Mindent a kontaktlencséről

Minden, amit a kontaktlencséről tudni érdemes

Minden, amit tudnia kell a kontaktlencse vásárlásról!

A kontaktlencse viselése ma már nem számít kuriózumnak. Egy kényelmes és biztonságos megoldás a hétköznapokban, ha a szemüveg hordása bármilyen okból kifolyólag problémát okoz.

Sportolás közben, nyaralás idején, munkavégzéshez, számtalan olyan élethelyzet adódhat, amikor a kontaktlencse egyszerűen praktikusabb, mint a szemüveg.

Azokban, akik még soha nem viseltek kontaktlencsét, érthető okokból sok kérdés merül fel, a behelyezéstől a tisztításon át a tárolásig. Ezekre gyűjtöttük össze a lényegre törő válaszokat ebben a cikkben.

Melyik kontaktlencse a jó választás számomra?

Ha eldöntötted, hogy kontaktlencsét szeretnél viselni, akkor a legelső lépés, hogy megtaláld a hozzád tökéletesen passzolót.

1. Hogyan válasszak kontaktlencsét?

Az első kontaktlencse kiválasztása mindig optometrista vagy szemész szakorvos segítségével történjen. A szakember fogja ugyanis megállapítani, hogy milyen sajátosságai vannak a szemnek, milyen a szemgolyó felülete, görbülete, milyen dioptriára van szükség. Mindezek fényében tudja javasolni a legideálisabb típusú, gyártmányú kontaktlencsét, illetve az illesztésben és a betanításban is segítséget nyújt.

2. Melyik a legjobb kontaktlencse?

Ma már modern technológiákkal készülnek a kontaktlencsék, valamennyi, a piacon elérhető típus jó és megbízható. Természetesen csak biztonságos forrásból szabad vásárolni! Azt válaszd, amelyet előzetesen az optometrista vagy szemész szakorvos kifejezetten számodra ajánlott, figyelembe véve a szemed sajátosságait és a dioptria mértékét.

3. Melyik kontaktlencse a legolcsóbb?

A kontaktlencse ára függ a gyártótól, a típustól, valamint a hordási időtől. Általában a hosszabb hordási idővel rendelkező (kétheti, havi) kontaktlencsék gazdaságosabbak, ám előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor napi kontaktlencsék a praktikusabbak.

A havi kontaktlencse mindig jobb ár-érték arányú, de ha utazol, akkor a napi lencse a higiéniai lehetőségek miatt jobb választás, és mindig van belőle pótlencse. Tehát a párhuzamos vétel sokszor olcsóbb, mert mindig a helyzetnek megfelelő típust viselheted.

4. Mi az a tórikus kontaktlencse?

A normál kontaktlencse szférikus, azaz gömb formájú, míg azt, amelyik egy speciális formára van kialakítva, tórikus kontaktlencsének hívjuk. Azoknak van rá szüksége, akik esetében a szemgolyó felülete nem tökéletes félgömböt formáz. Az ettől eltérő, egyedi görbületet, vagyis asztigmiát hivatott korrigálni a tórikus kontaktlencse.

5. Hol vegyek kontaktlencsét?

Kontaktlencsét rendelni, vásárolni csakis megbízható forrásból szabad. Manapság már valamennyi optika foglalkozik kontaktlencse forgalmazással. Mindenképpen olyan helyről beszerezni az első kontaktlencsét, ahol van lehetőség látásvizsgálatra, így biztos lehetsz abban, hogy a szemed számára legtökéletesebb kontaktlencsét fogják ajánlani. Ha pedig már megvan a konkrét típus és a pontos adatok, online is megrendelheted a kontaktlencséd.

6. Melyik kontaktlencse a legkényelmesebb?

Valamennyi típusú kontaktlencsét komfortos viselni, amennyiben körültekintően, szakember segítségével lett kiválasztva. Másrészt a mai, modern technológiáknak köszönhetően a kontaktlencsék már kényelmesen hordhatók akár egész nap. Fontos természetesen a megfelelő ápolás és tisztítás, így lesz igazán biztonságos és kényelmes a kontaktlencse viselése.

A kontaktlencse be- és kihelyezése, tisztítása, tárolása

Ha már megtaláltad a számodra tökéletes kontaktlencsét, akkor itt az ideje, hogy elsajátítsd az alkalmazásának minden csínját-bínját!

1. Hogyan kell betenni a kontaktlencsét?

A kontaktlencse betétele egy kis gyakorlás után könnyű rutinfeladattá válik. Kézmosás után helyezd az ujjbegyedre a kontaktlencsét. A másik kézzel a szemhéjakat húzd szét kissé, majd a szemgolyó színes részére illeszd a lencsét. A másik szemeddel a tükörben lekövetheted a folyamat. Miután a kontaktlencse megtapad a szemgolyón, a szemhéjat lassan engedd rá a lencsére, mintha csak „elaludnál”.

