Szürkehályog

szürkehályog

Mi az a szürkehályog?

A lencse (lens cristallina) elszürkülése a vakság leggyakoribb oka a világon. (Egészségügyi Világszervezet, WHO, 2010)

A szemlencse - természetes módon - a kor előrehaladtával elkezd szürkülni, aminek következtében az éleslátás fokozatosan csökken, majd ez a folyamat csökkent látáshoz és vaksághoz vezethet. Az öregedés természetes folyamata révén a lencse elveszti rugalmasságát és átlátszóságát is, ami akadályozza az éles kép kialakulását a retinán.

A szürkehályog multifaktoriális betegség, kialakulásában szerepet játszik a kor, a nem, táplálkozási szokások, szociális körülmények, alkoholfogyasztás, dohányzás, egyes betegségek, mint a diabetes mellitus, hypertonia, UV sugárzás. A 65-75 év közötti emberek több mint felét, előbb-utóbb érinteni fogja ez a probléma. Ezek között vannak környezeti, hormonális, genetikai faktorok is. Újabb kutatások a dohányzást és az UV-B sugárzást teszik leginkább felelőssé, így fontos szerepe van a megelőzésnek is.

A tüneteket tekintve a szürkehályog fájdalommentes, nem jár váladékozással, kipirosodással vagy viszketéssel. A fő panasz, hogy a látás súlyosan romlik, a látósélesség fokozatosan csökken. A vizsgálatok során a páciens elmondja, hogy nem lát megfelelően, olyan homályosan lát, mintha egy függöny lenne előtte. Ezért szeretne szemüveget, viszont a vizsgálat során kiderül, hogy a szemüveg hatástalan, és csak műtéttel orvosolható a probléma.

A szürkehályog tünetekről összefoglalóan:

  • Sok esetben az egyik szemen kezdődnek a tünetek, de idővel a másik szem is érintett lehet/lesz
  • A fényviszonyokra érzékenyebb a szem, kevésbé élesen lát ilyen helyzetekben (autóvezetés, olvasólámpánál való olvasás, erős napsütés)
  • Gyakran meg kell igazítani a kontaktlencsét, szemüveget, meg kell dörzsölni a szemet
  • Az apróbb méretű szövegek homályosak
  • A különböző fényforrások körül karikák alakulnak ki
  • Színérzékelésben egyre több probléma (felszaporodott sárgás-barnás pigmentek)

A diagnózis felállításában a réslámpás vizsgálat során láthatjuk, hogy melyik rétegben van a lencsehomály. (Az alapos vizsgálathoz pupillatágításos vizsgálat szükséges.) Általában a lencse széli részén kezdődik a folyamat, majd fokozatosan halad a centrum felé, ahol már kialakul a lencse teljes átlátszatlansága.

Általában a lencse különböző területein alakulnak ki a homályok, ezáltal a szürkehályog beosztásában lehetnek átfedések. A gyakorlatban 3 különböző beosztást használunk, amely a morfológia, érettség és a kor szerinti eloszlás alapján osztályoz.

Morfológiai osztályozás alapján a következő típusokat különböztetjük meg: totalis, corticalis, nuclearis, polaris (anterior és posterior), lamellaris, subcapsularis és suturalis homályokat. A szürkehályog érettsége alapján lehet túlérett, érett, éretlen, duzzadó és Morgagni típusú. Amennyiben az életkort vesszük figyelembe, beszélhetünk öröklött (congenitalis), gyerekkorban (infantilis), fiatalkorban (juvenilis), pre-senilis vagy öregkorban (senilis) megjelenő szürkehályogról.

A szürkehályog terápiájában nincs olyan hatékony szemcsepp vagy egyéb terápiás módszer, amivel le lehetne lassítani vagy állítani ezt a folyamatot. Az egyetlen nemzetközileg elismert és a gyakorlatban is alkalmazott kezelési mód a műtét. A szürkehályog műtéti megoldása az egyik leggyakrabban és egyben legeredményesebben végzett sebészeti beavatkozás. Ma már nem várják meg a vakság kialakulását, szemészeti protokollok alapján - a pácienssel együttműködve - egy meghatározott időpontban, elektív műtétre kerül sor. Mivel a cataracta műtétek egynapos sebészet keretében is történhetnek, a betegek aznap délután haza is mehetnek. A műtétnek kevés kontraindikációja van, szinte bármely életkorban elvégezhető, helyi érzéstelenítésben megoldható, ill. a gyerekek kivételével altatásra sincs szükség. A szürkehályog műtétek több, mint 95%-a komplikációmentes, szinte azonnali eredményt mutat. (Természetesen, vannak olyan esetek, amikor egyéb állapotok, szövődmények nehezítik a végeredményt, ezekre jelenleg nem térünk ki.)

A szürkehályog műtétek célja a lencse eltávolítása, majd ennek pótlása műlencse segítségével. A korábban alkalmazott műtétek (intracapsularis cataracta extracio (ICCE), extracapsularis cataracta extracio (ECCE)) helyett manapság a phacoemulsificatios technikát alkalmazzák a gyakorlatban. Phakoemulsificatio után a látóélesség szignifikánsan jobb és stabilabb, kevesebb a komplikáció, kisebb a posztoperatív indukált astigmia. A beültetendő műlencse kiválasztásában számos szempontot figyelembe vesznek, előzetes vizsgálatokra (biometria) van szükség, melyet követően választják ki a megfelelő műlencsét.

Szembetegségek

Forrás:

  1. Egészségügyi Szakmai Kollégium: Egészségügyi szakmai irányelv - A felnőttkori szürkehályog diagnosztikájáról és kezeléséről (1. módosítás)
  2. Cataract in the Adult Eye - Preferred Practice PatternⓇ. 2016. American Academy of Ophthalmology.

Jó egészséget kívánunk!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu