Kötőhártya és szaruhártya gyulladások

Kötőhártya és szaruhártya gyulladások

Kötőhártya gyulladás

A kötőhártya a szem fehérjét és a szemhéjak belső felét fedő erekkel átszőtt hártya. Ennek a hártyának a gyulladása az egyik leggyakoribb szemészeti betegség, amely minden korcsoportot érinthet.

Tünetei a következők lehetnek:

  • Az egyik vagy mindkét szem pirosodása
  • Váladékozás
  • Könnyezés
  • A szemhéjak összeragadása a váladék miatt (főleg reggelre)
  • Fájdalom, égő érzés, ill. bizonyos esetekben viszketés
  • Idegentest érzés
  • Homályos látás

A kötőhártya gyulladás minden típusa a szem pirosodását okozza, ám nem mindenkinek van kötőhártya gyulladása, akinek piros a szeme.

Okai

A kötőhártya gyulladás lehet fertőzéses (bakteriális, virális) vagy nem fertőzéses (allergia, irritáció) eredetű. Fontos tudni, hogy fertőzéses eredet esetén mások igen könnyen elkaphatják a betegséget, ezért kiemelten fontos a higiéniai előírások betartása.

Bakteriális kötőhártya gyulladás

Ez a típus valamilyen baktérium által okozott fertőzés következtében alakul ki. A tünetek a következők lehetnek: vörös szem, sűrű, gennyes váladék (sárga, zöld, vagy sárgászöld), a szemhéjak reggeli összeragadása. Az ellenoldali szem is megfertőződhet, de ez nem törvényszerű. A bakteriális kötőhártya gyulladás kifejezetten fertőző! Terjedése általában fertőzött tárgyakon keresztül történik, amelyeket a beteg a váladékkal szennyezett kezével megfogott, vagy hozzáért vele a szeméhez (kilincs, törölköző, párnahuzat, stb.). Kezelése antibiotikum tartalmú szemcseppekkel történik, ezekkel a javulás néhány nap alatt bekövetkezik. A legtöbb bakteriális eredetű kötőhártya gyulladás magától is gyógyul, ám az antibiotikum csökkenti a betegség időtartamát.

Virális kötőhártya gyulladás

Ezt a típust leggyakrabban az ún. adenovírusok okozzák, amelyek megfázást és hasmenést is okozhatnak. A kötőhártya gyulladás jelentkezhet önmagában, vagy az előbb említett betegséggel egyidőben, ill. közvetlenül utánuk. A tünetek a következők lehetnek: kifejezetten vörös szem, vizes váladék, idegentest érzés, fájdalom. Ez a típus igen gyorsan (24-48 órán belül) megfertőzi az ellenkező oldali szemet is. A virális kötőhártya gyulladás kifejezetten fertőző! Terjedése általában fertőzött tárgyakon keresztül történik, amelyeket a beteg a váladékkal szennyezett kezével megfogott, vagy hozzáért vele a szeméhez (kilincs, törölköző, párnahuzat, stb.). A vírusos eredetű kötőhártya gyulladásnak nincs a mindennapokban használatos terápiája. A tünetek általában az első 3-5 napban romlanak, majd fokozatosan javulni kezdenek. A betegség teljes lefolyási ideje 2-3 hét. Előfordul, hogy a szemorvos a virális eredet ellenére antibiotikum tartalmú szemcseppet ír fel a bakteriális felülfertőződés megelőzése érdekében.

Allergiás kötőhártya gyulladás

Ezt a típust a levegőben előforduló allergének okozzák. Tipikusan mindkét szem érintett, piros, irritált, könnyezik viszket. Kezelése enyhe forma esetén műkönny (lemossa a szemfelszínről az allergéneket), ezután allergia elleni szemcseppet, vagy szájon át szedhető allergia elleni gyógyszert fog felírni az orvos.

Kezeléssel kapcsolatos további tudnivalók

Fontos, hogy a felírt szemcseppet csak egy személy használja (akkor is, ha a háztartásban többen elkapták a betegséget), a cseppentővel csepegtetéskor ne érjünk a szemhez vagy a szemhéjakhoz, ill. rögtön mossunk kezet szappannal, miután csepegtettünk, vagy bármi miatt a szemünkhöz nyúltunk.

Teendők kontaktlencse viselés esetén

Amennyiben kontaktlencsét viselünk és a szemünk bepirosodik, váladékos lesz, vagy a kötőhártya gyulladás bármely egyéb tünetét észleljük, fontos, hogy rögtön keressünk fel szemorvost, hiszen ezek a tünetek esetleges sérülés (szaruhártya horzsolódása), vagy más, komolyabb gyulladás (szaruhártya gyulladás) jelei is lehetnek. Kontaktlencsét ilyenkor egy ideig (ameddig a kezelőorvos így javasolja) nem szabad viselni, a kontaktlencsét és a tárolót pedig le kell cserélni.

Megelőzés

A megelőzés szempontjából fontos a gyakori szappanos kézmosás, ill. nem szabad közös törölközőt, ágyneműt, vagy egyéb személyes tárgyakat használni fertőzött betegekkel. Váladékos szemmel, különösen gyermekek esetén nem javasolt közösségbe menni.

Szaruhártya gyulladás

Az ún. keratitis a szaruhártya fájdalmas gyulladása. Lehet fertőzéses és nem fertőzéses eredetű. A tünetek a teljesség igénye nélkül: erős fájdalom, fényérzékenység, könnyezés, homályos látás. A keratitis kialakulásának többféle rizikófaktora ismert: kontaktlencse viselés (különösen, ha nem tartjuk be a higiénés szabályokat), különböző szemészeti betegségek (pl. vírusos eredetű kötőhártya gyulladás), a szaruhártya sérülése, súlyos száraz szem (ekkor az elégtelen könnyfilm nem tudja ellátni a védelmi funkcióját), ill. az arcot - különösen a szem környékét - érintő herpes vírus fertőzés

A fertőzéses eredetű szaruhártya gyulladás a kontaktlencse viselés egyik leggyakoribb és legveszélyesebb szövődménye, bár kontaktlencsétől függetlenül is kialakulhat ilyen betegség. Többféle kórokozó okozhatja: baktériumok, vírusok, gombák, paraziták. Az ilyen betegség komoly kórképként kezelendő, és feltétlen szükséges szoros szemorvosi kontroll. A bakteriális eredetű szaruhártya gyulladás legfontosabb kockázati tényezője a kontaktlencse nem megfelelő használata. A cikk itt olvasható >> A kontaktlencse megfelelő használatáról. A gombás eredetű szaruhártya gyulladás legtöbbször növényi eredetű (pl. faág) sérülés miatt alakul ki. A vírusos eredetért legtöbbször valamelyik herpesvírus tehető felelőssé. A paraziták, amelyek szaruhártya gyulladást okoznak, a vizet szeretik, ott élnek, onnan kerülnek a szembe. Ennek a típusnak is kockázati tényezője a nem megfelelő kontaktlencse viselés (tilos kontaktlencsében fürdőzni!).

A nem fertőzéses eredetű szaruhártya gyulladásnak többféle rizikófaktora ismert: kontaktlencse túlhordás, száraz szem, erős napfény (különösen havas tájak, vízpart), A-vitamin hiány, szaruhártya sérülés, idegentest a szemben.

A megelőzés szempontjából - a teljesség igénye nélkül - fontos a higiénés szabályok betartása kontaktlencse viseléskor, a szem megfelelő védelme erős napfényben, védőszemüveg viselése flexeléskor, favágáskor, stb. A többféle ismert szaruhártya gyulladásnak mind egyedi gyógymódja van, amelyet minden esetben szemorvosnak kell előírni

A keratitis a legtöbb esetben gyógyítható betegség, ám komolyan kell venni, és a kezelést szemorvosra kell bízni.

Lehet-e kontaktlencsét viselni allergiás tünetek esetén?

Amennyiben bármilyen allergiára utaló jelet észlel, bő könnyezés, szemvörösség, égő érzés, úgy a kontaktlencsét haladéktalanul el kell távolítani a szemekből és szakemberhez kell fordulni. Előfordulhat, hogy a tüneteket idegen test vagy szennyeződés okozza, de az is lehet, hogy a szemek a kontaktlencsére reagálnak rosszul.

Ha Ön szénanáthával küzd, akkor az allergiás időszakban a megnövekedett könnyezés miatt érdemes lehet szemüvegre váltani, és csak annak lecsengése utána váltani újra kontaktlencsére.

Vissza a Szembetegségek menübe >>

Irodalom

  1. What is infective conjunctivitis, or pink eye? Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/157671.php
  2. What is keratitis? Elérhető: https://www.medicalnewstoday.com/articles/320347.php