eOptika Blog
2022.12.20 11:52

Műkönny fajták

Műkönny fajták

Önnel is előfordult már, hogy valami belement a szemébe, esetleg égő érzést érzett a szemében, esetleg elviselhetetlenné vált a kontaktlencse viselése?

Önnel is előfordult már, hogy valami belement a szemébe, valami miatt esetleg égő, viszkető érzést érzett a szemében, esetleg elviselhetetlenné vált a kontaktlencse viselése? Ezekre a tünetekre a legtöbb esetben megoldást jelent a megfelelő műkönny használata, ami a benne lévő, a könny összetevőihez hasonló anyagokkal csillapítja a szemszárazságot a szem egészsége érdekében.

Műkönny - milyen fajták vannak?

1. (Mérsékelten) súlyos szemszárazság esetén a szemfelszín epithel regenerációját segítik:

  • Hialuronsavas műkönny
  • Glicerin tartalmú műkönny

2. Szaruhártya regeneráló műkönny, ami sejtvédő és sejtregenerálódást segítő anyagokat tartalmaz:

  • Conheal
  • Corneregel

3. Tartósítószer-mentes műkönny,a speciális flakonnak köszönhetően tartósítószer nélkül is eláll a készítmény:

  • Ocutears műkönny
  • Hyabak műkönny

4. Lipidpótló műkönny, ami a lipid fázist illetve a könny mindhárom rétegét pótolja:

  • Cationorm
  • Systane Balance

Műkönny vagy szemcsepp?

Anélkül, hogy különböző érthetetlen kifejezésekkel bombáznánk, a lehető legegyszerűbb definíció a műkönny és a szemcsepp közötti különbségre a két készítmény összetevőiben rejlik.

Műkönny

A két készítményt gyakran egymás szinonimájaként használjuk, hatásaik és hatékonyságuk azonban más-más területen érvényesül.

A szemcsepp egy szembetegség, például szürke- vagy zöldhályog kezelésére szolgál, míg a műkönny olyan összetevőkkel rendelkezik, ami a könnytermelést segíti vagy a teljes könnyállómányt pótolja. A másik fontos különbség pedig, hogy a műkönny korlátlan ideig és alkalommal használható, a szemcsepp esetében pedig fontos követni az orvos utasításait.

Kontaktlencse használata közben szinte elkerülhetetlen a műkönny alkalmazása, hiszen a lencse viselésekor fontos, hogy elegendő mennyiségű könnyfilm felületén “úszhasson” a lencse.

Műkönny kontaktlencséhez

Ha ez nem történik meg, akkor a kontaktlencse irritálja, dörzsöli a szemet és úgynevezett idegen test érzés jelentkezhet, ami akár szaruhártya gyulladáshoz is vezethet. Éppen ezért a műkönny kontaktlencséhez elengedhetetlen kiegészítő, ami az eOptika oldaláról néhány kattintás alatt beszerezhető.

Tartósítószer-mentes műkönny

Szemszárazságot számtalan külső tényező okozhat, ilyen például az öregedés, a fokozott képernyő előtt ülés, klíma vagy bármilyen egyéb irritáló hatás, aminek hatására megváltozik szemünk könnytermelése. A mikrobiológiai tulajdonságokat figyelembe véve az egy adagos, tartósítószer-mentes szemcseppek jelentik a legtisztább megoldást az égő, viszkető szemekre.

A tartósítószer-mentes műkönny száraz szemre való használata a benne található természetes összetevőknek köszönhetően hosszú távon is biztonságos.

Ocutears műkönny

Az Ocutears az egyik legjobb szemcsepp tartósítószer nélkül, kizárólag természetes anyagokból áll, védi és nedvesíti a szem felszínét. Hosszantartó enyhülést biztosít fokozott számítógépezés közben, hormonális változások (pl. menopauza), légkondicionálás, erős szél, por illetve egyéb természeti tényezők és kontaktlencse viselés esetén is.

Használata nagyon egyszerű, a kis fiola összenyomásával cseppentsen néhány cseppet közvetlenül a szemre vagy a kontaktlencsére és pillanatokon belül meg is érkezik a várt enyhülés.

Systane műkönny

A Systane Balance egy lipid réteget pótló szemcsepp, ami a szemszárazság okozta égő és viszkető érzés kezelésére szolgál. A lipid tartalmú műkönny természetes úton frissíti és nyugtatja az irritált szemet.

A könnyfilm lipidréteg pótlása leginkább a Meibom-mirigy diszfunkció esetén javasolt, ami nagyjából a “valami van a szememben” érzésnek feleltethető meg és a szemhéj szélének enyhe gyulladásos állapotát jelenti.

Hyabak műkönny

A Hyabak egy hialuronsav tartalmú szemcsepp, ami megfelelő műkönny lágy kontaktlencséhez. Mivel Hyabak műkönny tartósítószer nélkül készül, ezért hosszantartó használat mellett is jól tolerálja a szem.

Hialuronsav tartalma növeli a könnyfilm stabilitását, ezáltal csökkenti a szemszárazság érzését, optimális vízvisszatartást biztosít, ami hozzájárul a tartós hidratáltság érzéséhez.