2. Hogyan vegyem ki a kontaktlencsét?

A kontaktlencse kivétele kézmosás után történjen. Óvatosan húzd felfelé a felső szemhéjad, lefelé az alsót, majd egyenesen a tükörbe nézve a másik kezed mutatóujjával keresd meg a kontaktlencse alsó részét. Húzd lefelé a kontaktlencsét a szem fehér részére, ahol már össze tudod azt csippenteni és kiemelni a szemedből.

3. Hogyan tisztítsam a kontaktlencsét?

A kontaktlencse tisztítása mindig erre a célra kifejlesztett tisztítófolyadékkal történjen. A kontaktlencsét csapvízzel tisztítani tilos. Helyezd a kontaktlencsét a tenyeredbe és csepegtess rá tisztítófolyadékot.

Tisztítsd meg a kontaktlencsét az ujjbegyed segítségével, óvatos, körkörös mozdulatokkal. Ezután öblítsd át friss folyadékkal, majd helyezd a kontaktlencsét az ápolófolyadékkal feltöltött tárolótokba.

4. Hogyan tároljam a kontaktlencsét?

A kontaktlencse tárolására használj zárható kontaktlencsetároló tokot. A tokot mindig friss ápolófolyadékkal töltsd meg, mielőtt beleteszed a kontaktlencsét. A legtöbb tisztítófolyadék mellé csomagolnak a gyártók tároló tokot, azonban, ha szükséges, külön is meg tudod vásárolni. A tokok kupakján megkülönböztető jelzéseket találsz, hogy meg tudd különböztetni egymástól a jobb és a bal kontaktlencsét.

5. Hogyan kell megtisztítani a kontaktlencse tároló tokot?

A kontaktlencse tároló tokot rendszeresen szükséges tisztítani. Forró csapvíz alá tartva, 1 percig öblítsd, ezzel fertőtlenítve a tok mindkét részét. Ezután töröld szárazra, majd töltsd fel friss ápolófolyadékkal, mielőtt beleteszed a kontaktlencsét. A kontaktlencse tároló tok cseréje legalább 3 havonta javasolt.

6. Hol tegyem be a kontaktlencsét?

A kontaktlencsét betenni a fürdőszobában a legcélszerűbb és leghigiénikusabb, alapos kézmosás után. Szükség van hozzá tükörre és megfelelő fényre, illetve egy tiszta felületre, ahol elfér a kontaktlencse tároló tok és a tisztítófolyadék. Ha azonban nincsen elérhető közelségben fürdőszoba, egy asztalra leterített, tiszta törülköző és egy talpas tükör is jó megoldás.

Esetlegesen felmerülő problémák

Ritkán, de előfordulhat, hogy valamilyen problémával szembesülsz, amikor kontaktlencsét viselsz. Ezeket jó, ha tudod:

1. Miért szúr a kontaktlencse?

Előfordulhat, hogy „szúr a kontaktlencse”. Ennek sokféle oka lehet: egy apró szennyeződés, egy szempilla, egy darabka a sminkből, mind-mind szúró, égő érzést okozhat. Ilyenkor, alapos kézmosást követően szükséges a kontaktlencse eltávolítása, megtisztítása, majd visszahelyezése. Ha még ezután is szúr, javasolt szakemberhez fordulni.

2. Miért gyullad be a szemem a kontaktlencsétől?

Ha a szem begyullad a kontaktlencsétől, mindenképp szakemberhez kell fordulni. Előfordulhat, hogy fertőzés történt, beszennyeződött, vagy elszakadt a kontaktlencse és ez okozza a tüneteket. Fontos azonban, hogy ha gyulladás jeleit mutatja a szem, vörös lesz, váladékozik, könnyezik, szemész szakorvoshoz kell fordulni, nem szabad házi praktikákkal kísérletezni.

3. Miért homályos a kontaktlencse?

A kontaktlencse homályossá válhat, ha valamilyen szennyeződés éri, vagy fehérje tapad rá. Ilyen esetben a kontaktlencsét kézmosás után el kell távolítani a szemből, megtisztítani, majd visszahelyezni. Ha a kontaktlencse ezután is homályos, előfordulhat, hogy túlhordás történt, ezért javasolt a kontaktlencse cseréje. Ha a panasz ezután sem szűnik, javasolt szemészhez fordulni.

4. Miért könnyezik a szemem a kontaktlencsétől?

Alapesetben a kontaktlencse viselése nem okoz könnyezést. Ha mégis irritálja a szemet, akkor lehetséges, hogy a kontaktlencse beszennyeződött. Ebben az esetben javasolt a kontaktlencsét eltávolítani, megtisztítani és újra visszahelyezni a szembe. Ha a könnyezés ezután is fennáll, javasolt szemész szakorvoshoz fordulni, hiszen allergia, szemszárazság, vagy egyéb összeférhetetlenség is állhat a háttérben.

5. Miért szárad ki a szemem a kontaktlencsétől?

Gyakori panasz, hogy a kontaktlencsétől kiszárad a szem. A mai, modern technológiával készülő kontaktlencsék nagy légáteresztő tulajdonsággal, illetve nedvességmegtartó képességgel rendelkeznek, mégis okozhatnak ilyen tünetet. Erre megoldást jelenthet egy, a kontaktlencse viselése mellett is alkalmazható műkönny, szemcsepp, amely megóvja a szemeket a kiszáradástól és az ezzel járó kellemetlen, égő, szúró érzéstől.

6. El tud tűnni a kontaktlencse a szememben?

Sokan tartanak attól, hogy a kontaktlencse el tud tűnni a szemben. A válasz erre egyszerű: nem tud eltűnni a kontaktlencse a szemüregben. Egy szemgolyót hátrafelé ugyanis lezárja egy hártya, amely megakadályozza a kontaktlencsét a hátra csúszásban. Legfeljebb valamelyik szemhéj alá tud bekerülni, ám ez is ritka és könnyen orvosolható jelenség.

Mi szükséges a kontaktlencse viseléséhez?

Néhány kiegészítő termékre szükséged lesz annak érdekében, hogy a kontaktlencse viselése maximálisan komfortos legyen.

1. Melyik ápolófolyadékot válasszam?

A kontaktlencse viseléséhez, tisztításához, tárolásához szükség van speciális kontaktlencse ápoló folyadékra, amely még komfortosabbá tesz a kontaktlencse hordását. Érdemes az első kontaktlencse kiválasztásánál szakember, optikus vagy szemész szakorvos segítségét kérni, aki arra is tud javaslatot tenni, hogy melyik ápolófolyadék a legalkalmasabb az adott típusú kontaktlencse tisztítására, ápolására, tárolására.

2. Miért kell szemcsepp a kontaktlencséhez?

Gyakran előfordul, hogy a kontaktlencse viselése szemszárazságot okoz. Ennek tünetei lehetnek a szem kipirosodása, könnyezése, illetve a szúró, égő érzés. Ezt segít elkerülni egy jól megválasztott szemcsepp, amelyből 1-1 cseppentés elegendő, hogy a szem visszanyerje nedvességtartalmát és megszűnjenek a kellemetlen tünetek.

3. Melyik szemcseppet válasszam?

A megfelelő szemcsepp kiválasztásában érdemes optikus vagy szemész szakorvos véleményét kikérni. A választás ugyanis múlhat a tüneteken, amelyeket a szemcseppel enyhíteni szeretnénk (allergia, szemszárazság stb.) illetve az is fontos szerepet játszik, hogy kontaktlencsével együtt lehet-e alkalmazni az adott terméket. A jó szemcsepp nedvesít, hűsít és hosszantartó hidratáltságot biztosít a szemeknek és a kontaktlencsének egyaránt.

4. Mi az a multifunkciós ápolófolyadék?

A multifunkciós kontaktlencse ápolófolyadék több feladatot is képes ellátni. Megtisztítja a kontaktlencsét a rátapadt szennyeződésektől, fehérjéktől, ugyanakkor a kontaktlencse tárolására is alkalmas. Mindemellett fontos tulajdonsága, hogy segít hosszabban megőrizni a kontaktlencse nedvességtartalmát, így téve még komfortosabbá annak viselését és csökkentve a szemszárazság lehetőségének kialakulását.

Lejárt kontaktlencsét lehet használni?

A kontaktlencse berakása előtt javasolt ellenőrizni annak lejárati dátumát. Ezek többnyire évek, azonban ennek leteltével a kontaktlencsét már nem szabad használni, mert már nem felel meg a kötelező minőségi előírásoknak és az éleslátást sem tudja biztosítani.

További kérdéseiddel keress minket bizalommal!

Ha úgy döntesz, hogy csatlakozol a kontaktlencsét viselők széles táborához, fordulj hozzánk bizalommal!

Optometrista szakembereink segítenek megtalálni a hozzád leginkább passzoló kontaktlencsét és valamennyi kérdésedre örömmel válaszolnak!

Cikkek:

Mindent a kontaktlencséről

A kontaktlencse helyes kezelése, használata

Tipikus hibák multifunkciós folyadékról peroxidos oldatra történő áttérés során

Szemünk egészsége

Baráti üdvözlettel:

az eOptika.hu csapata eOptika.hu