Kontaktlencse vagy szemüveg?

Kontaktlencse vagy szemüveg

Nem tud dönteni? Melyik a jobb választás? Segítünk!

Jöjjön el belvárosi optikánkba és a látásvizsgálat után segítünk kiválasztani az Ön számára legmegfelelőbb szemüveget vagy kontaktlencsét. Kérjen időpontot telefonon vagy jöjjön be személyesen!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

Mindkettő jó választás. Valójában ez ízlés és szokások kérdése. Aki rendszeresen sportol, annak mindenképp a kontaktlencse a jobb választás, persze mindamellett szükség van szemüvegre is.

Érvek a szemüvegek mellett

Akik csak olvasás és vezetés közben van szükségük látásjavításra, jobban járnak a szemüveggel. A szemüveget gyorsan fel és le lehet venni, nem igényel komolyabb karbantartást és nincsenek pluszköltségei. Vannak esetek, amikor csak a szemüveg jöhet szóba, ugyanis néhány látásprobléma nem korrigálható kontaktlencsével. Ilyen a:

 • kancsalság
 • a binokuláris látási problémák bizonyos formái
 • cukorbetegség bizonyos esetei vagy
 • a "száraz szem" egyes esetei

Mindenképp azt javasoljuk, hogy jöjjön el egy látásvizsgálatra, ahol megvizsgáljuk a szemét és segítünk eldönteni, melyik a legjobb megoldás az Ön számára.

Érvek a kontaktlencse mellett

A kontaktlencse használata bár mindennapi odafigyelést igényel, de sokkal nagyobb szabadságot biztosít, mint a szemüveg. Amíg a szemüvegnek kis térszűkítő és torzító hatása van, addig a kontaktlencse minőségileg jobb képet ad. Tulajdonképpen pont olyan kép keletkezik, mint amilyet jó szemmel is látnánk.

A szemüveg a két szem között esetleg meglévő nagy különbséget sem tudja korrigálni, a két szemüveglencse között nem lehet túlságosan nagy dioptriakülönbség. A kontaktlencse esetében viszont a két lencse között bármekkora dioptriakülönbség lehet!

A kontaktlencse előnyei különösen a sportolás és a szabadidős tevékenységek során mutatkoznak meg, hiszen a kontaktlencse:

 • nem párásodik be,
 • nem csúszik el,
 • nem törik el,
 • nem tükröződnek,
 • nem áll meg rajtuk a víz,
 • korlátlan látóteret biztosít,
 • természetes megjelenést nyújt,
 • viselheti a legújabb, divatos, dioptria nélküli napszemüvegeket

A higiénia terén több figyelmet kell fordítanunk a kontaktlencsékre, mint a szemüveglencsékre. A kontaktlencse használatakor fontos, hogy alaposan tisztítsa meg a kezét, a lencséket és a tartót. Ezen kívül ajánlott rendszeresen szemvizsgálatra menni optometristájához.

A kontaktlencse lehet lágy/kemény, gázáteresztő, hibrid, napi-, heti-, havi-, vagy kiterjesztett viseletű, tórikus, multifokális, stb. Azt, hogy melyik típust válassza mindenképp szakemberrel beszélje meg, aki az Ön igényei, szokásai és a szeme állapota alapján elmondja melyik a legmegfelelőbb választás.

Ideális esetben a kontaktlencsével együtt szemüveget is vásárolunk. Így mindig kéznél van az alkalomhoz legjobban illő megoldás, például: szemüveget az irodában visel, és kontaktlencsét inkább szórakozáshoz.

Milyen előnyei vannak a kontaktlencsének, kell-e mellé szemüveg?

A kontaktlencse viselés legnagyobb előnye a szemüveggel szemben, hogy szabadságot ad. Úgy segíti elő az éleslátást, hogy közben nem korlátoz a szabad mozgásban, nem kell attól tartani, hogy leesik, eltörik, sportolás, vezetés közben is maximális komfortot nyújt. Mivel azonban a kontaktlencse viselése nem ajánlott a nap 24 órájában, mindenképpen javasolt mellé egy szemüveg készíttetése is, amihez bátran lehet nyúlni akkor, amikor a lencsétől már esetleg elfáradtak a szemek, vagy a körülmények nem teszik lehetővé a higiénikus kontaktlencse-használatot.

Kontaktlencse vizsgálat Budapest

Jöjjön el személyesen optikánkba, vagy hívjon és egyeztessünk időpontot. Segítünk!

Látásvizsgálat online időpontfoglalás tel:+36302222275 Térkép: Teréz körút 50.

optika budapest

Reméljük, hogy Ön is örömét leli majd kibővült szolgáltatásunkba és meglátogat minket még ma!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata

eOptika.hu