Kékfény szűrő bevonat

Monitorszemüveg

Blue light monitor szemüvegek - Kékfény szűrő szemüveg monitor előtti munkavégzéshez

Mi az a monitor szemüveg és kik számára ajánlott?

A monitor szemüveg - más néven számítógép szemüveg, monitorszűrő szemüveg, vagy kékfény szűrő szemüveg - nem egy hagyományos szemüveg. Különlegessége az, hogy ez egy kékfény szűrővel ellátott, nulla dioptriás szemüveg azok számára, akiknek nincs szüksége látásjavításra, azonban munkájukból kifolyólag hosszú órákat kényszerülnek a számítógép előtt tölteni. Ilyenkor a látás elhomályosodik, a szemek fájnak, szúrnak, égnek. Ráadásként a szemtüneteket gyakran kíséri fej-, nyak-, vagy hátfájás. Ezt a tünetegyüttest összefoglaló néven a számítógép előtti munkavégzés okozta szindrómának, azaz Computer Vision Syndrome-nak (röviden CVS-nek) nevezzük. Ennek elkerülése érdekében felbecsülhetetlenül hasznos a monitor előtti szemüveg, kék fény szemüveg viselése. Monitor védőszemüveg használata azonban nem csak fokozott számítógép használat esetén hasznos, a televízió, a tablet és az okostelefon éppúgy nagyobb mennyiségben bocsát ki kék fényt, melyekkel szemben szintén védelmet nyújtanak a monitor szemüvegek.

Az eOptika.hu monitorszemüveg kínálata

Az eOptika.hu monitorszemüvegeit 0 dioptriás és dioptriás változatban is el tudja készíteni a legkedvezőbb áron. Minden, a szemüeg akció mostantól kékfény szűrővel ellátott monitorszemüvegként is megrendelhető.

Emellett már előre elkészített szemüvegek közül is tud válogatni. amelyeket optikusaink kék fényszűrő lencsékkel készítettek. Tartósak (napi használat esetén legalább 2-3 év élettartammal), ajándékként szemüvegtokot és törlőt is kínálunk, ami növeli a szemüveg várható élettartamát. A vevő teljes szemüveget kap (keret, lencse, csiszolás). Ez a szemüvegek nulla dioptriás lencsékkel rendelkeznek, amely már benne van az árban.

Gyárilag kész szemüvegeket is forgalmazunk, azonban rövidebb élettartamuk és sokkal rosszabb felhasználói élményük miatt nem javasoljuk az ilyen szemüvegek használatát.

A kék fény elleni védelemnek hármas hatása van:

  • Jobb látás - A képernyőn lévő kékfény kimerültséget és hosszú távú látási problémákat okozhat;
  • A hatékonyabb munkavégzés - sok embernek fejfájása, szúrása és homályos látása van az intenzív monitor használata miatt;
  • Jobb pihenés - A kékfény gátolja az agy melatonintermelését, ami jó éjszakai alvást eredményez.

A világ megváltozott: egyre több időt töltünk olyan digitális eszközökkel, mint például tablet, okostelefon vagy laptop. A digitális eszközök által megváltoztak a vizuális szokásaink. A mai modern korban - természetesen - a számítógépes munka elkerülhetetlen, ám gyakran “túlerőltetjük” a szemünket azzal, hogy huzamosabb ideig közelre fókuszálunk. Egyre gyakrabban fordulnak elő a digitális életformából adódó egészségügyi panaszok, melyek többsége érinti látásunkat is.

Számítógépes látás szindróma (Computer Vision Syndrome, CVS, Digital Eye Strain)

A monitor előtt dolgozók gyakori problémájával kapcsolatos összefoglaló diagnózis a számítógépes látás szindróma (CVS), megnevezésével kapcsolatban a szakma nem egységes, mivel jelenleg kevés kutatás született a témában. Általában az optometristák, látszerészek között, mintsem a szemész orvosok között terjedt el ez a fajta megnevezése a monitorok, telefonok, kijelzők előtt eltöltött órák következtében kialakuló szemészeti és mozgásszervi (nyak-, és vállfájdalom) problémáknak. A betegség hasonlít az ún. carpal alagút szindrómához és más ismétlődő mozgássérülésekhez, amelyeket általában az irodai munkahelyeken szerezhetünk.

