Szemműtétek után

A száraz szem betegség egy komplex háttérrel rendelkező, kellemetlen állapot, mely nagyban ronthatja az életminőséget. Sokféle rizikófaktora ismert, ezek között szerepelnek bizonyos szemműtétek. A leggyakoribb beavatkozások, amik száraz szemes panaszokat okoznak, a szürkehályog- és es látásjavító műtétek. Egyéb típusú beavatkozások hatásairól a könnyfilmre csak ellentmondásos vagy korlátozott adatok állnak rendelkezésünkre.

A szürkehályogműtét egy rövid, rutin beavatkozás, az évente elvégzett műtétek száma pedig folyamatosan nő. A műtét következményeként elkerülhetetlen, hogy a szaruhártya érzékenysége valamilyen szinten csökkenjen. Emiatt kisebb a könnytermelésre “buzdító” inger, kevesebb könny termelődik, és száraz szemes panaszok alakulhatnak ki. Azoknak a pácienseknek, akiknél már a műtét előtt ismert volt száraz szem betegség, a műtét ronthatja a panaszait. Ezen kívül a nem megfelelő könnyfilm megnehezíti a beültetendő műlencse megtervezését is, ami fénytörési hibákhoz vezethet az operáció után. Ezért különösen fontos, hogy már a beavatkozás előtt megfelelő módon kezeljük a szemet.

Szintén kialakulhat száraz szem azoknál, akiknek a műtét előtt nem voltak tünetei. Szerencsére a beavatkozás után 3 hónappal a könnytermelés helyrejön, és visszaáll a beavatkozást megelőző állapot.

A látásjavító műtétek hatásait a könnyfilmrétegre egy másik cikkünkben részletezzük.

A különböző szemhéjműtétek hatása a könnyfilmre még nem tisztázott. Egyes szerzők szerint bizonyos típusú szemhéjplasztikák átmeneti száraz szemes tüneteket okoznak, míg mások pont ennek az ellenkezőjét találták. Olyan eredmények is napvilágot láttak, amelyek szerint ezeknek a beavatkozásnak nincs hatásuk a könnyfilmre. Abban azonban biztosan lehetünk, hogy azoknak a pácienseknek, akik szemhéjzárási problémákkal küzdenek, biztosan kialakul száraz szem betegsége, hiszen pislogáskor a teljes szemhéjzárás segít eloszlatni a könnyet a szemfelszínen, alváskor pedig a teljesen zárt szemrés segít megakadályozni a szaruhártya kiszáradását. Ha nem teljesen záródik a szemünk, vagy egyéb problémánk adódik szemzáráskor (pl. befelé forduló pillák), érdemes szemhéj műtétekkel foglalkozó szakorvos tanácsát kérni. Addig is sűrű műkönny csepp, éjszaka pedig gél állagú műkönny használata javasolt, ezek segíthetnek a szemfelszín állapotán.

Bizonyos kötőhártya betegségek szintén egyenetlenséget okoznak a szemfelszínen, ezáltal a könnyfilm eloszlása is egyenetlenné válik, száraz szem jellegű panaszokat okozva.

Ilyen pl. a pterygium (kúszóhályog) is. Ez esetben a kötőhártya a szaruhártyára kúszik, emiatt felszíni egyenetlenség, irritáció, ill. látásproblémák is felléphetnek. A betegség pontos háttere nem ismert, azonban egy fontos kockázati tényező az UV sugárzás, ezen kívül hajlamosíthat az előrehaladott életkor, örökletes tényezők, krónikus gyulladás is. Kezelése műtéti, ami után javulás várható.

Conjunctivochalasis esetén a kötőhártya megnyúlt, laza, emiatt redőkbe gyűrődve helyezkedik el a szemen, ezzel akadályozva a könnyfilm normális eloszlását. Sok esetben tünetmentes marad, ilyenkor nincs teendő. Más esetekben azonban az általa okozott krónikus irritáció és könnyfilm instabilitás miatt száraz szemes panaszokat okoz. Kezelése szintén műtéti, amely után a könnyfilm minőségének javulása várható.

Vissza a Száraz szem menübe >>

Irodalom

  • Venincasa VD, Galor A, Feuer W, Lee DJ, Florez H, Venincasa MJ. Long-term effects of cataract surgery on tear film parameters. ScientificWorldJournal. 2013:643764.
  • Akihide Watanabe, Dinesh Selva, Hirohiko Kakizaki, Yutaro Oka, Norihiko Yokoi, Koichi Wakimasu, Naoko Kimura, Shigeru Kinoshita; Long-term Tear Volume Changes After Blepharoptosis Surgery and Blepharoplasty. Invest. Ophthalmol. Vis. Sci. 2015;56(1):54-58.
  • Türkyilmaz K, Oner V, Sevim MŞ, Kurt A, Sekeryapan B, Durmuş M. Effect of pterygium surgery on tear osmolarity. J Ophthalmol. 2013;2013:863498.
  • Qiu, W. et al. Evaluation of the Effects of Conjunctivochalasis Excision on Tear Stability and Contrast Sensitivity. Sci. Rep. 6, 37570.