Szemfelszíni gyulladások

Szembetegségek

A szemfelszíni gyulladásos betegségek sokfélék lehetnek, de közös bennük, hogy a folyamat folyamatosan önmagát gerjeszti és krónikussá válik. Ezekben a betegségekben az akut vagy krónikus gyulladásnak köszönhetően a könnyfilm instabillá válik, a szemfelszínt nem vonja be rendesen, és gyakran a minősége sem megfelelő. Másrészről viszont a krónikus szemfelszíni gyulladás oka gyakran a nem megfelelő könnyfilm. Ezeknek a mechanizmusoknak köszönhetően a szaruhártya és a kötőhártya sejtjei is károsodhatnak, valamint egyre több gyulladásos sejt és fehérje jelenik meg. Ilyen módon a gyulladás gyakorlatilag önmagát tartja fent. Ezen kívül a könnyfilm ozmolaritása (sűrűsége) is növekszik ilyenkor vagy a csökkent könnytermelés, vagy pedig a könny vizes fázisának gyorsabb párolgása miatt. Ez ahhoz vezet, hogy a könny nem tudja a szemfelszínt megfelelően nedvesíteni, ami miatt az irritálttá válik, és ez megint csak gyulladásos reakciókat indít el. Ezen kívül ilyenkor megnövekszik a különböző sók és gyulladásos fehérjék koncentrációja, ami szintén irritáló hatással bír és gyulladáshoz vezet.

A keratoconjunctivitis sicca, vagy más néven száraz szem betegség tökéletes példa erre a folyamatra. A száraz szem önmagában is krónikus, sok esetben igen enyhe gyulladásos reakcióval jár, ami egy idő után a szemfelszín károsodását okozhatja. Ezt súlyosbíthatja egyéb szemfelszíni, vagy akár a szervezet egészét érintő gyulladásos állapot.

A fenti folyamatok miatt a kezelőorvos javasolhat különböző gyulladáscsökkentő szereket, amelyek ezt a fent részletezett ördögi kört hivatottak megszakítani. Ilyenek lehetnek például a helyileg (szemcsepp formában) alkalmazott corticosteroidok, tetracyclin, cyclosporin, ill. egyéb gyulladás csökkentő gyógyszerek. Ezek szükségességének megítélése mindig a kezelőorvos feladata!

Több tanulmány alapján a szájon át bevitt omega-3 és omega-6 zsírsavak enyhítik a száraz szemes panaszokat és a gyulladást is.

A naponta több alkalommal történő tartósítószer-mentes műkönny használat szintén segít a tünetek enyhítésében. Az ilyen cseppek alkalmazásának célja a könny mennyiségének növelése, a szemfelszín nedvesítése, a könny párolgásának csökkentése, ill. a szaruhártya felszíni sejtjeinek védelme; ezek pedig mind a fent részletezett folyamatok ellen dolgoznak.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  1. Takefumi Yamaguchi. Inflammatory Response in Dry Eye. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2018;59(14):DES192-DES199.
  2. Hessen M, Akpek EK. Dry eye: an inflammatory ocular disease. J Ophthalmic Vis Res. 2014;9(2):240-250.
  3. Deinema LA, Vingrys AJ, Wong CY, Jackson DC, Chinnery HR & Downie LE (2016): A randomized, double-masked, placebo-controlled clinical trial of two forms of omega-3 supplements for treating dry eye disease. Ophthalmology. 2017 Jan;124(1):43-52.
  4. Epitropoulos AT, Donnenfeld ED, Shah ZA et al. (2016): Effect of oral re-esterified omega-3 nutritional supplementation on dry eyes. Cornea 35: 1185-1191.
  5. Roncone M, Bartlett H & Eperjesi F (2010): Essential fatty acids for dry eye: a review. Cont Lens Anterior Eye 33: 49-54; quiz 100.
  6. Baudouin C, Irkeç M, Messmer EM, et al. Clinical impact of inflammation in dry eye disease: proceedings of the ODISSEY group meeting. Acta Ophthalmol. 2018;96(2):111-119.