Az Amerikai Optikusok Szövetsége hívta fel leginkább a figyelmet arra, hogy komoly népegészségügyi problémát jelent a különböző képernyők előtt eltöltött idő, mely akár napi 6-9 óra is lehet.

Okok és tünetek

Kékfény szűrő bevonat

Egy nemrégiben nyilvánosságra hozott felmérés szerint a képernyő előtt dolgozók 64-90 százalékánál jelentkezik a CVS egy vagy több tünete. Számítógép vagy az okostelefon használata közben a képernyőre fókuszálva „elfelejtünk” pislogni. A fő probléma, hogy a ritkább pislogás (normál esetben 22 pislogás/perc helyett 7 pislogás/perc) következtében elpárolog a szem felszínét borító és védő könnyfilm, ami károsítja a szaruhártyát alkotó sejteket, melynek nyomán diszkomfortérzés és gyulladás is felléphet. A problémát súlyosbítja, hogy ennek következtében száraz szem vagy szemhéjgyulladás (blepharitis) is kialakulhat. Ismert tény, hogy 40 éves kor fölött a szemlencsénk rugalmassága csökken, kialakul a presbyopia (öregszeműség), ezáltal pedig a szem közeli fókuszáló képessége gyengül, így a panaszok fokozódhatnak is.

Leggyakrabban a helytelen megvilágítás, a monitor csillogása, tükröződése, a rossz kontraszt, a monitor nem megfelelő távolsága, magassága, a helytelen testtartás, a korrigálatlan fénytörési hibák, légkondicionálók használata miatti szárazabb levegő, valamint ezek kombinációja okozhatja a tüneteket, melyek a következők lehetnek: szemszárazság, vörös szem, homályos látás, égő, diszkomfort érzés a szemben, szemeink megerőltetése miatti szemfájdalom, fejfájás, nyak-, és vállfájdalom, kimerültség.

Hogyan csökkenthető a kékfény hatása?

  • Korlátozza a képernyő idejének használatát, amikor nem dolgozik
  • Használjon kék fényszűrő alkalmazást, ha eszközt éjjel használja
  • Folyamatosan pislogjon, hogy elkerülje a száraz szem-szindrómát
  • Vegyen részt rendszeres, átfogó szemvizsgálaton
  • Viseljen kék fényszűrővel ellátott számítógép szemüveget - Novelve a szem kényelmét, ha hosszabb ideig néz digitális eszközöket.

Kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüveg tulajdonságai

A kékfény szűrő vagy másnéven monitorszemüvegek egyedi lencsékkel rendelkeznek, amelyek elősegítik a digitális képernyők által kibocsátott nagy energiájú (HEV) kékfény blokkolását. Ezek a monitor szemüvegek kiszűrik az UV és a kék-ibolya fénysugarakat, csökkentve ezzel a képernyő vakító fényét és megakadályozva annak szemre gyakorolt káros hatását. Megőrzik a szem általános állapotát azáltal, hogy nem engedik át az alapvető kék-türkiz fényt (jó kékfény), és csökkentik a vizuális fáradtságot.

Bárki használhatja a monitorszemüveget, akár látáskorrekcióra szorul (dioptriás) vagy normál szemüvegként (0 dioptriás) is.

Fontos, hogy ne felejtsük el, hogy az idővel felhalmozódott hatás veszélyes és ezt meg kell akadályozni. Korai megelőző intézkedéseket kell hozni, és hosszú távúaknak kell lenniük. Ezenkívül kiemelt figyelem érinti a gyermekeket, mivel ők jobban ki vannak téve a kékfénynek. A természetes szemvédőképességük még nem fejlődik ki. A veszélyeztetett idősebb csoportok számára is fontos a védelem: azok az emberek, akik szürkehályog műtétben részesültek, különösen akkor, ha nem kapott sárga implantátumokat, és azokat, akiket az életkorral összefüggő makuladegeneráció szenvednek. számítógépes látás szindróma

Vissza a szemüveglencsék fő menübe >>> 

Vissza a szemüveglencse típusok menübe >>>

Vissza a felületkezelések menübe >>>

Vissza a szemüveglencse márkák menübe >>>