Tipikus hibák multifunkciós folyadékról peroxidos oldatra történő áttérés során

Tapasztalataink alapján úgy látjuk, hogy azok a kontaktlencse viselők, akik eddig multifunkciós folyadékot használtak lencséik tisztítására, azonban áttértek a peroxidos oldat alkalmazására, gyakorta követnek el hibákat.

Ezek a hibák abból fakadnak, hogy a peroxidos tisztítófolyadékok egészen más elven működnek és másképp is kell alkalmazni őket, mint a megszokott sóoldatos folyadékokat. Mivel az ezzel kapcsolatos szabályok nem ismerete, be nem tartása veszélyekkel járhat, így most összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a kezdő peroxidos folyadék használók számára.

Mit tegyen és mit ne tegyen, ha peroxidos oldatot használ?

Először is, azt javasoljuk, hogy csak azok a lencse viselők vásároljanak online peroxidos oldatot, akik már használtak ilyet korábban. Amennyiben még nincs ilyen irányú tapasztalata, úgy kérjük, hogy vásárlás előtt egyeztessen optikusával és csak az ő javaslatára vásárolja meg az első ilyen jellegű ápolószert.

Második lépésként azt tanácsoljuk, hogy minden esetben olvassák el a használati útmutatót és pontosan kövessék az abban olvasható utasításokat. Ügyfélszolgálatunk bármikor örömmel rendelkezésére bocsátja a vásárló anyanyelvének megfelelő leírás ingyenes másolatát.

Harmadszor, kérjük tartsák be a következő gyakorlati tippeket, melyek a vásárlóink személyes tapasztalatain alapulnak. Ezen tanácsok betartásával biztosíthatják, hogy jól és biztonságosan alkalmazzák ezeket a termékeket, maximálisan kihasználva azok minden pozitív tulajdonságát.

Mit tegyen?

  • Mivel az oldat hidrogén-peroxidot tartalmaz, csak annak saját tárolótokjával használja a folyadékot. Ez egy olyan reaktív anyag, amely a több oldathoz képest magasabb szinten segít tisztán tartani a lencséket, ugyanakkor a szemekkel sohasem érintkezhet. A hidrogén-peroxid bizonyos katalizátorok jelenlétében semlegesül és ezt a katalizátort csak a termék saját tároló tokja tartalmazza. Így rendkívül fontos, hogy csak és kizárólag ezzel együtt használja a peroxidos oldatot.
  • Mindig tartsa be az utasításoknak megfelelő időtartamokat. Legalább 6 órára hagyjuk ázni az oldatban a lencséket, ez azonban függhet azok tisztasági állapotától is, így, ha biztosra akarunk menni, akkor tekintsük befejezettnek a folyamatot, ha az oldat a kezdeti „pezsgéshez” képest újra átlátszóan tiszta.
  • Ezután a lencséket tisztítsa meg sóoldatban, sőt, javasoljuk, hogy a legalább 6 órányi peroxidos áztatást, kövesse egy 4 órányi sóoldatos pihentetés. Csak ezután helyezze a lencséket ismét a szemekbe.
  • Ha mégis égő érzést tapasztalna a szemekben, a lencséket azonnal távolítsa el, öblítse át a szemeket tiszta vízzel és forduljon szemész szakorvoshoz!

Mit ne tegyen?

  • Előfordul, hogy az új peroxidos oldat használók elkövetik azt a hibát, hogy a multifunkciós oldatok alkalmazása során megszokott rutint követik, mint például: kiveszik a peroxidos tárolóból a lencséket és rögtön a szemekbe teszik (ez tilos, először négy órán át áztatni kell sóoldatban)!
  • Tisztítás után még cseppentenek a folyadékból a lencsékre és úgy helyezik a szemekbe (szintén tilos, nem kerülhet hidrogén-peroxid a szembe)! Ezen rutinlépések, melyek a multifunkciós sóoldatok esetében működtek, peroxidos folyadék esetében rendkívül veszélyesek. Így tudatosítani szükséges, hogy a peroxidos oldat használatával új szokások kerülnek kialakításra.

Az új rutin legfontosabb lépései:

  • Ne használjon más tároló tokot, csak azt, amelyet a peroxidos folyadék dobozában talál
  • Csak akkor vegye ki a tokból a lencséket, ha az oldat már áttetszően tiszta
  • A hidrogén-peroxid alkalmazása után áztassa további négy órán át a lencséket sóoldatban, ezután biztonsággal használhatja a tökéletesen tiszta, fertőtlenített lencséket!

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata eOptika.hu

Cikkek:

kontaktlencsék

kontaktlencse helyes kezelése, használata>>

Tipikus hibák multifunkciós folyadékról peroxidos oldatra történő áttérés során

Szemünk egészsége