kialakulás hátterében, ám a tudományos bizonyítékok még nem egyértelműek.

Súlyosabb panaszok esetén a kezelőorvosban felmerülhet ún. Sjögren-szindróma lehetősége is. Ez egy autoimmun betegség, amely fő tünetei a száraz nyálkahártyák (száraz szem, száj, stb.). Sokan azt gondolják, hogy idősebb életkorban alakul ki, ám a leggyakrabban érintettek pont a menopauza környékén lévő nők. Ha úgy érezzük, hogy a száraz szem panaszok mellett megfelelő folyadékfogyasztás ellenére a szájnyálkahártyánk is száraz, feltétlenül említsük meg a kezelőorvosunknak. Ezeknek a tüneteknek az együttes fennállása sok mindent jelenthet, és nem jelenti feltétlen azt, hogy Sjögren-szindrómánk van, de egy esetleges kivizsgálást (az orvos megítélése szerint) megér.

A kezelés során elsőként leggyakrabban tartósítószer-mentes műkönny napi több alkalommal történő használatát szokták javasolni. A műkönny típusát a száraz szem típusának megfelelően kell megválasztani. Ezen kívül, mivel a Meibom-mirigyek elégtelen működésének nagy szerepe van az ebben az életkorban kialakuló száraz szemes panaszoknak, különös figyelmet kell fordítani a megfelelő szemhéj higiéniára és szemhéjtoalettre, ill. az esetleges szemhéjszéli gyulladás kezelésére. Amennyiben ezek a mirigyek elégtelenül működnek, érdemes a könny olajos rétegét - is - pótló műkönnyet választani. Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű pislogás is, mivel ezzel a könnyfilm jobban oszlik el a szemfelszínen. Amennyiben ezek nem hoznak enyhülést, az egyéb kezelések lehetőségéről (vényköteles gyógyszerek, könnypontdugó, stb.) mindenképpen a kezelőorvossal kell egyeztetni.

Bizonyos pácienseknek nagyobb esélye van száraz szem kialakulására, náluk fokozott figyelmet kell fordítani a megfelelő kezelésre, így az életminőség is nagymértékben javulhat. 

Autoimmun betegségben szenvedők esetén a szervezetben jelen lévő gyulladás hatással lehet a könnymirigyekre is, ezért - is -  fontos, hogy az alapbetegséget megfelelően karban tartsuk. 

Egyes gyógyszerek (pl. néhány antidepresszívum, ill. allergia-ellenes és magas vérnyomásra szedett készítmény, egyes hormonok) szintén okozhatnak száraz szemes panaszokat, ezt részletesebben egy másik cikkünkben fejtjük ki.

Presbyopia
Az életkor előrehaladtával férfiak és nők esetében is kialakul a presbyopia (öregszeműség), amely esetben a közeli látóélesség csökken, és olvasószemüveg használatára lesz szükség.

Zöldhályog (glaucoma)
A zöldhályog a látóideg rostok pusztulásával járó betegség, melynek oka gyakran a szemnyomás emelkedése, de ismert ún. normál nyomású zöldhályog is, amikor normális tartományban lévő szemnyomás mellett károsodnak a látóideg rostok. A betegség krónikus, élethosszig tartó kezelést és ellenőrzést igényel, a nem megfelelő terápia a látóideg visszafordíthatatlan károsodását okozza, mely súlyos esetben vaksághoz vezet. A zöldhályog nemtől függetlenül gyakrabban fordul elő 60 év feletti egyénekben, és nagyobb az esély a kialakulására, ha a vérrokonok között van glaucomás. 

Szürkehályog (cataracta)
Az időskori szürkehályog a kor előrehaladtával jelentkezik, és a szemlencse elszürkülését jelenti. Érdekes módon több női páciens jelentkezik szürkehályog miatt, mint férfi, ám a női hormonális változások és a betegség kialakulása között a tudomány eddig nem talált összefüggést.
A szürkehályog fájdalommentes, gyakran évek alatt kialakuló látásromlással jár az egyik vagy mindkét szemen.  Fontosabb tünetei: szemüveggel nem korrigálható látásromlás, az éjszakai látás romlása (különösen éjszakai vezetésnél a szembe jövő autó reflektora lehet zavaró), a fényforrások körül csillogás, ill. fényes karikák (ún. glare és halo) megjelenése, a színek elhalványulása, “ködös” látás, esetleg kettőslátás. A szürkehályog egy rövid rutin műtéti beavatkozással gyógyítható.

Középkorú nőként fontos figyelnünk az egészségtudatosságra, amelyhez hozzátartozik a rendszeres szemorvosi vizsgálat/szűrés is. Minél korábban derül fény egy elváltozásra, annál hamarabb és könnyebben kezelhető.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. Katrina Altersitz. Perimenopausal women need extra dry eye care. Ocular Surgery News U.S. Edition, December 15, 2006.
  2. Menopause and Eye Health. The North American Menopause Society. Elérhető: https://www.menopause.org/for-women/menopauseflashes/women%27s-health-and-menopause/menopause-and-eye-health

  3. Peck T, Olsakovsky L, Aggarwal S. Dry Eye Syndrome in Menopause and Perimenopausal Age Group. J Midlife Health. 2017;8(2):51–54.